Skocz do zawartości

Rzeka Bug

biosteron

Rekomendowane odpowiedzi

Bzdura. Ta sama przyducha dotknęła Krznę i jej dopływy daleko od ujścia do Bugu. W tym roku podobna przyducha była w Zachodniopomorskim, zapach wpadający przez okno pociągu,  od razu przypomniał mi tragedię z 2009r. Bug powoli się odbudowuje, gdyby tak jeszcze uruchomić oczyszczalnię ścieków w Brześciu....

Dokładnie tak jak napisał @Norbert 78 rzeka krzna wylała na pobliskie łąki i z powodu wysokiej temperatury, ponad 30°C trawy zaczęły się rozkładać. 

Dla tego dodałem  "zapewne w nie jednej miejscowości podtopiło kanalizację i prywatne szamba"

Oczywiście ścieki to była tylko jedna z kilku przyczyn a nie jedyna.

W Białej Podlaskiej był największy smród i najdłużej się utrzymywał i tego jestem pewien. Dla porównania jeździłem w okolice Malowej Góry i tam już nie śmierdziało tak mocno szambem tylko bardziej kiszonką, zgnilizną.

W tamtym nieszczęsnym roku płynąłem kajakiem od Bystrzycy Północnej przez Tyśmienicę do Wieprza ,

tak dużych kleni jazi okoni ... na oczy nie widziałem :( oczywiście większość śnięte przykry widok,

miejscami woda była na tyle rozlana, że pływaliśmy między snopkami po polach...

Edytowane przez GoLoManoLo

• 3 tygodnie później...

Wygląda na to że przedwczoraj zakończyłem bieżący sezon wędkarski.Odwiedziłem dwie miejscówki nad Bugiem,ale szału nie było :(

Jedna dała mi wymiarowego szczupaczka,a druga niewymiarowego sandaczyka oraz przez chwilę{prawdopodobnie leszcza} który po jednym bujnięciu zostawił na haku sporą łuskę.Postałem parę godzin w chłodnej, ale czystej i ciągle rosnącej wodzie.Około południa było małe ognisko,kiełbaska i gorąca herbatka z termosu. Mijane starorzecza pokryte cienkim lodem,który nie stopił się w ciągu dnia.

Miłym akcentem tego wypadu był wędkarz z terenowego Nissana na lubelskich numerach, który złowił i wypuścił okonie i najechanego szczupaczka :good:

Tą optymistyczną informacją kończę i życzę w Nowym Roku wszystkiego najlepszego, łowiącym i wypuszczającym ryby nad Bugiem.

Pozdrawiam Tomi B)

• Like 3

Wygląda na to że przedwczoraj zakończyłem bieżący sezon wędkarski.Odwiedziłem dwie miejscówki nad Bugiem,ale szału nie było :(

Jedna dała mi wymiarowego szczupaczka,a druga niewymiarowego sandaczyka oraz przez chwilę{prawdopodobnie leszcza} który po jednym bujnięciu zostawił na haku sporą łuskę.Postałem parę godzin w chłodnej, ale czystej i ciągle rosnącej wodzie.Około południa było małe ognisko,kiełbaska i gorąca herbatka z termosu. Mijane starorzecza pokryte cienkim lodem,który nie stopił się w ciągu dnia.

Miłym akcentem tego wypadu był wędkarz z terenowego Nissana na lubelskich numerach, który złowił i wypuścił okonie i najechanego szczupaczka :good:

Tą optymistyczną informacją kończę i życzę w Nowym Roku wszystkiego najlepszego, łowiącym i wypuszczającym ryby nad Bugiem.

Pozdrawiam Tomi B)

Cześć Tomek, wiedziałem, że Twój wpis tu znajdę :). Staliśmy razem na Trojanie i bardzo chcieliśmy złowić sandacza. Nie wytrzymałem tyle co Ty, ale w drodze powrotnej odwiedziłem Zaburze i tam udało mi się złowić okonie, nie dużo po byłem tam kilka chwil po 15 ale przynajmniej nie zerowałem tego dnia. 

Ja również 30 zakończyłem sezon z tym, że na Żeliźnie. Było bardzo ekstremalnie ale przyjemnie.

• Like 1

• 3 tygodnie później...

Sławku sąd i prokuratura nie zarybiają naszych wód .  PZW to może się tylko" pochwalić " takim incydentem bo przecież nikogo z PZW ani z PSR  tam nie było . Brawa dla Policji i SG . Ale nie ma się czym podniecać bo takiej wzmianki na ich stronach nie znalazłem .