Skocz do zawartości

Rzeka Bug

biosteron

Rekomendowane odpowiedzi

Mi ojciec opowiadał że pamięta jak był chłopcem i  w Bugu( okolice Włodawy) na łasze utknęła wielka Bieługa.

Chłopaki ze wsi się zbiegli i ją zatłukli drewnianymi kijankami.

Pamięta że jak wieźli ją do wsi na wozie to ogon ąż się ciągnął po trawie....Takie ryby były kiedyś w Bugu :bighair:

Moje wnuki będą za to opowiadać jak to kiedyś nad Wisłą pytony grasowały.

Nieee, do tego czasu klimat się na tyle ociepli, że pytony, anakondy i aligatory będą nad Bugiem i Wisłą codziennością. Zjedzą wszystkie bobry, a w miejsce wierzb na brzegach wyrosną palmy. Natomiast wnuki będą łowić arapaimy niedowierzając że kiedyś bawiło cię łowienie boleni[emoji16]

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka

• Like 1

Teraz ani przejrzystej wody ani kiełbi nie ma.

Trochę zdementuję plotki. Ostatnio ( dwa tygodnie temu ) uczyłem syna łowić podrywka żywce . I kiełbie łowiliśmy bez problemu , oczywiście nie były to ilości takie jak za moich młodych lat ale nie stanowiło to problemu . Ku naszemu żdziwieniu złowiliśmy też ślizy . Łowiąc na robaka trafiły się też jazgaże . To chyba dobry znak . A woda zawsze miała kolor herbary . Woda by sobie poradziła tylko żeby to gówno nie płynęło .

Nie byłem nigdy nad Bugiem,chętnie bym się wybrał.Łapię na muchę,więc interesują mnie raczej klenie i bolenie w jaki rejon proponujecie pojechać?

Są momenty w ok. Mielnika gdy odnoszę wrażenie że boleń na boleniu siedzi :P  ale trwa to 15-20 minut a później kilka dni spokój albo ja nie trafiam na porę żerowania.

• Like 2

Generalnie na graniczny  ;) Okolice Woli Uhruskiej, Zbereża przynajmniej ja w tym Bugu się zakochałem  :P

To prawda, albo jeszcze niżej w ok. Dubienki. Osoba która łowi tak od Niemirowa w dół rzeki zawieziona z zawiązanymi oczami w tamte rejony przysięgałaby na wszystko że to jest inna rzeka. 

Krótki raport z weekendu: woda wysoka (okolice mierzwic), kilka szczupłych ale nic dużego i sensownego, choć było widać, że szczupak żeruje i to solidnie, przy okazji duży ruch białej ryby (sporo płoci, leszczy), sumiczek na białego ;)

No ciekawy jestem gdzie przy obecnym stanie wody da się wjechać przyczepa do wody choć kawałek ...bez auta 4x4 śmiem twierdzić że wręcz to jest niemożliwe ... Poza tym pływanie teraz to strach o silnik ... Woda nie jest wysoka ...jeśli ktoś zna miejsca godne wodowania bardzo proszę o wiadomość prywatną .

My wodowalismy się w miejscowości Kuligów , dojazd do samej rzeki. Chłopakowi dać 2 dyszki i otwiera bramę samochód stoi na posesji . Dla bardziej odważnych można zostawić także przy wodzie ale tej opcji bym nie polecał bo widziałem jak ludzie manewrują swoimi sprzętami przy wodowaniu. Można stracić lusterko albo troszkę więcej ;)

• Like 1

Witam

Chciałem się zapytać o Szumin, a dokładnie o te dwa miejsca które zaznaczyłem.

Jak z głębokością wody?

Czy przy weekendzie jest dużo ludzi ?

I czy ktoś chce polecić lepsze miejsce na Bugu w odległości 100km od Warszawy?

Jadę dziś wieczorem i zamierzam spędzić tam 3 dni, zależy mi na miejscu gdzie niema spędu ludzi przy weekendzie, będę łowił na grunt i spławik.

Ewentualnie jakaś inną ciekawą woda, jestem otwarty na propozycje

Z góry dziękuję za pomoc

post-66274-0-18645300-1533811632_thumb.png