Skocz do zawartości

Rzeka Bug

biosteron

Rekomendowane odpowiedzi

Wielka prośba. Jeżeli będziecie w najbliższym czasie nad Bugiem w okolicy gminy Korczew i Drohiczyn zwróćcie uwagę na martwe zwierzęta. Ktoś prawdopodobnie wyłożył trutkę. Padł wilk,bocian,bielik i kilkanaście kruków. Szkoda zwierząt,a takiemu człowiekowi należy się wymierzenie sprawiedliwości. Otruty bielik był dorosłym osobnikiem,najbliższe gniazdo jest w okolicy Starczewic czyli prawdopodobnie teraz samica została sama na gnieździe z pisklętami. Lęgu w tym roku raczej nie wyprowadzi... . W razie (mam nadzieję,że nie),znalezienia padłych zwierząt dzwońcie na policję,ewentualnie przez FB Grzegorz Miezianko.

Jeżeli wyższa instancja uzna,że można z tego utworzyć osobny wątek to proszę o utworzenie i zatytułowannie.

Dzwoniłem ostatnio, niestety truciciel nieznaleziony :(

• Like 1

Dzwoniłem, pytałem, można przebywać tylko jak zwykle zgłosić trzeba 2 godziny przed łowieniem. Dyżurny posterunku w Janowie Podlaskim twierdził, że brodzić nie wolno, na wyspę (po naszej stronie) też przechodzić nie wolno. Wczoraj przejrzałem ustawę 1961 roku na którą powołuje się Ndburzański Oddział SG odnośnie granicy z Białorusią i tam jest tylko (w kontekście wędkarstwa, a konkretnie rybołówstwa) zakaz łowienia w nocy i opis granicy dla rzeki nieżeglownej jako środek koryta. Ponadto co 10 lat  powinien być przegląd granicy i inwentaryzacja wysp itp. Ponadto przejrzałem chyba wszystkie (około 5) rozporządzeń Wojewody Lubelskiego dot. pasa granicznego i strefy nadgranicznej i tam też poza zakazem kąpieli w jednym z nich (ale ostatecznie nie pamiętam czy nadal obowiązującym) nic nie znalazłem. Jeszcze jest chyba Ustawa MSWiA, ale tego już nie zdążyłem przeczytać.

Na chwilę obecną z mojej wiedzy wynika, że nie mogę przekraczać granicy (zakazu brodzenia bak) i tyle, no i łowić w nocy (ale nocować bez łowienia tak). Pogadam  jeszcze z patrolem na miejscu no i może napiszę do oddziału SG.

• Like 1

W niedzielę widziałem pełno ludzi na granicznym (Neple) tak że łowić wolno.

W tym roku jeszcze nie dzwoniłem, ale w zeszłym roku, ten co zawsze odbierał w placówce SG w Janowie, to raczej mało miły i pomocny człowiek????

Zadzwoń jeszcze do innego oddziału.

Wiele razy zdarzało mi się brodzić na granicznym białoruskim Bugu i często spotykałem patrole SG. Czasem kazali podejść do nich na brzeg pokazać dokumenty, ale zazwyczaj pytali tylko czy zgłaszałem połów, na jakie nazwisko i znikali. Regularnie pogranicznicy przypominali, żeby nie przekraczać połowy szerokosci rzeki. Jak w tym roku przepisy się nie zmieniły to wolno brodzić.

To dobrze że coś się zmieniło, bo było kiepsko , w tamtym roku jak pamiętam to po takich opadach w mętnej wodzie bolki szalały, w weekend trzeba pojechać. Pozdrawiam [emoji4]

Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka

Witam, to złe wieśći jak widać, wydaje mi się że brak stabilizacji pogody, zimny maj, niski poziom wody [emoji848], zostało sprawdzić na starorzeczach Bugu, może tam coś skubnie.

Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka

Na spokojniejszej wodzie przy brzegu ten syf się zatrzymuje. Pech chciał, że obławiałem rynnę za którą stał cały ten badziew. Kilka razy musiałem czyścić wobler z tego szlamu - śmierdzi zupełnie prawidłowo gównem. Może gdzieś z jakieś oczyszczalni u wschodnich sąsiadów, a może lokalne szambiarki nie mają gdzie wylewać fekaliów... Dramat!!!

Na spokojniejszej wodzie przy brzegu ten syf się zatrzymuje. Pech chciał, że obławiałem rynnę za którą stał cały ten badziew. Kilka razy musiałem czyścić wobler z tego szlamu - śmierdzi zupełnie prawidłowo gównem. Może gdzieś z jakieś oczyszczalni u wschodnich sąsiadów, a może lokalne szambiarki nie mają gdzie wylewać fekaliów... Dramat!!!

W jakiej miejscowości byłeś ?

• 2 tygodnie później...