Skocz do zawartości

Rzeka Bug

biosteron

Rekomendowane odpowiedzi

Nie ma w tym nic dziwnego, że gdzieś zasypie, a w innym miejscu odkryje, przy takim poziomie... W sumie to i dobrze, cześć dobrych miejsc się spieprzyła i kto nie szuka nie połowi... :-) to jest w tej rzece najpiękniejsze... :-)

Jest też opcja ,kto dzwoni ten łowi :D

• Like 1

Pewnie odsypało by ujście Szumina czy Wywłoki ale co ?  Brak śniegu to brak wody w starorzeczu  bo są zasilane wiosną wodą  z roztopów z pobliskich lasów i łąk .

Jeśli tak dalej pójdzie stracimy ostatnie tarliska  bo rybka nie przeskoczy przez łachy piachu do starorzecza a jak przeskoczy to nie wróci do rzeki .

Brak wymiany wody w starorzeczach  doprowadzi  zarośnięcia starorzeczy i częstszych  przyduch . Wały zrobiły swoje i ograniczyły rozlewiska aby ludziska mogli więcej siać i zbierać  pobudować domki ,tak było kiedyś  . Teraz 90% łąk to ugory  a domki stoją  na sprzedaż . 

Dawno temu jak napisałem podobny tekst jeden z użytkowników napisał ,, co mamy zrobić  nasikać do Bugu " pomóc  przyrodzie  jak jeszcze można a jak , nie mam pojęcia  .

Na pewno potrzebna  jest potężna kasa a ja i tak nie dożyje do czasów kiedy leszcza 1 kg nazywano podleszczykiem a szczupaki pływały w  rowach melioracyjnych bo do rzeki nikt przed majem nie doszedł było za dużo wody . Tracimy fajne łowiska wędkarze  o tym wiedzą  , najważniejsze są  dyrektywy UE i Natura 2000  i zawody wędkarskie na prywatnych łowiskach specjalnych  opłacane z naszych składek .

• Like 4

Tak dokładnie jak kolega pisze kiedys bo były na to miejsca odpowiednie , na tarlo itd .,...  pory roku ,wiosna to wiosna , a nie zima i lato , Wczoraj byłem na bugu na wysokosci Wilczogęby  wobler shodzacy 0.5 m szarżuje po dnie.

Tak , Powiem ci że jest gdzie rzucić, zielska jest sporo  , przeszedlem całe te kotło jak to zwą zero brania , ale coć tam jeszcze jest , na brzegu widzialem oznaki że jest jam i wydra , bo leżały łby rybie, no i problem z dojechaniem betony w przejeżdzie nie da się wjechac , tylko pieszą mozna dojśc , :(

Dzięki . Podjadę w tygodniu na Kociołek . Betony leżą  od dawna właściciele  przestali lubić wędkarzy podobno niszczymy trawę a setki hektarów łąk leży odłogiem  nie koszonych. 

Poczuli się  właścicielami ziemskimi nie interesuje  ich powszechny dostęp do wód płynących .  

Witaj dopiszę tylko do tego wątku że teraz ten kłusownik z zieloną łódką ma pole do popisu straż wogóle tam nie zaglada bo brak dojazdu , a oni lubią jechać samochodem i kontrolować przez szybę ,nie obchodzi ich czy tam jest ryba czy jej nie ma mają to gdzieś  to nasz ból , z trawą jak piszesz tak jest nic nie koszą.

Wędkowóz się zesrał i odjechał na lawecie nici z rybek do końca tygodnia . Jak ostatnio tam byłem to wjechałem przez wał i w lewo do topoli do Bugu . Można by było spróbować w prawo jest

mało uczęszczana droga gruntowa  . Wiosna tamtego roku trafiłem tam na tarło leszcza widok bajka olbrzymie złoto-czarne łopaty pływały  pod moimi nogami . 

Jak miałbym do wyboru obejrzeć powtórkę meczu Polska -Kolumbia czy jechać na ryby na Kotło wybrałbym to pierwsze ;) ;) Takie to aktualnie żyzna i owocna woda. 

Nie moje strony, ale zżera mnie ciekawość - dla zobrazowania sytuacji: a ostatni kwadrans Polska-Japonia?  ;)

Edytowane przez Fossegrim
  • Like 1

Woda jest , aż zielona i śmierdząca . Bolenia nie widać już od kilku dni . Okonek nie bije , nawet maluszki w kamieniach , nie chlapią . Jedyne co widać , to sieczka pływająca przy powierzchni . Śmiałem się jak czytałem posty narzekających , ale sam już narzekam . Po ostatnich deszczach woda stała się brudna , ale brązowa . Myślałem, że spłynie i będzie ok . Teraz jest jeszcze gorzej .

Jeszcze bym zrozumiał , jakbym tylko ja nie łowił. Ale stare kalosze są załamani . Gadałem z dziadziusiem , który tydzień nęcenił miejscówkę, codziennie nad wodą i zero brań.

Edytowane przez Piotrek454