Skocz do zawartości

Rzeka Bug

biosteron

Rekomendowane odpowiedzi

Tyśmienica też. Niestety może być powtórka z 2009. Oby nie. Jedyne co możnaby zrobić w takiej sytuacji, to sformować ochotnicze oddziały z widłami i kosami na sztorc i udać się w miejsca ujścia małych rzeczek celem pogonienia etycznych wędkarzy. A takich na pewno nie zabraknie. Chłop żywemu nie przepuści.

• Like 1

W ostatnich dniach byłem codziennie nad Bugiem i nie zauważyłem oznak przyduchy czy smrodu. Darku na jakim odcinku te przyduchy ? Ja mówie o odcinku od Mielnika daleko w dół..

W górę od Mielnika , ujścia starorzeczy . Pływał Janusz S. pracownik "Wody Polskie" , poinformował prezesa koła w Mielniku a komendant PSR z Siedlec wiedział o tym ale nie wiem skąd.

Na Siedleckim odcinku woda czysta , wręcz krystaliczna (nie widziałem takiej od paru ładnych Lat). Rzeczywiście było widać pare ryb płynących do góry brzuchem , prawdopodobnie były to brzany lecz z Daleka Ciężko Ocenić. Ryby w dobrej kondycji bardzo Waleczne jak na Takie ciepłe Dni , mam nadzieje ze to co Padło wyżej to tylko spłynie , żadnych oznak braku tlenu w wodzie na Siedleckim odcinku nie zauważyłem. Na Dzien dzisiejszy uważam ze Ilość Ryby w Bugu jest porażająco Duża , oby nic złego się nie stało bo będzie katastrofa :(

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

• Like 2

W Drohiczynie woda brunatna, pojedyncze ryby - brzany płyną brzuchami do góry. Oby skala przyduchy nie była taka jak w roku 2009. Co ciekawsze pojedyncze jednostki zaczynają korzystać z niedoboru tlenu w wodzie i na ujściach dopływów rzeczek "szarpią"  :angry:  

No to Beton i Mafijas łowiąc na tym samym odcinku widzieli dwie różne wody w tej samej rzece .

Niestety ze wsi mam też info że brunatna :( a to odcinek BP.

Dziś ponownie odwiedziłem miejscówkę na Siedleckim odcinku , woda bardzo czysta i przejrzysta od paru ładnych lat takiej nie widziałem , rybki aktywne dość często się pokazywały , kondycja tez Ok zdrowe żwawe , waleczne wszystko w jak najlepszym porządku. Jeżeli chodzi o Brzany widziałem jedną sztukę płynącą jakieś 50-70m , ode mnie także tez do końca nie dam sobie ręki uciąć Ze to była Brzana ale fakt na pewno ryba 70-80cm. Byłem w godzinach 14-18.

Niestety sytuacja się pogarsza ...ryba zaczyna szukać tlenu robi się osowiała ... Brzany na siedleckim odcinku płyną regularnie ...proszę wszystkich etycznych chłopaków o zaglądanie na ... Odcinki natlenione w celu wyeliminowania patologi nad wodą ...dochodzą już wieści o szarpakowaniu ... Myślę że telefony terenowe każdy zna na swoje rejony ...

Na wysokości ujścia Liwca ryba rano normalnie żerowała. Rapy waliły w drobnicę z pełnym impetem. Woda jak na Bug bardzo czysta. Ostatni raz widziałem taką z 6 lat temu.

• Like 1

Wszystko pięknie Bartek ...szybka reakcja za to pokłony ale powinno być wydłużone kilkukrotnie ...stanowczo za mało ...mam nadzieję że w miarę rozwoju sytuacji jeśli będzie taka potrzeba a uważam że już jest ..będzie to wydłużone ...

• Like 1

Wszystko pięknie Bartek ...szybka reakcja za to pokłony ale powinno być wydłużone kilkukrotnie ...stanowczo za mało ...mam nadzieję że w miarę rozwoju sytuacji jeśli będzie taka potrzeba a uważam że już jest ..będzie to wydłużone ...

Kompletnie nic to nie da , nie chodzi tu o wydłużenie tylko o Pilnowanie , jak dobrze przypilnują to starczy 200m

Cały dzień dzisiaj patrole na ujściach, debili (na szczęście) brak. Ekipy na ujściach dziś nocują, kłusole nie mają szans. Jutro kolejne patrole ruszają w teren.

Jest dużo lepiej niż w weekend, przyducha chyba skończyła się na górnej części naszego Bugu, w dół rzeki schodzi niestety fala beztlenowej wody z dużą ilością martwych brzan.

Dzisiaj widziałem trupa brzany grubo powyżej metra, płakać się chce.   :(

• Like 1

Dziś w Drohiczynie trochę martwej drobnicy w trzcinach,trochę ryb łapało powietrze na skraju nurtu. O dziwo drobny drapieżnik żerował. Woda śmierdzi i na trzcinach osadza się brunatny osad. Natomiast poniżej mostu we Frankopolu smrodu jak i martwych ryb brak.

Większych ryb nie widziałem pomimo dość długich obserwacji wody ( przez lornetkę).

Dziś przed wieczorem znajomy złowił 2 sandacze na wobka. Poniżej Granego drapieżnik żerował normalnie.