Skocz do zawartości

Rzeka Bug

biosteron

Rekomendowane odpowiedzi

To jest ujście Klukówki do Krzny. Jest to miejsce w odległości mniejszej niż 50m od tamy, więc wyłączone z wędkowania przez cały czas ;)

Norbert, tylko, że tu nikt się tym zakazem nie przejmuje, niestety.

We wtorek wieczorem ludzi tam nie brakowało.

Redlin dawno na starorzeczach Bugu nie byłeś .

Twoje podejście do zarybiania powinno być zastosowane w całej RP.

Jeżdżę regularnie i to właśnie w tych okolicach. Dużo widziałalem i ciężko mi zdanie zmienić.

Wysłane z mojego Nokia 5.1 przy użyciu Tapatalka

Nie szerzył bym teorii odnośnie nawozów, melioracji itp. jako przyczyn przyduchy. Zgadzam się z oceną WIOŚ, przybór wody zbiegł się w czasie z wegetacją roślin i min. sianokosami. To rozlewiska na bujnie zarośniętych terenach i procesy gnilne tam zachodzące odebrały wodzie tlen.

W załączeniu link: http://www.pzw.org.pl/bialapodlaska/wiadomosci/207706/60/sniecie__ryb__w__rejonie__malowej__gory___rz_krzna____odpowiedz_

Bug w odróżnieniu od innych rzek, szczególnie na docinku granicznym jest jedną z najdzikszych/nieuregulowanych rzek w Polsce. Posiada wiele rozlewisk, których zalanie w porze letniej jest niebezpieczne ze względu na ww. procesy. To samo tyczy się dopływów Bugu. Rolnictwo na tych terenach w mojej ocenia ma pomijalny wpływ.

Polecam również lekturę tego artykułu:

https://www.nik.gov.pl/aktualnosci/nik-o-ochronie-rzeki-bug-przed-zanieczyszczeniami.html

choć sprzed 4 lat, to w mojej ocenie nadal aktualny. Do zmiany stanu czystości wody w Bugu potrzeba rozwiązań systemowych i współpracy międzynarodowej. Jeśli nie skasujemy zanieczyszczeń u źródła to pewnego etapu nie przeskoczymy. Dlatego dywagacje odnośnie przyduchy mają charakter doraźny, problem jest "wyżej".

• Like 1

To moje domysły .

Są firmy które czekają na przybór wody by wywalić nie zutylizowane odpady .

Jeśli ktoś pamięta przybór wody na Bugu nazwanej ,,janówką " to działo sie zawsze w lipcu i przyduch nie było a chłopi walili na łąki i pola kilkakrotnie więcej nawozu niż dziś 

Upraw było więcej teraz gospodarstwa sa ale większe i na 10 % terytorium co kiedyś .

Ludzie latają na księżyc a Ministerstwo ochrony środowiska poprzez zbadanie próbki wody nie ustaliło co to jest  i odpowiedziało rzeczowo i konkretnie .

Nie mogą bo byłaby to lipa i kogoś trzeba byłoby posadzić i ukarać .pewnie znajomego krętacza po fachu .

Dlaczego tego nie ma na Odrze czy Wiśle to inne tereny mniej trawy i nawozów .?

• Like 3

Witam, wczoraj przejechałem od Kamieńczyka aż do Broku i niezauważyłem na szczęście ani jednej padniętej ryby, grunćiaży mnóstwo, czyli jednk ryba aktywna, spiningowanie zakończyłem sandaczem 60+ [emoji4]

Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka

To moje domysły .

Są firmy które czekają na przybór wody by wywalić nie zutylizowane odpady .

Jeśli ktoś pamięta przybór wody na Bugu nazwanej ,,janówką " to działo sie zawsze w lipcu i przyduch nie było a chłopi walili na łąki i pola kilkakrotnie więcej nawozu niż dziś 

Upraw było więcej teraz gospodarstwa sa ale większe i na 10 % terytorium co kiedyś .

Ludzie latają na księżyc a Ministerstwo ochrony środowiska poprzez zbadanie próbki wody nie ustaliło co to jest  i odpowiedziało rzeczowo i konkretnie .

Nie mogą bo byłaby to lipa i kogoś trzeba byłoby posadzić i ukarać .pewnie znajomego krętacza po fachu .

Dlaczego tego nie ma na Odrze czy Wiśle to inne tereny mniej trawy i nawozów .?

Sławku zdecydowanie za dużo teorii spiskowych a za mało praktyki czyli obserwacji przyrody  ;) 

Poczytaj ile u nas w czerwcu wody spadło

https://meteolu.pl/2020/07/06/padl-rekord-czerwca-pod-wzgledem-opadow-miejscami-spadlo-ponad-250-l-wody/?fbclid=IwAR1kprzV7UayMY-KD02-OJR3_FdUuxSKIcVOmgxstYKHotk5Yk-BkjE8DME

Posłuchaj i poczytaj gdzie i kiedy odnotowano pierwsze śnięte ryby, na jakich rzekach i rzeczkach i jak np. przechodziła fala powodziowa na Zielawie, albo jak się spotkamy to Ci opowiem z pierwszej ręki jak to wyglądało ;) 

Fotki z 27 czerwca

post-49667-0-76856800-1594632912_thumb.jpg

post-49667-0-73221300-1594633103_thumb.jpg

• Like 1

Rozmawiałem z mieszkańcem nadbużańskiej wioski i on nie pojmuje dlaczego występuje letnia przyducha w ostatnich latach a za komuny tego nie było ? No bo jeśli facet jest po 60 to powiedzmy pamięta ostatnie pół wieku i do 2009 nigdy przyduch nie było a rzeka wylewała na łąki co roku.

Teraz od 2009 mamy drugą przyduchę , dlaczego wylewy co roku nie powodowały przyduchy ? 

• Like 2

Dlaczego widuje się  zdechłe  ryby takie sumy 30 kg .bez ran kotwic bez urazów .

Zdechły ze starości lub dostały odpowiednia dawke czegoś co ich zatrulo .

Ostatnio w niedzielę widziałem takiego suma na Odrze  .

Moje zdanie nie jest teorią  spiskową  tylko tak twierdze , temperatury powietrza i opady są jak na jesieni .

Co się tyczy przyborów wód to jeszcze niedawno nie można było zebrać siana ani zboża które rosło w kopkach takie były opady  w lipcu a przyducha była tylko w 2009 roku .

Tak jak napisałem sa instytucje które stwierdzą dlaczego ryby zdychają dlaczego nie sprawdzają i nie zbadają wody i ryb  zamkną naszą dyskusję 

Koło w Łochowie ma 70 lecie w sobotę spotkanie zobaczymy co władza powie na temat przyduch i co robi jakie będa dodatkowe zarybienia.

Jak sie spaliła trzcina i trawa w Biebrzańskim Parku obiecano im kase na jajka i pisklaki spalone w pożarze .

Gdzie je odkupią nie wiem . Co rzeka Bug dostanie  .

Edytowane przez Tabor
  • Like 3

Siano pozostawione na terenach zalewowych, środki ochrony roślin na terenach zalewowych. Przychodzi większa woda i mamy co mamy.

W zeszłym tygodniu sam nie przyjechałem, ale udało mi się zmobilizować miejscowych kolegów. Także nad Bug nocą zawitali strażnicy z sąsiedniego okręgu. 
Dziś wygląda w miarę. Na Mierzwicach trochę rybek łapiących powietrze przy starorzeczu, paru chciwych wędkarzy odsuniętych odpowiednio niżej. Ujście Kamionki ładnie oznakowane, w rzeczce brak ryb, wróciły do Bugu. Ścieżka wydeptana...
Spinningista odsunięty od starorzecza przy Drohickim.

Martwych ryb nie było widać. Dużo komarów.

Takie wspomnienie z 2009. 
Pamiętam taki odór rozkładających się ryb, że ciężko było podejść do wody. Zabrakło ekologów do pomocy przy zbieraniu padliny. Woleli przypinać się do drzew.

Edytowane przez korol
  • Like 9

Rozmawiałem z mieszkańcem nadbużańskiej wioski i on nie pojmuje dlaczego występuje letnia przyducha w ostatnich latach a za komuny tego nie było ? No bo jeśli facet jest po 60 to powiedzmy pamięta ostatnie pół wieku i do 2009 nigdy przyduch nie było a rzeka wylewała na łąki co roku.

Teraz od 2009 mamy drugą przyduchę , dlaczego wylewy co roku nie powodowały przyduchy ? 

Darku, mój kolega, który wychował się nad Bugiem, obecnie ma 62-lata, opowiadał mi, że przyducha z 2009 roku była jego trzecią. Pierwsza, kiedy był małym chłopcem, kolejna na przestrzeni kolejnych kilkudziesięciu lat, ale nie pamięta dokładnie kiedy. Skala tych dwóch była porównywalna do przyduchy z 2009 r.

W ostatnich dniach zauważyłem znaczną poprawę w kwestii klarowności wody, co na pewno ma związek z ochłodzeniem powietrze i tym samym wody. Ryby się rozeszły i odnoszę wrażenie, że wszystko wróciło do normy. Mówię o odcinku Drohiczyn - Granne i okolice.

• Like 1

A ile miałeś w ostatnich latach tych wylewów letnich połączonych z wysokimi temperaturami i okresem sianokosów?

W naszej okolicy od 2012 wcale nie było ( Niemirów / Mielnik / Drohiczyn ). Była tylko wysoka woda V 2013 ale oczywiście na sianokosy za wcześnie było.

Tyle że wysoka woda mogła być gdzieś w górze rzeki np. w ok. Dubienki gdzie rzeka jest o 3/4 węższa niż pod Mielnikiem. Lub nawet nie u nas a na płaskim jak stół terenie na Ukrainie gdzie pełno małych rowów i strumyków na łąkach po horyzont.

Przepraszam Że nie w temacie ale nie widze lepszego miejsca niż to tutaj Poszukuje fajnego miejsca nad rzeka Bug-lub Narew -mazowieckie ,niekoniecznie nad sama rzeka a raczej z naciskiem na starorzecza -stawy,zbiorniki pożwirowe,jeziorka.Ważny dobry dojazd bo jade przyczepa kempingowa ponad 5m długości ,fajnie by bylo gdyby miejsce bylo w otulinie drzew ew na skraju lasu Poleccie prosze cos, zostały mi ostatnie dni urlopu .By nie zaśmiecać tematu poprosze o odpowiedz ludzi znających takie miejsca na priv.Wyjazd w piątek rano .

Nie będę pisał na priv może sie jeszcze komuś przyda .

Jeśli dotrzesz w południe w piątek nie później możesz zaparkować nad wodą na starorzeczu Lipieniec ( Podkowa) jadąc żwirową droga  od Brzuzy .

Po południu zaczynają się  rozkładać karpiarze z namiotami .Stawaj blisko brzegu bo łąka jest prywatna  podobno chca ja sprzedać .

Drugie miejsce to Wywłoka ale po prawej stronie droga asfaltowa od Brzuzy w prawo na betony albo od Gwizdał ta samą droga ale w lewo .

Dojazd dobry ale terenówka wskazana jakby miało padać jest po prostu ślisko na łące  .

Pojedziesz na Wywłoka  po lewej  stronie bez terenówki nie da rady ale ostatnio białoryb skubał .i szczupaka mozna trafić , blisko do Bugu z 500 m .9584a2c5f3a9baef5dcf02afbb187629.jpg

Dla zachęty piękna woda .

• Like 2