Skocz do zawartości

Rzeka Bug

biosteron

Rekomendowane odpowiedzi

Byłem kilka razy w okolicach Szumina , jak napisał  ArekM tragedia .Rzeka powoli umiera a wszystko to wina braku wody taką wymówkę mają władze PZW na Liwcu i innych rzeczkach też 

ryb nie ma z powodu suszy .   Żeby nie starorzecza pewnie karty bym na następny rok nie wykupił . Żeby nie propagowanie wędkowania No Kiil pewnie ryb już w naszych rzekach by nie było i PZW też . Tak więc jesteśmy jedynym ratunkiem dla betonów z PZW . 

Dziś okolice Rażny.,Wilczogęby jeden szczupły niewymiarowy, woda tragedia, czaple stoją na głównym nurcie miejscami jest trochę głębiej, cisza na wodzie zero aktywność ryb.

Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka

Ja dzisiaj byłem w okolicach Mierzwic. Z nadzieją na klenie i okonie. Kleń - zero. Reszta sama drobnica. Okonie - kilka sztuk, największy nieco ponad 20cm. Za to co kilka rzutów szczupak. Takich w granicach 40-50cm jest bardzo dużo.

Łowiłem tylko na woblery.

Znam rybaka/dierżawce odcinka w Kani, Popowie i okolicach, regularnie odławia leszcze 2,5 kg w ogromnych ilościach, sandacze 5 kg też często ma, trafiają się sumy i przyzwoite szczupaki więc ryba jest. Łowi tylko na sieci z dużymi oczkami 70 mm (wg prawa) stąd większe ryby. Wiadomą rzeczą jest iż ten rybak jest nam niepotrzebny, jego odłowy ograniczają nasze poławianie pokazując że ryby przynajmniej na opisywanym odcinku mają się dobrze.

Znam rybaka/dierżawce odcinka w Kani, Popowie i okolicach, regularnie odławia leszcze 2,5 kg w ogromnych ilościach, sandacze 5 kg też często ma, trafiają się sumy i przyzwoite szczupaki więc ryba jest. Łowi tylko na sieci z dużymi oczkami 70 mm (wg prawa) stąd większe ryby. Wiadomą rzeczą jest iż ten rybak jest nam niepotrzebny, jego odłowy ograniczają nasze poławianie pokazując że ryby przynajmniej na opisywanym odcinku mają się dobrze.

Chciałbym zobaczyć umowę między rybakiem a dzierżawcą wody czyli PZW. Dawno, dawno temu był zapis : " ryby drapieżne rokujące szanse na przeżycie z należytą ostrożnością należy wypuścić do wody". 

• Like 1

Witam

Orientuje się ktoś, czy od Popowa do Wyszkowa można wypożyczyć u kogoś łódkę do celów wędkarskich?

Mam 4 konny silniczek i z Serocka trochę daleko płynąć :/

Kiedyś można było wypożyczyć łódkę w ośrodku wypoczynkowym w Popowie ale za jakieś chore pieniądze. Czy jeszcze jest taka możliwość nie wiem.

Piękna pogoda + piękna rzeka = piękne ryby ;-)

Cześć Norbert.

Widzę że szybko wyzdrowiałeś po zlocie. Ta rezygnacja z sobotniego ogniska wyszła jednak na dobre. :-D

Piękne Bużańskie ryby.

Tak jak rozmawialiśmy,jak będę wybierał się w Twoje okolice dam znać.

Pozdrawiam Tomi B-)

Bardzo dobre pytanie. Już z daleka widziałem w tym miejscu spławy ryb. Dwa lata temu kumpel trafił tam tołpyge 118 cm. Dziadek który przesiaduje tam latem za sumem z gruntu, na rosowki trafił karpia 5 kg. Teraz woda w Bugu wyklarowała się trochę, ale na zdjęciu ciężko poznać co to takiego. Jutro też tam będę, może znowu będą spławy.