korol Opublikowano 30 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2020 Wielka prośba. Jeżeli będziecie w najbliższym czasie nad Bugiem w okolicy gminy Korczew i Drohiczyn zwróćcie uwagę na martwe zwierzęta. Ktoś prawdopodobnie wyłożył trutkę. Padł wilk,bocian,bielik i kilkanaście kruków. Szkoda zwierząt,a takiemu człowiekowi należy się wymierzenie sprawiedliwości. Otruty bielik był dorosłym osobnikiem,najbliższe gniazdo jest w okolicy Starczewic czyli prawdopodobnie teraz samica została sama na gnieździe z pisklętami. Lęgu w tym roku raczej nie wyprowadzi... . W razie (mam nadzieję,że nie),znalezienia padłych zwierząt dzwońcie na policję,ewentualnie przez FB Grzegorz Miezianko. Jeżeli wyższa instancja uzna,że można z tego utworzyć osobny wątek to proszę o utworzenie i zatytułowannie. Dzwoniłem ostatnio, niestety truciciel nieznaleziony 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartsiedlce Opublikowano 30 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2020 Z tego, co mi wiadomo, SG goni z granicy wędkarzy. Podobno jest jakiś zakaz przebywania w okresie epidemii.Zanim wyruszysz zadzwoń do odpowiedniego posterunku SG i zapytaj, czy możesz przebywać na granicy państwa. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pano112 Opublikowano 30 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2020 Z tego, co mi wiadomo, SG goni z granicy wędkarzy. Podobno jest jakiś zakaz przebywania w okresie epidemii.Zanim wyruszysz zadzwoń do odpowiedniego posterunku SG i zapytaj, czy możesz przebywać na granicy państwa.Byłem i mnie nie wygonili. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roberto_s Opublikowano 30 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2020 Dzwoniłem, pytałem, można przebywać tylko jak zwykle zgłosić trzeba 2 godziny przed łowieniem. Dyżurny posterunku w Janowie Podlaskim twierdził, że brodzić nie wolno, na wyspę (po naszej stronie) też przechodzić nie wolno. Wczoraj przejrzałem ustawę 1961 roku na którą powołuje się Ndburzański Oddział SG odnośnie granicy z Białorusią i tam jest tylko (w kontekście wędkarstwa, a konkretnie rybołówstwa) zakaz łowienia w nocy i opis granicy dla rzeki nieżeglownej jako środek koryta. Ponadto co 10 lat powinien być przegląd granicy i inwentaryzacja wysp itp. Ponadto przejrzałem chyba wszystkie (około 5) rozporządzeń Wojewody Lubelskiego dot. pasa granicznego i strefy nadgranicznej i tam też poza zakazem kąpieli w jednym z nich (ale ostatecznie nie pamiętam czy nadal obowiązującym) nic nie znalazłem. Jeszcze jest chyba Ustawa MSWiA, ale tego już nie zdążyłem przeczytać.Na chwilę obecną z mojej wiedzy wynika, że nie mogę przekraczać granicy (zakazu brodzenia bak) i tyle, no i łowić w nocy (ale nocować bez łowienia tak). Pogadam jeszcze z patrolem na miejscu no i może napiszę do oddziału SG. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartsiedlce Opublikowano 30 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2020 O widzisz, dobrze wiedzieć, dziękuję za sprawdzoną informację Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lenny Opublikowano 30 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2020 W niedzielę widziałem pełno ludzi na granicznym (Neple) tak że łowić wolno.W tym roku jeszcze nie dzwoniłem, ale w zeszłym roku, ten co zawsze odbierał w placówce SG w Janowie, to raczej mało miły i pomocny człowiek????Zadzwoń jeszcze do innego oddziału. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nox66 Opublikowano 1 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2020 Wiele razy zdarzało mi się brodzić na granicznym białoruskim Bugu i często spotykałem patrole SG. Czasem kazali podejść do nich na brzeg pokazać dokumenty, ale zazwyczaj pytali tylko czy zgłaszałem połów, na jakie nazwisko i znikali. Regularnie pogranicznicy przypominali, żeby nie przekraczać połowy szerokosci rzeki. Jak w tym roku przepisy się nie zmieniły to wolno brodzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tabor Opublikowano 2 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2020 (edytowane) Na Bugu jeden okonek ledwie ponad wymiar kilka małych szczupaków podprowadzonych pod nogi . W niedziele powtórka na starorzeczu , tylko blacha działała na drapieżniki . Edytowane 2 Maja 2020 przez Tabor Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pafek Opublikowano 2 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2020 Hej, szukam piaszczystych łach w okolicy (+- 50km )) Mielnik-Drohiczyn. Coś jak na tym zrzucie: Jaki stan na Bugu w tej chwili? Tak samo niski jak na Wiśle? