Skocz do zawartości

Rzeka Bug

biosteron

Rekomendowane odpowiedzi

Nigdy nie brałem udziału w zawodach, ale jakoś sobie tego nie wyobrażam. Zawody na żywej rybie... Mam niby ze złowionymi rybami w siatce, przemieszczać się brzegiem Bugu i co chwilę wyjmować siatkę z wody, za chwilę do wody, z wody... I tak przez cały czas zawodów? Czy co chwilę ktoś się będzie pojawiał i mierzył mi te ewentualne ryby?

Rozumiem, miarka z numerem, fotka, i ryba do wody. Ale tak?

Tak właśnie pytają ludzie co myślą że na zawodach to wszyscy ryby mają. 3/4 zawodników często schodzi o kiju. Często dwie wymiarowe ryby (nie okonie) to wygrana, a bywa że i jedna wieksza...

Wysłane z mojego Nokia 5.1 przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez RedJin

Tomek, tam rzeka płynie głównie w glinianym wąwozie. Raczej nie radzę wchodzić.

Przybrało metr, płynie brudna woda, mało szans na białe drapieżniki. Raczej szukałbym szczupaków po płytszych stronach zakrętów. Okolice Mańka, Wola Uhruska. Możesz pojechać nad Husynne, poszukać okoni i szczupłych, daleko nie jest.

Czyli z bolenia też raczej nici...?

Zabiorę zatem również cięższy kaliber z plecionką - na zębate.

Bug znam nieźle, bo pochodzę z Chełma a kilka razy przepłynąłem kajakiem odcinek od Horodła do Terespola i z tego co pamiętam okolice samego Sobiboru to dość proste (jak na tę rzekę) odcinki. Dzięki za rady. Zobaczymy co będzie.

Na ośrodku bez problemu zwodujesz, można też pod mostem w Kózkach, po stronie Siemiatycz

Woda poszła w górę, więc śmiało

http://monitor.pogodynka.pl/#station/hydro/152230200

A na jakim osrodku? Nie znam tam rejonu w ogóle temu tak podpytuje.

Wysłane z mojego LG-H870 przy użyciu Tapatalka

Jak w Wólce skręcisz koło sklepu, to wjedziesz prosto na ośrodek wypoczynkowy, droga poprowadzi cię wprost do rzeki. Tam jest łagodny zjazd i można zeslipować łódź.

Nie byłem ze dwa lata tam, ale zawsze było otwarte i nikt nie robił wstrętów.

Sens jak najbardziej jest. W okolicy masz miejsca do poszukiwania wszystkich bużańskich drapieżników. Obejrzyj dokładnie rzekę na mapach satelitarnych, sporo zobaczysz.

Fajnie, a jak by z łodzią nie wyszło to z brzegu też się da czy raczej słaby dostęp do miejscowek? Oglądałem foty z satelity to fajne przykosy namierzylem :) Ciekawe tylko czy te zdjęcia aktualne bo z tego co wiem to Bug bardzo szybko się zmienia :)

Wysłane z mojego LG-H870 przy użyciu Tapatalka

Rafy kamienne bez zmian, piaskowe przykosy wędrują, ale w wielu miejscach można połowić też z brzegu. Całkiem ciekawie jest na przeciwko Wólki, w Klimczycach. Masz też rafę niedaleko mostu w Kózkach. Po stronie Wólki ciekawy jest odcinek od mostu do ośrodka i potem kawałek z lasem, za wyspami i zakręt za nim. 

• Like 1

Dwa razy wyskoczyłem nad Bug w Sobiborze. Rzeka piękna jak zawsze. Woda sporo podniesiona, ale czysta. Moim zdaniem fajna do łowienia. Daleko jej do powodzi. Ryby nawet aktywne. Łowiłem bardzo krótko bo może 3 godziny łącznie, ale widziałem parę spławów białorybu i kilka ataków prawdopodobnie boleniowych. Jeden maluszek dał się przechytrzyć przy okazji prób złowienia klenia. Ta rzeka ma niesamowitą magię. Chyba to jedno z ostatnich dzikich miejsc w naszym kraju

• Like 3

Wybrałem się wczoraj w okolicę Broku, przed nadejściem deszczu bolki szalały, jeden skusił się na wobka Widła 6 cm i zameldował się 55 cm, i to tyle, woda brudna, a poziom wysoki.

Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka

Bug poniżej Wyszkowa - duża presja, ale zdaje się, że fajna woda. Jakie są Wasze doświadczenia z tym odcinkiem? Bolenie, niedaleko ode mnie padł (miejscowi wędkarze) mały sumek, słyszałem o fajnym sandaczu i brzanie (wypuszczone). Może trzeba wpadać tam częściej :)  

Dziś  zero wędkarzy nad Bugiem  . Trafiły się dwa okonki i szczupak 62 cm . Skończyłem wędkowanie na starorzeczu Lipieniec . Woda brudna z pianą .

Tak to dobrze jak spokój i cisza nad wodą .

f09babf5cec4f79989fb394509f7e401.jpg

Edytowane przez Tabor
  • Like 3

• 2 tygodnie później...

Ja ostatnio chwyciłem podobnego, ale na płytko chądzącego 7 cm J. Widła, u mnie wąsate lepiej teraz gryzą jak Pajki, w sumie niezbyt duże ale dają satysfakcję, Pozdrawiam [emoji4]

Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka