Skocz do zawartości

Rzeka Bug

biosteron

Rekomendowane odpowiedzi

Przez dwa dni biwaku, bardziej zajęty byłem samym biwakiem niż łowieniem. Za łowienie miałem wziąć się od wczoraj. Skończyło się na jednym mocnym strzale, potem trzeba było uciekać przed burzą. Po burzy, złowiłem krótkiego szczupaka. Przejrzałem prognozę pogody i zwinąłem się do domu ;)

Faktycznie prognoza mało optymistyczna ale w czwartek chyba będzie można powalczyć trochę :) 

Mam zasadnicze pytanie dotyczące Bugu i okręgów PZW. Jeśli jestem z Okręgu podlaskiego to wolno mi łowić na Bugu po stronie wymienionego okręgu, a czy mogę łowić na Bugu po stronie Okręgu mazowieckiego? Sprawa dotyczy wędkowania z brzegu oczywiście, bo jeśli jestem na łódce to sprawa granicy między okręgami jest płynna jak Bug. Jakieś sugestie?

Wszystko jest w zezwoleniu.

Łowić możesz do ujścia rzeki Nurzec po obu stronach rzeki, poniżej zaczyna się okręg mazowiecki z którym nie mamy porozumienia.

To czy jesteś na łódce czy na brzegu nie ma znaczenia. 

Edytowane przez knd

Mam zasadnicze pytanie dotyczące Bugu i okręgów PZW. Jeśli jestem z Okręgu podlaskiego to wolno mi łowić na Bugu po stronie wymienionego okręgu, a czy mogę łowić na Bugu po stronie Okręgu mazowieckiego? Sprawa dotyczy wędkowania z brzegu oczywiście, bo jeśli jestem na łódce to sprawa granicy między okręgami jest płynna jak Bug. Jakieś sugestie?

Twój okręg nie ma w dzierżawie Bugu ani jednego metra ale ma porozumienie z okręgiem Biała Podlaska i Siedlce więc jest tak jak knd napisał, w górę od ujścia Nurca wolno Ci łowić. 

Ha. Prawda OP nie posiada ani metra, nie sprawdzałem w rejestrze, ponieważ w tym kierunku bardzo, bardzo rzadko jeżdżę. W tym roku w lipcu chciałbym się przejechać na Bug. Kiedyś dawno temu byłem nad Bugiem na rybach, ale bez sukcesów większych niestety. Dzięki za szybką odpowiedź. Jeszcze jedno, jakaś podpowiedź? Gdzie można się wybrać nad Bug w dobre miejsce i dojechać samochodem nad rzekę, postawić namiot itp

Najbardziej interesuje mnie odcinek przy Siemiatyczach, ale sugetie inne mogą być. Miejscówka powinna mieć jakąś dziurę w wodzie żeby wąsaty miał gdzie mieszkać. Byłem kiedyś na zakręcie koło Gąsiorowa, dziura w wodzie piękna, głęboka, pięknie kręciła, ale wszystko co wpadało do wody to tam zostawało. Trzeba było mieć sklep na zestawy i przynęty. W walce z sumem każdy był bez szans.

Najbardziej interesuje mnie odcinek przy Siemiatyczach, ale sugetie inne mogą być. Miejscówka powinna mieć jakąś dziurę w wodzie żeby wąsaty miał gdzie mieszkać.

Z tym mieszkaniem dla suma może być różnie. Znam dziurę taką ok. 4m ale co z tego że sum mieszka jak 3/4 dziury to zwalone drzewa  :rolleyes: . A zreszto co? w chałupie chcesz go niepokoić  :P . Jednego obserwowałem sobie w ub. roku jak patrolował 0,5-0,6m blat na krawędzi spadku. Drugi nap....la pod drugim brzegiem przy leżącym drzewie ale tam się nie dojdzie brzegiem a i łódką nie dopłynie bo płycizna. Miejsce na namiot ? Okolica mostu kolejowego we Fronołowie , tam była 2 czy 3 lata temu ładna przykosa i wiem że jakieś szczupaki łowiono, ponoć ktoś z Siemiatycz polował tam na sandacze. 

Wajków w lesie ale nie jest łatwo trafić, łąki między Wajkowem a Niemirowem ale częściowo prywatne i nie bardzo chcą wędkarzy  :unsure: . Zresztą jak się popatrzy na syf jaki zostawiają to ja się nie dziwię  :angry: chociaż i tak jest lepiej niż kilka lat temu. 

Ha. Prawda OP nie posiada ani metra, nie sprawdzałem w rejestrze, ponieważ w tym kierunku bardzo, bardzo rzadko jeżdżę. W tym roku w lipcu chciałbym się przejechać na Bug. Kiedyś dawno temu byłem nad Bugiem na rybach, ale bez sukcesów większych niestety. Dzięki za szybką odpowiedź. Jeszcze jedno, jakaś podpowiedź? Gdzie można się wybrać nad Bug w dobre miejsce i dojechać samochodem nad rzekę, postawić namiot itp

jak pod namiot to raczej nie odcinek graniczny