Skocz do zawartości

Rzeka Bug

biosteron

Rekomendowane odpowiedzi

U mnie w weekend malinowo. Usiadła mama 84cm, bardzo najedzona. Do tego obrotówka, Fenwick HMG 8-20lb, Penn Sargus 4000. Miejsce mocno oblegane, na plecach czuć oddech kolegów po kiju. Trochę zajęło wyczepienie, ale w odpłynęła w dobrej kondycji. Bezcenne miny niektórych - no bo jak można wypuścić tyle mięsa :)

A wszystko okraszone kilkoma wiadrami grzybów - był to bardzo udany wyjazd na działkę :)

• Like 8

Dzisiejsze mazowieckie 73cm. Silny, już taki "jesienny" grubas. Łowienie zaczęło się średnio, woda wyraźnie podwyższona i brudna, przeszedłem swój odcinek bez kontaktu, ale na samym jego końcu mam ulubione miejsce, które dało mi w tym sezonie parę fajnych ryb - płań ze żwirkiem i mini rafką (chyba nawet "rafka" to słowo na wyrost - to jest jeden duży głaz i kilka kamieni) a pod drugim brzegiem wyspa i duża przykosa. Przy wyższej wodzie mocno ciągnie w tym miejscu. Pobiczowałem chwilę klasycznymi boleniówkami bez efektu, na wodzie zero oznak żerowania, ale byłem uparty, bo miejscówka aż pachniała dziś grubszym bolkiem. Stwierdziłem, że skoro woda płynie brudnawa, to przydałoby się założyć coś trochę mocniej mieszającego wodę i wybór padł na 6cm oliwkowego Huntera Soul, który dużo wyraźniej niż typowe uklejki lusterkuje, wręcz kolebie się na boki. po kilku rzutach przy wyciąganiu woblera z wody zauważyłem znany nam dobrze błysk. Skubany odprowadził pod nogi. 5 rzutów później już się nie oparł i całkiem mocno przyładował, zażarł wobka tak, że nie wystawał mu z pyska ani milimetr. Mimo to wyhaczanie poszło szybko i bez żadnych komplikacji i wrócił do wody ekspresowo. :)

a7cf4de2f143a.jpg

NOMINACJA DO KONKURSU  "OPIS MIESIĄCA"            :good:

Edytowane przez bartsiedlce
  • Like 15

wczoraj na Szuminie zaobserwowałem ciekawe zjawisko, zamiast stynki, ukleji używali na żywczyka małych okoni, po zwróceniu uwagi że okoń ma wymiar ochronny, koledzy wędkarze udawali się na z góry przyjęte pozycje - uciekali. Zauważyłem że większość z tych kolegów była na rejestracjach wyszkowskich.

• Like 1

wczoraj na Szuminie zaobserwowałem ciekawe zjawisko, zamiast stynki, ukleji używali na żywczyka małych okoni, po zwróceniu uwagi że okoń ma wymiar ochronny, koledzy wędkarze udawali się na z góry przyjęte pozycje - uciekali. Zauważyłem że większość z tych kolegów była na rejestracjach wyszkowskich.

Łochowskie też się przewijały :ph34r: nie uciekali tylko zmieniali pozycje bo łapali na tzw. chodzonego :D i trudno nazwać ich kolegami :angry:

Edytowane przez anpart
  • Like 2

Witam,

w najbliższych dniach mam zamiar wybrać się na rybki w okolice miejscowości Zgleczewo/Długie Grodzieckie. I tutaj mam pytanie do osób znających wodę w tych okolicach. Gdzie lepiej nastawić się na rybę: na Bugu czy w okolicznych starorzeczach? Będę wdzięczny za wszelkie informacje odnośnie występujących gatunków, głębokości łowisk (np. w Jeziorze Grodzieckim) itp. Z góry dziękuję.

Witam,

w najbliższych dniach mam zamiar wybrać się na rybki w okolice miejscowości Zgleczewo/Długie Grodzieckie. I tutaj mam pytanie do osób znających wodę w tych okolicach. Gdzie lepiej nastawić się na rybę: na Bugu czy w okolicznych starorzeczach? Będę wdzięczny za wszelkie informacje odnośnie występujących gatunków, głębokości łowisk (np. w Jeziorze Grodzieckim) itp. Z góry dziękuję.

BĄDŹ CZUJNY w tych okolicach.

Woda pewnie jest w tym   Jeziorze Grodzieckim  . Ja byłem i nawdychałem się świeżego powietrza .

Co prawda w tamtym roku tam spiningowalem może coś się na lepsze zmieniło jak dla mnie szkoda czasu tam jechać .

Lepiej na Rytele podjechać na Bug i starorzecza lub przy moście na Prostyni w stronę Wyszkowa ruszyć na starorzecza .

biosteron wszędzie  w tamtych stronach trzeba być czujny aż  do Zegrza .  ;)

Każdy dużo mówi. Nikt nic nie robi. Jedyne co to wpisy na jerkbait. Proponuję zacząć coś robić w tym kierunku abyśmy za 5 lub 10 lat mieli jeszcze gdzie i co łowić.

Patrząc na obecne wpisy na tym forum to większość łowisk jest dzierżawiona przez rybaków, tak naprawdę rybacy nie są złem, złem jest polityka prowadzona przez PZW. Jeżeli by było zarabiane na bieżąco byłyby także okresy ochronne, limity, odcinki No kill, zimowiska, to i rybacy mogliby z tych wód korzystać. Starczyłoby wtedy dla każdego, niestety na co dzień widzimy sytuacje w których zarówno wędkarze jaki rybacy już nie wspominając o kłusownikach, zabierają niewymiarowe ryby nie przestrzegają także limitów oraz łowią w okresach ochronnych ryby które są w tym czasie pod ochroną.

Moja prośba do Was wszystkich czytających ten wpia.

ZORGANIZUJMY SIĘ I ZRÓBMY COŚ ZANIM BĘDZIE ZA PÓŹNO