Skocz do zawartości

Rzeka Bug

biosteron

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

w dniach 28 i 29.05 łowiłem na Bugu granicznym.

Pierwszy dzień bardziej turystyczny (4 osoby na łódce, w tym dwoje dzieci), więc i możliwości mniejsze, godziny też słabe 11 do 17:30. W ostatnich minutach na osłodę trafił się mały boleń ~50 cm. Generalnie nie nastawiam się na tą rybę stąd lekkie zdziwienie bo uderzył na slidera 7s prowadzonego w zatoce typowo pod szczupaka, z podszarpywaniem. 

Następnego dnia już tylko z synkiem i od ~6:00 do 14-tej na wodzie. Około 8-ej na 3" kopyto połakomił się sumik ~1m, jak dla mnie zdecydowanie jeszcze przed tarłem, gdyż brzuch duży/nabrzmiały i to raczej nie od przejedzenia. W godzinach południowych trafił się kolejny boleń, tym razem 72 cm, uderzył na ~14 cm mięsistą gumę. Wtedy prawie uwierzyłem, że umiem łowić bolenie :).

Poza tym jeszcze jedno pobicie i jeden nieudany atak na przynętę wyjętą nad powierzchnię tuż przy łodzi.

Niestety brak kontaktu ze szczupakiem, i brak zauważalnych oznak jego żerowania.

• Like 1

No to kiepskie wieśći Sławku,[emoji45] właśnie wczoraj miałem zamiar na Rytele, jak widać podobnie i w okolicy Broku, ja we wtorek trafiłem sandacza na gumę J. Widła godz ok 18 - stej, 68 cm, natomiast wczoraszy czwartek, 0 brań.

Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka

4 i 5 czerwiec Bug i starorzecza  okolice Lipienca .

Straszny syf płynie ,  piana zero kontaktu z rybką  .

Piana przy brzegu uniemożliwiała spiningowanie .

Plecionka i przynęty oblepione tym syfem , tragedia .

Niby widać o zmroku żerujące ryby .

Jeden płynący bóbr ale zdechły .

Dziś mieliśmy zawody. Nie będę dokładnie opisywał kto i jakie. 19 osób. Tylko 4 osoby bez ryby. Zwycięzca 2 szczupaki i dwa klenie. Ja na 5 miejscu z boleniem 51 i okoniem 37. Wyniki jak dla mnie rewelacja. A tu ciągle czytam że tak słabo na Bugu.

• Like 2

• 3 tygodnie później...

Dla mnie ta rzeka jest trudna z pewnością nijak ma się Wiślane doświadczenie. To rzeka podobna w łowieniu do wieprza. Byłem wiele razy i po za rafkami gdzie idzie zlowic brzany i klenie to inne ryby trafiają się rzadko. Kiedyś połowiłem ładnych ryb w głębokiej rafie na zakręcie rzeki ale kombinacji na czyniłem od groma. Dopiero woblerek na długim troku z ciężkim ołowiem pozwolił zejść do ryb

W piątek bolo 66 cm, kilka minut później sporo większy, ale spadł po dwóch odjazdach i na koniec pusty strzał. W niedzielę długo się męczyłem, ale przed zmierzchem zameldowała się rapa równo 70.

Tibhar, fotkę mam - wrzucałem gdzieś na fejsie. Jak zrzucę na kompa, to tu wkleję.

Edytowane przez Fossegrim

• 2 tygodnie później...

Czołem.

Dwa krótkie, kontrolne wypady na Bużańskie klenie.

Bardziej dla odwiedzenia starych miejscówek niż połowienia okazów.

W zeszłym sezonie było raczej słabo ,ale jest progres i obecnie jest lepiej  ;) .

Okazów nie było lecz kilka kleni udało się wyholować. Większość +/- 40cm ,ze dwa mniejsze i jeden 47cm.

Tarło chyba dobiega już końca bo tylko jeden samczyk trochę lał mleczem, reszta poobcierana i chuda :) .

05148afd14cb1c97med.jpg 50549ffd09138c03med.jpg cc501422f2432755med.jpg 8a9bce090840ca77med.jpg 5c96c9ae3a02796emed.jpg 01fb692ae5de45c5med.jpg 91180c42972486f7med.jpg c36d6e8e386c13fcmed.jpg 02e2dbe76dea5b3bmed.jpg

Fotki słabe bo telefon połączony z brodzeniem i brakiem statywu nie pozwolił na więcej. :(

Wszystkie ryby złowione na owadopodobne woblery własnego wyrobu- Mrówki w wielkości 35- 45mm  :P .

Pozdrawiam Tomi B)

• Like 18