Skocz do zawartości

Rzeka Bug

biosteron

Rekomendowane odpowiedzi

W weekend jest straszny tłok. Przynajmniej ostatnio jak byłem tak tam było. Szkoda nerwów- przynajmniej dla mnie

Nawet w sobotnią pogodę zakręty w mierzwicach były obstawione, ponoć jak już coś bierze to niemiła atmosfera się tam robi. Podejrzewam, że na Trojanie podobnie.

W niedzielę byłem na Podedwórzu. Też było sporo łódek/pontonów, ale jeszcze było dość swobodnie. Na sweeper'a 12 cm złowiłem okonia 34 cm, a w nastapnym rzucie ~20 cm , jednego szczupaczka niewymiarowego i kilka pobić. Jeśli na okonia to może warto zbiorniki rozważyć, ponoć na mostach okonie ćwiczą.

Kilka godzin chodzenia po brzegu Bugu na Rażnach na jeden kilometr trzy miejscówki , resztę grunciarze obstawili .

Woda wysoka ale jak na te pore roku troche za brudna , rybki  nie  współpracowały .

Zero kontaktu za to wiaterek z lekkim deszczykiem nie pozwalał zasnąć w czasie spiningowania . 

Jutro z  łódką na starorzecze i walka o miejscówkę .

• Like 1

Starorzecze Wywłoka  tłoka jak na ulicach w Azji . Pogoda wymarzona na wypoczynek nad wodą .

Zero kontaktu z drapieżnikiem a może go tam nie ma i ktoś sobie z nas drwi ,

że zarybiają że dbają o prawidłowy  zrównoważony rozwój naszej planety .

• Like 5

Zawody na Drohiczynie. 4 miejsce kleniem 27 cm i szczupakiem 54 cm. Do tego dwa krótkie klenie, dwa krótkie bolenie oraz krótki okoń. I niestety stracony szczupak ktory pewnie by dał zwycięstwo. Ogólnie trochę ryby było. Mimo że mieszkam blisko Wisły to Bug jest dla mnie zdecydowanie bardziej łaskawy.

• Like 2

• 2 tygodnie później...

Mieszkam na wsi, Bug jest na odcinku wielu kilometrów nieuregulowany, okolica piękna, mnóstwo "miejscówek" i wszystkie puste. Nikt nic nie łapie.

Nałowilem się na główkach w najbliższym powiatowym...

Można połapać szczupaka do bólu ale 30cm, na starorzeczach

Edytowane przez adam693

• 2 tygodnie później...

Wow, super wynik jak na nadbużański warunki, gratulacje. Niezłe stadko namierzyłeś.

2 większe ryby z jednego miejsca, 2 mniejsze z kolejnego ... ale spokojnie nie ma co się podniecać, następnego dnia byłem i bez kontaktu fakt, że pogoda się zmieniała pewnie miało to wpływ na żerowanie ryb

• Like 1

Super rybki jaki na taką arcytrudną rzekę .

Teraz łowię w środkowej Norwegia ale sercem i myślami jestem nad Bugiem.

Graty.

Wysłane z mojego SM-A105FN przy użyciu Tapatalka

Dzięki,

Największa w niej trudność, że ryb b. mało - w okolicach Małkini też łowię.

Pozdro.

Dawno temu na zakręcie przy moście na Prostyni to były ryby .

Zestaw przegruntowy  , groch  z pszenicą w nocy rosówka .

Zapach ogniska w Debinie na Kiełczewie .

Teraz latasz człowieku po krzakach przy brzegu za szczupaczkiem ledwie wymiarowym 

nie widzisz tego co dookoła się dzieje . 

Pamiętasz tylko ilość złowionych ryb  .

Dla mnie okolice Małkini to kompletna pustynia może jeszcze troche ich zostało na Rytelach .