Skocz do zawartości

Rzeka Bug

biosteron

Rekomendowane odpowiedzi

Temperaturę można sprawdzić na pogodynce - nie ma co prawda 20 stopni ale jak na ta porę roku to i tak zupa, np.:

http://monitor.pogodynka.pl/#station/hydro/152230200

http://monitor.pogodynka.pl/#station/hydro/152229999

http://monitor.pogodynka.pl/#station/hydro/152210090

• Like 1

Info z wizyt na obszarze - drohiczyn - serpelice 

Białej ryby jest sporo, są miejsca gdzie wystarczyło delikatnie podnęcić by w ostatni weekend brały płocie 30+ ( > 10 sztuk w 2 godziny ), są miejsca gdzie miałem 2 duże leszcze jako przyłów na blachę.

Z drapieżników - przyłów suma, jeden malućki, drugi > 150 odpłynął sobie zostawiając mi pustą szpulę ;), dodatkowo pare pistoletów.

Większe szczupaki są bo je widzę, w odróżnieniu od poprzednich lat żerują głównie wcześnie rano, niestety jeszcze nic większego nie padło, są poza strefą rzutów.

Edytowane przez pats

Witam Was koledzy i koleżanki serdecznie:) Jak tam z Sumem na Bugu? Obserwuje od pewnego czasu tendencję, że jak ktoś coś złowi to wali w łeb.. Okolice Mierzwic tam to jest tragedia wędkarzy multum, każdy coś z czasu  trafi, ale wszystko na patelnie do czego to prowadzi?. Każdy na prawo rybę skosztować, no ale sum ponad 160 na co komuś? Nie robią sobie nic z górnych  wymiarów( obowiązuje w tym miejscu chyba jeszcze 150 cm). Żal patrzeć, na  takie coś ta ryba nie wróci a presja coraz większa.. Kontroli PSR lub SSR w ogóle istna samowolka

Niestety Sławku, ja nie znam takich... Być może bywam w złym towarzystwie, na złych łowiskach...

Od sierpnia 1992 r. nie zabrałem żadnej złowionej ryby, niestety widziałem  w tym czasie pełne wiadra zabieranych ryb, a i spotkałem się z Takimi, którzy wręcz patrzyli na mnie jak na raroga gdy wypuszczałem złowioną rybę i miałem propozycje typu - panie jak pan nie chcesz to daj mi pan tę rybę... Gdy odmawiałem, komentarz był jeden - sam pies kości nie ogryzie i drugiemu nie da... :angry:

Edytowane przez Alexspin

Witam Was koledzy i koleżanki serdecznie:) Jak tam z Sumem na Bugu? Obserwuje od pewnego czasu tendencję, że jak ktoś coś złowi to wali w łeb.. Okolice Mierzwic tam to jest tragedia wędkarzy multum, każdy coś z czasu  trafi, ale wszystko na patelnie do czego to prowadzi?. Każdy na prawo rybę skosztować, no ale sum ponad 160 na co komuś? Nie robią sobie nic z górnych  wymiarów( obowiązuje w tym miejscu chyba jeszcze 150 cm). Żal patrzeć, na  takie coś ta ryba nie wróci a presja coraz większa.. Kontroli PSR lub SSR w ogóle istna samowolka

Niestety nie obowiązuje górny wymiar, to już woda Białej Podlaskiej. Także do nich należy obowiązek kontroli (PSR woj. lubelskiego), mimo to siedlecki PSR  i SSR czasem tam zagląda, ale z oczywistych względów rzadko.

Dzisiaj wodowanie pontonu B) chociaż jak patrzę na pogodę to obrzydzenie mnie bierze  :unsure: . Upał,zero chmur i bez wiatru. No ale poznawczo w końcu muszę. Popływam, włączę echo tylko nie wiem czy zadziała przy głębokościach 0,5m do metra  :rolleyes: bo wygląda że tyle jest. 

Niestety nie obowiązuje górny wymiar, to już woda Białej Podlaskiej. Także do nich należy obowiązek kontroli (PSR woj. lubelskiego), mimo to siedlecki PSR  i SSR czasem tam zagląda, ale z oczywistych względów rzadko.

Zawsze tam były kontrole PSR Z BP jak i Siedlec i uważałem, że wymiar suma jest jak na Siedleckim Okręgu 150 cm, ale widać myliłem się. Co nie oznacza, że takie ryby, których powyżej 160 cm nie ma aż tak dużo w Bugu należy walić w łeb... Nie rozliczam nikogo ponieważ sam musiałem dorosnąć, ale później siedzi się nad tą wodą jak nad studnią.

Edytowane przez Dziadzia Bimber
  • Like 1

Dzisiaj wodowanie pontonu B) chociaż jak patrzę na pogodę to obrzydzenie mnie bierze  :unsure: . Upał,zero chmur i bez wiatru. No ale poznawczo w końcu muszę. Popływam, włączę echo tylko nie wiem czy zadziała przy głębokościach 0,5m do metra  :rolleyes: bo wygląda że tyle jest. 

Sprzedam ponton, silnik i echo :(. Używane 4h ale nad wodą były 7h bo 3h ponton składałem  :wacko: .

• Like 4

Wrażenia z rzeki. Głębokość na zdecydowanej większość trasy między Niemirowem a Wajkowem to ......... 30 do 60 cm :unsure:, miejscami dobija do metra. Dwie rynny ok. 2-2,5m w najgłębszym miejscu 3,5. Echo konieczne żeby nie wpierniczyć się na piach ale i tak kilka razy trzeba było użyć wioseł bo na silnik za płytko.