Skocz do zawartości

Rzeka Bug

biosteron

Rekomendowane odpowiedzi

Super wiadomość, też coś czułem że to odgrzewany kotlet.

A tak swoją drogą czy ktoś z tutaj obecnych mógłby doradzić jakiś odcinek fajnej wody z dojazdem busem/pociągiem?

Nie liczę na żadne mety tylko na kawałek wody z dobrym dostępem z brzegu. Będę bardzo wdzięczny, dodam iż Wyszków oraz Kamieńczyk znam lecz chciałbym poznać coś nowego i na koniec pytanie jaki stan wody ?

Pozdrawiam

• Like 1

Włączcie google maps i bez problemu znajdziecie "ciekawe" miejsca. Nawet jakbym Wam sprzedał gotową metę to nie powiedziane, że połowicie, bo na tej rzece przyzerowac może każdy. Panowie troszkę wysiłku. Jeżeli chodzi o ryby to zróbcie chociaż z kilometr rzeki, a na pewno będzie szansa złowienia większości gatunków ryb drapieżnych. Sprzęt wytrzymały, gdyż sum to częsty przyłow nawet przy okoniach. Połamania... ????

• Like 1

Andrzeju, nie pytałem o miejscówki, sam do tego dojdę tak jak piszesz, po przedreptaniu 1-2km. Pytałem o zawartość wody i przygotowanie się do tego sprzętowo, czy mam zabrać UL-a 0,5-6g czy coś cięższego np. H 15-40g (mocniejszej nie posiadam).

Twoja sugestia o możliwości brania suma, już dużo mi powiedziała. Dzięki za wskazówkę. :)

Edytowane przez Alexspin

Wybieram się ze spinningiem nad Bug w okolicach Siemiatycz. Będę łowił z brzegu. Podpowiedzcie koledzy na jakie rybki mogę liczyć? Na co się nastawić sprzętowo? :)

Na pewno możesz liczyć na klenie, jazie, okonie, Jest i boleń.

Ja przynajmniej zwykle na te się nastawiam, więc jak nie nie chcesz ciągnąć dużo sprzętu, to jeden kij, który to obsłuży.

Co do suma, ja jeszcze nigdy go nie trafiłem na Bugu :)

• Like 1

Po pierwsze nie muszę połowić, jadę poznać nowy kawałek wody i spędzić miło czas na łonie natury.

Po drugie zawsze jak jadę to eksploruje kawał wody 3-6km pieszo.

Po trzecie, na google można znaleźć kawałek fajnej wody ale patrząc na stan Bugu na dzień dzisiejszy to główki przelane w Wyszkowie, ostatni raz jak byłem to było 200cm, dziś jest coś koło 250cm.

Ale dziekuje, coś sobie zorganizuję

To ciekawe, łowiąc od kilkunastu lat w okolicach Gnojna,Serpelic i Mierzwic , nigdy ja ani moi znajomi nie złowiliśmy Jazia.

Ja w zeszłym roku trafiłem kilka jazi, właśnie w okolicach Mierzwic. Nie były co prawda duże. Choć co najmniej 2 szt, około 50cm zeszły mi w czasie holu. Jest ich jednak zdecydowanie mniej niż kleni.

Wybieram się ze spinningiem nad Bug w okolicach Siemiatycz. Będę łowił z brzegu. Podpowiedzcie koledzy na jakie rybki mogę liczyć? Na co się nastawić sprzętowo? :)

Z tego co obserwuję to bolenia jest od zaj.....nia , widziałem w ciągu ok. 1h wyholowanych 5 albo 6 w samo południe z przykosy koło Gnojna. Są momenty gdy siedzę nad wodą że przez 15-20 minut trwa atak za atakiem, nie wiem czy to jeden tak wali czy jest ich kilkanaście ale obstawiałbym kilkanaście na odcinku 300-400m. A później dzień czy trzy nawet jednego ataku nie zobaczy. Klenie łowi znajomy z Mielnika i uważa że poniżej 50cm to się nie liczy ale on to spec wysokiej klasy. Jeśli widuję szczupaki to okołowymiarowe lub takie którym do wymiaru brakuje . Sandacza na oczy nie widziałem chociaż chodzą słuchy że są ale w ilościach mizernych. 

• Like 1

To ciekawe, łowiąc od kilkunastu lat w okolicach Gnojna,Serpelic i Mierzwic , nigdy ja ani moi znajomi nie złowiliśmy Jazia.

Odejdź kawałek od piglaka to trafisz tam w końcu jazia... ;) Jazie są "uwierz mi na słowo".

Edytowane przez beton007
  • Like 1

Gość DAWIDspinn

Panowie wybieram się podszkolić początkujących spinningistow, szukam starorzeczy Bugu tak żeby można pobawić się ze szczupakami, oczywiście nie muszą to być duże ryby, chciałbym żeby chlopaki mieli zabawę na początek ;) Ktoś coś poleci? Rejon mazowiecki ;) Może być na priv ;)

Edytowane przez DAWIDspinn

A ja trochę inne pytanie mam. 

Jaki musi być stan wody na wodowskazach Małkinia, Frankopol, Zabuże żeby powiedzieć, że woda jest naprawdę niska?

Ile było w zeszłym roku latem na poszczególnych wodowskazach?

Stany charakterystyczne IMGW dla tych wodowskazów znam, a bardziej chodzi mi o praktykę wędkarską. 

• Like 1

Ja operuję danymi z Krzyczewa http://monitor.pogodynka.pl/#station/hydro/152230080   i mniej więcej warto jechać nad wodę jak jest poniżej 3 metrów tak 270 - 280 i tu mówimy o rozpoczęciu sezonu na wiosnę . Przy takich wysokościach już dojdzie się do większości miejsc . A z tego co pamiętam to najniższy poziom z zeszłego roku to 83 cm . Teraz jest 180 więc juz jest kicha . 

Krzyczew to i ja mniej więcej ogarniam jak resztę granicznego. 

Własnie chodzi mi o ten nie graniczny bo latem uprawiam brodzenie w krótkich spodenkach i klapkach - na granicznym odpada moja ulubiona forma wędkarstwa. 

Podpowiedz, że w tamtym roku niżówka na Krzyczewie była na 83 - pomocna, dzięki. 

Edytowane przez siatkaz
  • Like 1

A ja trochę inne pytanie mam. 

Jaki musi być stan wody na wodowskazach Małkinia, Frankopol, Zabuże żeby powiedzieć, że woda jest naprawdę niska?

Ile było w zeszłym roku latem na poszczególnych wodowskazach?

Stany charakterystyczne IMGW dla tych wodowskazów znam, a bardziej chodzi mi o praktykę wędkarską. 

Jak dobrze pamiętam na extremalnie niskiej niżówce na wodowskazie we Frankopolu było coś koło 40 cm.