Skocz do zawartości

Rzeka Bug

biosteron

Rekomendowane odpowiedzi

Chyba będę musiał pokazać Ci jak rozkładać i składać ponton. Po pierwszym razie też chciałem się go pozbyć, teraz jest o niebo lepiej. Jutro rano ruszam z promu w Gnojnie na ryby, wolę pływać w górę rzeki ;-)

Zapaliła się iskierka nadzieji :rolleyes:

Sprzedam ponton, silnik i echo :(. Używane 4h ale nad wodą były 7h bo 3h ponton składałem  :wacko: .

:) :) :)

Chyba będę musiał pokazać Ci jak rozkładać i składać ponton. Po pierwszym razie też chciałem się go pozbyć, teraz jest o niebo lepiej.

:( :( :(

Zapaliła się iskierka nadzieji :rolleyes:

Eh, taką super transakcję mi popsuć. :angry:  ;)

A już się napaliłem , jak szczerbaty na suchary :D

Edytowane przez Pisarz.......ewski Piotr
  • Like 2

• 2 tygodnie później...

Bzdura. Byłem na odcinku wajków niemirow. Boleń wali aż woda się gotuje. W nocy żerowanie suma też przyprawia o ból głowy. Wody nie brakuje, na jamkach kotwica na sznurku o długości 3 m nie sięgała dna.

Na jamkach :rolleyes: , znalazłem wszystkie dwie. Faktycznie jest miejsce 3,8m pod Niemirowem a cała burta to 1,5  do 2,5m. Pod Sutnem burta ok. 2, w najgłębszym miejscu 2,8. Ale ile tych dołów jest ? 300m, może 500 na odcinek kilka km. Ale pływanie z silnikiem jest upierdliwe.

• Like 1

Stan wody na Bugu odzwierciedla te zdjęcie .

Ujście starorzecza Szumin do Bugu można przejść  bez woderów . Normalnie jest tu od 1 do 1,5 metra wody .

Przy tym stanie wody czyli około 180 cm na wodowskazie w Wyszkowie 3 lata temu był tam ten 1/1.5 metra w połączeniu ,więc niska woda niską ale to głównie efekt nasienia łachy piachu. Od lat Bug już nic dobrego nie odkrywa tylko zasypuje. Może ma już dość płynięcia przez ten kraj. 

• Like 4

Sytuacja nie napawa optymizmem, pomijając warunki pogodowe w ten weekend nic nie ustrzeliłem. Co więcej sytuacja jest o tyle dziwna, że w sobotę było widać wyjścia i ruch drapieżników, ale kompletnie ignorowały moje przynęty. Coś dziwnego się dzieje w regionie, nie twierdzę, że złego. Białej drobnicy sporo, sporo dużej białej ryby, może poprostu drapieżnik ma żarcia pod dostatkiem? Z drugiej strony nie widzę klasycznych polowań szczupaka, tego 50-70cm, wszystko co widzę to solidne lochy > 80cm, aczkolwiek kompletnie nie współpracujące. No i bolenia jakby wymiotło. 

Oczywiście potwierdzam w/w stan wody, nisko, ale bywało niżej. Jak się jednak utrzyma tendencja to w tym roku pewnie padną kolejne rekordy niskiego stanu wody.

Edytowane przez pats

Tak wyglądało wejście Szumina do Bugu pod koniec maja 2018 r mafijas .Zdjęcie zrobione z burty przy lasku sosnowym . Po prawej widać część drzewa wystająca ponad lustro wody .

Teraz leży na piachu 50 cm ponad wodą .

d39a8a89b8856554618ed1ad079bcfba.jpg

Tak wyglądał Przerwaniec wczesna wiosną 2018 

9c5116dfc03f3e237d664098d33f6492_resized

Edytowane przez Tabor
  • Like 1