Skocz do zawartości

Rzeka Bug

biosteron

Rekomendowane odpowiedzi

@beton007 i @maicek82 wymiatacie ten watek :) Zycze wam jeszcze lepszych efektow w tym sezonie dzieki takim osobom jak wy mam wiare w to ze wedkarstwo nie umarlo i mozna zlowic fajne rybki... Jutro oplaca karte i ja zaczynam batalie...

Połamaaaaaniaaaaa na taaaakiej rybie :) :D

Pozdrawiam

• Like 1

Nie ruszą Bugu Adamie. Jestem tego wręcz 100% pewny. Ta rzeka jest zbyt cenna (w skali europejskiej a nawet światowej). Powodów jest masa, o których nie chce mi sie pisać. Poza tym nawet jakby pogłębili koryto to bodajże do 4 klasy żeglugi koryto musi mieć gł. 2,5 m. to skąd wezmą wodę ;-) ?

Nie ruszą Bugu Adamie. Jestem tego wręcz 100% pewny. Ta rzeka jest zbyt cenna (w skali europejskiej a nawet światowej). Powodów jest masa, o których nie chce mi sie pisać. Poza tym nawet jakby pogłębili koryto to bodajże do 4 klasy żeglugi koryto musi mieć gł. 2,5 m. to skąd wezmą wodę ;-) ?

inni mogą tego nie dostrzec :( i to mnie martwi.

sami widzicie co się teraz dzieje w Polsce, wycinka drzew, pogłębianie małych i średnich rzek.

jak odre mogli to i mogą Bug :( 

Patrząc na to pod względem ekonomicznym decyzja jest zrozumiała, jednak przyrodniczym nie. Tak czy siak nie ma co dywagowac. Po żyjemy zobaczymy :-)

Andrzej, w innym wątku chyba napisałem jak będzie wyglądało wydawanie środków na ten cel ale Bugu nie ruszą. 

Projekty, analizy, sprawozdania firm które wezmą zlecenia pochłoną część środków. Lwią cześć pochłoną nagrody za sam pomysł i premie w 2-3 ministerstwach. A po kilku latach analiz trzeba będzie wypłacić coś jeszcze tym co te analizy zrobią. Wniosek będzie że ze względu na dobro środowiska naturalnego i unikatowe występowanie "tego czy tamtego" trzeba zrezygnować z tak ważnego projektu. 

Ekonomicznie zrozumiała ? podaj przykład co można transportować Bugiem do Gdańska? 

• Like 1

Ze dwadzieścia lat temu, widziałem takie barki płynące Bugiem na wysokości Janowa Podlaskiego. Właściwie to nie płynęły, tylko stały na wodzie z powodu niskiego poziomu wody. Holownik pojedyńczo je jakoś wtedy przeciągał.

Andrzej, w innym wątku chyba napisałem jak będzie wyglądało wydawanie środków na ten cel ale Bugu nie ruszą. 

Projekty, analizy, sprawozdania firm które wezmą zlecenia pochłoną część środków. Lwią cześć pochłoną nagrody za sam pomysł i premie w 2-3 ministerstwach. A po kilku latach analiz trzeba będzie wypłacić coś jeszcze tym co te analizy zrobią. Wniosek będzie że ze względu na dobro środowiska naturalnego i unikatowe występowanie "tego czy tamtego" trzeba zrezygnować z tak ważnego projektu. 

Ekonomicznie zrozumiała ? podaj przykład co można transportować Bugiem do Gdańska? 

Darek, rok temu przyznałbym Ci rację. No bo przecież jeżeli za jedno wycięte bezprawnie drzewo można zapłacić nawet 200 tyś. złotych kary to znaczy, że taki Bug jest nie do ruszenia. Dziś sytuacja się odwróciła. Zaczynam dostrzegać wyraźnie, że poza wielką grupą ludzi dla których są to bardzo ważne sprawy jest druga grupa, wcale nie mniejsza, dla której to brednie. Bo jak drzewko może przeszkadzać w czymś tam, blokować inwestycje etc. Tym samym tokiem rozumowania można dojść do różnych wniosków i jeżeli ktoś kto ma władzę znajdzie racjonalne dla siebie (bo przecież nie dla mnie czy dla Ciebie) argumenty za tym, żeby Bug pogłębić czy wyprostować to niestety to zrobi... To jak dziś po "mojej" stronie rzeki kładą las to... Pęka mi serce, ale z pewnością jest jakaś ekspertyza, która mówi o tym, że trzeba. Nie chcę się o to sprzeczać- bardzo chcę byście mieli rację...!

Edytowane przez Fossegrim

Ze dwadzieścia lat temu, widziałem takie barki płynące Bugiem na wysokości Janowa Podlaskiego. Właściwie to nie płynęły, tylko stały na wodzie z powodu niskiego poziomu wody. Holownik pojedyńczo je jakoś wtedy przeciągał.

2 + pchacz? to nie 20 a jakieś 14-15. Cały weekend na rybach w Podgórzu Gazdy k. Małkinii miałem sp.....lony  :rolleyes: . Zaryły się w piach i pchacz je próbował przemieścić przód-tył-przód-tył. Wyjeżdżałem w niedziele to jeszcze walczył. Był to jakiś polsko-ukraiński projekt zakładający transport takie jak ......... przed wiekami transport zboża z Kresów do Gdańska. I to wcale nie były jakieś ogromne barki takie jak widziałem na Renie tylko takie po 10-12m , no ale i tak zestaw z pchaczem miał ponad 30m długości.

Mnietek, masz rację - około 20 lat temu bo  to było jakoś 1997 albo 98. Przemyślałem sprawę , jak ten czas zap.....la  :rolleyes: .

Mogło tak być, nie pamiętam dokładnie roku, ale wiem, że mój brat wtedy miał super miejscówkę na leszcza - z małą góreczką podwodną na Bugu i jak te barki przepłynęły, górki już nie było  :) i leszcze się skończyły. I rzeczywiście, te barki nie były jakieś super duże, pamiętam, że to była już jesień gdy one płynęły.

Jedną  barkę pocięli  na złom obok miejscowości Brzuza było to paręnaście  lat temu dokładnie nie pamiętam . Barka staneła na mieliźnie i nie było mowy ja wyrwać z piachu po obniżeniu się poziomu wody w Bugu .

Miejscowi mieli co wozić na skup . Teraz kajaczki i lekkie łódki mogą  pływać . 

już widzę jak na Bugu we Włodawie będą podawać stan wody przed i po przepłynięciu barki :D przecież w tych okolicach latem to "suchą stopą" można do sąsiadów przejść.

A nie wydaje Ci się, że skoro ten szlak ma iść przez Brześć Kanałem Królewskim to Włodawa leży poniżej Terespola a nie powyżej? 

A odeszliśmy od tego tematu w okolicach Szumina, Wywłoki nie byłem, ale byłem w weekend nad Bugiem i woda była wysoka?

(Muszę częściej próbować, zacnie się pisze używając w ten sposób interpunkcji...)

Edytowane przez Fossegrim
  • Like 1

Na  Szuminie woda że koło płotu nie można było przejść ale to było dwa tygodnie temu .

3c7dc298f6385c81a869f21ca457f347.jpg

Wejście Szumina do Bugu 

8096c9d45abe789ad253927a551a8c75.jpg

Wywłoka od strony betonowej drogi rzeczki nie widać .

d50c900d061e4d913f8aa4e95b1d2959.jpg.

Będę w niedzielę nad Lipieńcem  to zrobię  trochę fotek wody na starorzeczach .

Edytowane przez Tabor
  • Like 1

Witam.

Urodziłem i wychowałem się nad Bugiem,przynajmniej raz w roku jestem nad tą piękną rzeką.Życie tak się potoczyło,że wylądowałem nad inną piękną rzeką Nidą a potem doszła jeszcze jedna Mierzawa o którą to toczymy walkę z okręgiem.Chciałem was zatem prosić koledzy z nad Buga o podpisanie naszej petycji.

https://www.petycjeonline.com/petycja_o_utworzenie_os_no_kill_na_rzece_mierzawie

• Like 1