Skocz do zawartości

Rzeka Bug

biosteron

Rekomendowane odpowiedzi

W Gnojnie. Na przeciwko cmentarza w Niemirowie, dojazd jest bardzo dobry, miejsca na obozowisko sporo, cienia też nie zabraknie. Przy samym obozowisku jest fajna rynna, sto metrów dalej ciekawe starorzecze. Można przyjechać przyczepą kempingową, wszelkie łodzie i pontony jak najbardziej da się zwodować [emoji6]. W lipcu można łowić wszystkie drapieżniki, stąd ten termin.

to Wam z Darkiem pomachamy z drugiej strony ;)

A chyba z jakieś 2- 3 lata temu był zlot w Sutnie bo baner jerkbaita widziałem jak jeszcze nie byłem na forum...

Edytowane przez turkucpodjadek

Na Bugu granicznym jest zakaz  łowienia i rozpalania ognisk   - w  nocy . Zakaz ten wprowadza porozumienie między Polska a ZSRR bodajże z 1962r.  ratyfikowane później przez Białoruś i Ukrainę .  Za to rozporządzenie Ministra SWiA z 21 kwietnia 2008 r pozwala nam łowić całą dobę - no chyba  że umowy międzynarodowe stanowią inaczej . 

W skrócie nasza strona pozwala ale my  musimy uszanować  sąsiadów . 

Z tego co wiem na granicznym Bugu z Ukrainą  nie wolno przebywać nad wodą w nocy tz też i łowić .Byłem u Mańka w Starym Stulnie w tamtym roku nic nie mówił że wolno łowić całą dobę .

Kiedyś była puszczona plota, że na białoruskim odcinku można łowić w nocy, że niby umowa między międzynarodowa pozwala. Generalnie ani na białoruskim ani na ukraińskim odcinku nie wolno łowić w nocy. Można natomiast nocować nad rzeką, ale w określonej przepisami odległości i po uprzednim zgłoszeniu. Jest fajny filmik "Rzeka Bug kajakiem przez trzy granice" i tam ładnie widać gdzie się rozbijają i że śpią nad rzeką  :) 

• Like 1

Dla tego proponuję na miejsce spotkania Gnojno. Do granicznego Bugu jest z 200 metrów, do starorzecza 100. Do tego śmiało można palić ognisko i łowić w nocy. Fajnie byłoby poznać kilku forumowiczów ;)

W Woli Uhruskiej jest fajne starorzecze... a i pod nosem placówki SG jest pole namiotowe. Jedyny minus to brak nocnego łowienia. A i na Stare Stulno rzut kamieniem :)

https://www.google.pl/maps/dir/51.3238295,23.6317021//@51.3242631,23.6290727,569m/data=!3m1!1e3

Witam Byłem na tych zawodach i czytam was koledzy o kiju że zjada was zazdrość ze nowe koło organizuje zawody i to na granicznym Bugiem .To ich pierwsze zawody ale nie oto chodzi żeby nałowić ryb.Ryb na RZECE BUG jest bardzo dużo tylko czasami natura płata figle szczególnie tej wiosny.Woda podnosiła się i opadała i są  temu takie a nie inne efekty.Koledzy z naszego regionu bardzo zły przykład dajecie w opisach chyba  zazdrości.Zadam pytanie kolegą z okręgu mazowieckiego po co przyjeżdżają nad Buk szczególnie okolice Gnojna jak nie ryb.Ogniska palić i grilować?Zawody to spotkania wędkarzy i poznanie nowych kolegów o kiju.Kolega  nie będę pisał który wywodzi się z Białej Podlaski uczył się łowić a teraz pisze bzdury.Pozdrawiam kolegów i spotkań częstszych na piękna rzeką Bug.

Faktycznie jest czego zazdrościć :D  ŻAL!

W Gnojnie. Na przeciwko cmentarza w Niemirowie, dojazd jest bardzo dobry, miejsca na obozowisko sporo, cienia też nie zabraknie. Przy samym obozowisku jest fajna rynna, sto metrów dalej ciekawe starorzecze. Można przyjechać przyczepą kempingową, wszelkie łodzie i pontony jak najbardziej da się zwodować [emoji6]. W lipcu można łowić wszystkie drapieżniki, stąd ten termin.

Norbert ,piszesz o tej "patelni" na skarpie ,gdzie kiedyś stała drewniana wiata ? Łowienie w dół rzeki skutecznie utrudni ujście starorzecza,ale w górę można pohasać :)

Tylko tam trzeba rezerwować miejscówkę z tygodniowym wyprzedzeniem  :P

Całe lato rośnie tam las gruntówek, gęsty las  :lol:

Na granicznym Bugu nie wolno nocować nad brzegiem rzeki

Bartek, moje informacje na temat pobytu nad granicznym Bugiem po zmroku pokrywają się z Twoimi.

Tak twierdzili pogranicznicy bodajże z Janowa,gdy łowiłem na odcinku Woroblin-Pratulin.

to Wam z Darkiem pomachamy z drugiej strony ;)

A chyba z jakieś 2- 3 lata temu był zlot w Sutnie bo baner jerkbaita widziałem jak jeszcze nie byłem na forum...

Był,był co prawda bardzo kameralny ,ale atmosfera była świetna :)

Przy okazji pozdrawiam uczestników. ;)

Tomi B)

Edytowane przez tomi101
  • Like 2

Norbert ,piszesz o tej "patelni" na skarpie ,gdzie kiedyś stała drewniana wiata ? Łowienie w dół rzeki skutecznie utrudni ujście starorzecza,ale w górę można pohasać :)

Bartek, moje informacje na temat pobytu nad granicznym Bugiem po zmroku pokrywają się z Twoimi.

Tak twierdzili pogranicznicy bodajże z Janowa,gdy łowiłem na odcinku Woroblin-Pratulin.

Był,był co prawda bardzo kameralny ,ale atmosfera była świetna :)

Przy okazji pozdrawiam uczestników. ;)

Tomi B)

Chodzi mi o miejsce kilkaset metrów powyżej promu Gnojno-Niemirów, w górę rzeki są fajne miejscówki i prawie zerowa presja [emoji6]

Ja za sandaczem średnio ale chętnie się spotkam i podszkolę :-)

Wysłane z mojego Sony Xperia za pomocą Taptalka

Jak przypadnie mi wolny weekend to oczywiście będę.

To już jest nas trzech, może ktoś jeszcze się zdecyduje [emoji6]

Mam do Niemirowa 170 km trzeba by było zanocować nad wodą . Jeśli coś będziecie wiedzieć o spotkaniu tak na 2 tygodnie wcześniej , proszę o wiadomość .

Do lipca zostało jeszcze trochę czasu, pewnie jeszcze ktoś się zdecyduje i ustalimy szczegóły [emoji6]

Ja i tak większość weekendów spędzam po tej samej stronie co Błażej.

To nie jest problem, przewiozę Was pontonem na drugi brzeg [emoji6]
  • Like 1