Skocz do zawartości

Rzeka Bug

biosteron

Rekomendowane odpowiedzi

Po prywatnym ?! Nie ma takiego obowiązku , można dojść i iść wzdłuż brzegu ale jeśli jest droga lub ścieżka między prywatnymi działkami i teoretycznie nie można grodzić do wody żeby sobie taki turysta czy wędkarz mógł iść. Ale przez działkę ? absolutnie nie , może jeszcze miałbym np. o 3:40 iść i bramę wędkarzowi otworzyć żeby mógł przejechać ? I sfinansować bramę od strony wody ? Czy może auto by zaparkował u mnie na trawniku ?

• Like 3

Szanuje własność prywatną ale prawo jest jasne mamy wszyscy dostęp do wód płynących

wędkarz , turysta czy menel .

Podstawa prawna .

Uzupełnienie dyspozycji art. 27 ust. 1 zawarto w art. 28 ust. 2, który stanowi, iż właściciel nieruchomości przyległej do wód objętych powszechnym korzystaniem jest obowiązany zapewnić dostęp do wody w sposób umożliwiający to korzystanie. Jak wynika z powyższych przepisów, do dyspozycji wędkarza pozostaje nie tylko pas brzegu o szerokości 1,5 m, którego nie wolno grodzić, ale także dostęp do tego pasa, nawet gdyby dostęp ten oznaczał przechodzenie przez nieruchomość stanowiącą cudzą własność.

A co przepisy mówią o tym 1,5 metrowym pasie brzegowym ? Czy wtedy po prostu ma zastosowanie definicja tego pasa brzegowego ?

Właśnie w tym artykule nr 28 us.2 potwierdza się  że wszyscy obywatele mogą korzystać z tego pasa 1,5 metra i mają  prawo do niego dojść .

Największym złem są  geodeci i gminy którzy dzielą i zatwierdzają podziały gruntów bez tz ścieżek dostępu do wody za które powinna zapłacić gmina .

Wiadomo jak chętnie gminy wypłacają kasę . 

Wracając do pięknej i urokliwej rzeki Bug dziś zaliczyłem kilkugodzinny spinning na starorzeczach i Bugu .

Zero kontaktu z rybą , nie tylko ja ale jeszcze kilku wędkarzy . 

Woda w starorzeczach super czyta widać to po burtach łódki , nie trzeba było ich myć .

Presja wędkarska znika tak jak znikły ryby .

Na uschłych wierzbach przez cały poranek siedziało kilka kormoranów .

Chyba też im się  nie powiodły łowy .

Ja łowię wyżej, na wysokości Janowa Podlaskiego. Zaliczyłem w ostatnim czasie kilka krótkich wypadów na łódce, z brzegu i praktycznie zero kontaktu z rybą. Z relacji znajomych i napotkanych wędkarzy biała ryba trochę bierze, ale w ostatnim czasie też przysiadła. Bolek się spławia, ale ja się za nim nie uganiam. Po frekwencji też widać, że jest słabo, więcej aut widać w lesie (grzybiarze) niż nad wodą, kolega też raz już nie wytrzymał, zakończył wcześniej wędkowanie i pojechał na grzyby ????

Edytowane przez roberto_s

DominikPB co prawda nie super wyniki ale drapieżnik się  ruszył i białoryb .

Szczupaki pod wymiar to norma ale tylko na Bugu ,  starorzecza to chyba już 

pustynie . W tygodniu chce zaliczyć  Morzyczyn i Kiełczew trochę daleko 

jak na popołudniowy wypad .

Troche u nas popadało ciekawe jak tam poziom wody .

Cześć, czy na odcinku Wyszków-Udrzyn jest jakiś slip lub dzikie miejsce, w którym można bezpiecznie zwodować łódkę? Lubię ten odcinek, ale od czasu przesiadki z pontonu na łódkę przestałem tam łowić. W czerwcu widziałem jednak w okolicach Brańszczyka aluminiową łódkę podobną do mojej więc da się gdzieś zwodować. Będę wdzięczny za podpowiedź. 

To wygląda dobrze:

Chciałbym... W Barańszczyku zawsze wodowałem ponton,ale łódki zrzucić się tam niestety nie da. Nie ma zjazdu do wody. Przypomniało mi się że jest jeszcze slip w miejscu przeprawy promowej w Kamieńczyku (tylko tam nie ma miejsca żeby auto z przyczepą zaparkować) oraz pod podobne po drugiej stronie (tam słabo, bo wodowanie w nurcie...). Wodował się tam ktoś ostatnio? 

Bartek, ja sie wodowałem na początku czerwca, można w miarę bezproblemowo.

W ubiegłym roku był szlaban (do objechania z boku terenówką), a w tym zupełnie bez problemu. Jedynie jak popada to mnóstwo błota na tym pseudo-slipie

Wysłane z mojego SM-G965F przy użyciu Tapatalka