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej_rostek@wp.pl Opublikowano 7 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2020 Witam !, czy ktoś z was był na wodzie po ostatnich opadach deszczu , jaki stan wody , no i czy są jakieś oznaki aktywności drapieznika . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elmo Opublikowano 7 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2020 Tutaj stany wody. Jak klikniesz daną stacje to sa wykresy http://monitor.pogodynka.pl/#map/22.6132,52.3597,9,true,false,0 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anpart Opublikowano 7 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2020 Przybrało od niedzieli jakieś 20 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej_rostek@wp.pl Opublikowano 8 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2020 To dobrze że coś się zmieniło, bo było kiepsko , w tamtym roku jak pamiętam to po takich opadach w mętnej wodzie bolki szalały, w weekend trzeba pojechać. Pozdrawiam [emoji4] Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lenny Opublikowano 10 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2020 Dziś na Bugu, przez 5 godzin, we dwóch - na "zero".Nic się nie dzieje. Bolki sporadycznie dawały o sobie znać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej_rostek@wp.pl Opublikowano 10 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2020 Witam, to złe wieśći jak widać, wydaje mi się że brak stabilizacji pogody, zimny maj, niski poziom wody [emoji848], zostało sprawdzić na starorzeczach Bugu, może tam coś skubnie. Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lenny Opublikowano 10 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2020 Na starorzeczach sporo ludzi siedziało. Na Bugu nie spotkałem nikogo że spinem. Dużo jakiegoś syfu płynie. Jakaś ciemna piana. Woda bardzo niska.Na jakiś czas odpuszczam Bug, skupię się na Krznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciej W. Opublikowano 10 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2020 Muchawiec pewnie Białorusini puścili. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fossegrim Opublikowano 11 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2020 Na spokojniejszej wodzie przy brzegu ten syf się zatrzymuje. Pech chciał, że obławiałem rynnę za którą stał cały ten badziew. Kilka razy musiałem czyścić wobler z tego szlamu - śmierdzi zupełnie prawidłowo gównem. Może gdzieś z jakieś oczyszczalni u wschodnich sąsiadów, a może lokalne szambiarki nie mają gdzie wylewać fekaliów... Dramat!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anpart Opublikowano 11 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2020 Na Kamieńczyku między główkami dużo syfu, ale żyłkę ładnie opłukałem na starorzeczach.Ogólnie to bardzo dużo brań sandacza i to na szybko prowadzoną RH. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smudek Opublikowano 11 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2020 Na spokojniejszej wodzie przy brzegu ten syf się zatrzymuje. Pech chciał, że obławiałem rynnę za którą stał cały ten badziew. Kilka razy musiałem czyścić wobler z tego szlamu - śmierdzi zupełnie prawidłowo gównem. Może gdzieś z jakieś oczyszczalni u wschodnich sąsiadów, a może lokalne szambiarki nie mają gdzie wylewać fekaliów... Dramat!!!W jakiej miejscowości byłeś ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nox66 Opublikowano 11 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2020 Krzna również zanieczyszczona a jest dopływem Bugu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartsiedlce Opublikowano 11 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2020 Ja byłem w okolicach Borsuków, nic się nie działo, a woda troszkę podniesiona w stosunku do poziomu z przed 2 tygodni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hakan Opublikowano 22 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2020 Jak się miewa sytuacja na Bugu w okolicach Kamieńczyka?Zastanawiam się czy jest sens powędrować za bolkiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej_rostek@wp.pl Opublikowano 24 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2020 Wczoraj byłem w prawdzie trochę dalej od Kamieńczyka, a dokładnie Rażny, pod wieczór zauważyłem kilka ataków boleńi, jednen się skuśił 5+. Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hakan Opublikowano 24 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2020 Postanowiłem sprawdzić i w Kamieńczyku na główkach pod wieczór widziałem też ataki, niestety wypad na pusto.Długo nie byłem ale ewidentnie nie potrafiłem ich rozpracować.Jakich przynęt na Bugu używasz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi