elmo Opublikowano 8 Czerwca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2022 Obstawiam zakwit okrzemek. Ponoc moga powodowac śmierć narybku, bo osiadają na skrzelach i wynoszą je na powierzchnię wody. Powodem chyba moze byc nadmierna ilosc fosforu (np. scieki, nawozy z pol) Czy moze to potwierdzic ktos z wiedza ichtiologiczna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartsiedlce Opublikowano 8 Czerwca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2022 Spokojnie Panowie. Nastąpiła kumulacja pylenia różnych roślin. Długo było chłodno i nagle ocieplenie, to spowodowało zakwit i pylenie bardzo wielu gatunków jednocześnie. Jeszcze z tydzień takiego ciepła i będzie po problemie. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek St. Opublikowano 8 Czerwca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2022 Obstawiam zakwit okrzemek. Ponoc moga powodowac śmierć narybku, bo osiadają na skrzelach i wynoszą je na powierzchnię wody. Powodem chyba moze byc nadmierna ilosc fosforu (np. scieki, nawozy z pol) Czy moze to potwierdzic ktos z wiedza ichtiologiczna?Przy obecnych cenach nawozów to akurat tą opcję bym odrzucił - mało którego rolnika stać teraz na nawozy, chyba że gnój wróci do łask. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mazur.t Opublikowano 8 Czerwca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2022 Blisko ujścia do Bug, oklice Wywłoki i Szumina Ugoszcz - rzeka której podobno nie ma "Panie, tu nie ma takiej rzeki" - tak usłyszałem od miejscowych jak pierwszy raz szukałem dojazdu 9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bujo Opublikowano 8 Czerwca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2022 Hej,Syf plynal w tym okresie od kiedy pamietam czyli grubo ponad 30 lat. Jak plywalismy w rzece to wychodzilo sie caly tym oblepiony Ryby zawsze zachowywaly sie tak samo na nizowce. Bolenie pokazuja sie przed switem, nawet te najwieksze na plyciznach, delikatnie przemykaja, pozniej znowu jak juz jest ciemno, godzine po zmroku, wtedy juz ostro wala ogonem. Reszta ryb podobnie. W dzien to raczej ganianie za bolkami czy kleniami ( te ostatnie warto polowic jak lataja "gryczaki"). Pare tygodni i przyjdzie "Janowka", wraz z nia jetka itd. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malinabar Opublikowano 8 Czerwca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2022 Blisko ujścia do Bug, oklice Wywłoki i Szumina Ugoszcz - rzeka której podobno nie ma "Panie, tu nie ma takiej rzeki" - tak usłyszałem od miejscowych jak pierwszy raz szukałem dojazdu Piękne widoki i realizacja - dzięki . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cobrax Opublikowano 11 Czerwca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2022 Wyklarowała się trochę woda w okolicach Mielnika, Siemiatycz, Frankopola? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tost Opublikowano 11 Czerwca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2022 Dzwoń do chłopaków z Sandacza, oni już tam są. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciej W. Opublikowano 12 Czerwca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2022 Wyklarowała się trochę woda w okolicach Mielnika, Siemiatycz, Frankopola? Wieczorem płynie syf, choć czepiających się kotwiczek kawałków zgniłego zielska jakby mniej. Rano jest lepiej, stąd podejrzewam, że może mieć to związek z Muchawcem, albo Brześć coś puszcza. W miejscach bez uciągu na wodzie unosi się bury korzuch. Na początku zeszłego tygodnia było fatalnie, pod koniec lekka poprawa. Plecionka brązowa po kilku godzinach machania, a po każdym łowieniu na przelotkach skorupa zaschniętego syfu i kijek szedł pod prysznic. To wszystko i tak żaden problem w porównaniu z przyduchą po zalaniu łąk sprzed lat. Najważniejsze, żeby nie powtórzyła się tamta historia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cobrax Opublikowano 12 Czerwca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2022 Brałem dziś udział w zawodach. W porównaniu z zeszłotygodniowym było już sporo lepiej. Chociaż woda nadal mało klarowna to sytuacja jakby mniej. I nawet jakieś rybki były. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tom_mich_ Opublikowano 12 Czerwca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2022 Byłeś może na pucharze sandacza ? Jak ogólnie wyniki ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cobrax Opublikowano 13 Czerwca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2022 Byłeś może na pucharze sandacza ? Jak ogólnie wyniki ?Bez szału. Na 58 osób chyba 17 miało ryby. Ja miałem dwa klenie i okonia i skończyłem na 6 miejscu. Z resztą całe podium dla kolegów z mojego koła. Zwycięzca miał 3 klenie i bolenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tabor Opublikowano 23 Czerwca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2022 Poskakałem na Rażnach ze spiningiem zero kontaktu z rybką , były momenty że byłem w szoku z żerowania boleni .19-20 Na wodzie płynął niesamowity szlam szczególnie widać go było w zakolach za główkami .Trudno było nocą zwijać federy i sumówki .Jak dla mnie to nienormalne , pomimo opadów woda niska . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dziadzia Bimber Opublikowano 5 Lipca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2022 Witam. Jak sytuacja u Was na Bugu? dzieje się coś? Moje dwa ostatnie wypady ze spiningiem w okolice Drohiczyna bez brania. Spotkałem " Lokalsa" który twierdzi, że Jętka płynie.. i tydzień z głowy z rybami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pats Opublikowano 5 Lipca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2022 Jest bardzo niska woda i ryba się pochowała, okolice Mierzwic ostatnich kilka dni na pusto, pojedyncze brania ale bez opcji zacięcia, głównie na naturalnie wyglądające gumy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin89 Opublikowano 5 Lipca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2022 Niedziela okolice Frankopola okoń 30+ I bolen w okolicach 50cm. Ryby z przykosy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tabor Opublikowano 7 Lipca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2022 W Wyszkowie Bug chyba już nie płynie , nie widziałem takiego niskiego stanu wody .Na starorzeczu woda niska zero brań , bolenie mocno harcowały aż miło popatrzeć .Trzeba będzie nauczyć sie je łowić . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tabor Opublikowano 19 Lipca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2022 Zaliczyliśmy z Gżybkiem Bug przy Szuminie i starorzecze Wywłoka .Dojazd do Szumina od strony nowego Bugu to of rajdowy szlak .Zero kontaktu z rybą jakąkolwiek . Woda bardzo bardzo niska ale czysta tylko bolenie nam nerwy szarpały ale one żerują zawsze po drugiej stronie . 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomchaf11 Opublikowano 19 Lipca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2022 Ja na ostatnim wyjeździe zaliczyłem tylko jedno ,,pstryknięcie " i to pod koniec łowienia. Przedostatnio na gumę zameldowała się Brzana 68cm- rybą która pierwszy raz złowiłem.Faktycznie stan wody jest bardzo niski w miejscu którym chciałem się zwodować łódką było po kostki wody, musiałem zmienić plany co do miejsca wędkowania 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOSMAN 76 Opublikowano 20 Lipca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2022 Do końca roku powinni zdjąć koncertinę i leśną siatkę. Takie info z źródła. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomi101 Opublikowano 20 Lipca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2022 Do końca roku powinni zdjąć koncertinę i leśną siatkę. Takie info z źródła.Czyli zgodnie z ustawą, na granicznym Bugu nadal nie można podejść do rzeki, nie mówiąc już o łowieniu? Pozdrawiam Tomi . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lenny Opublikowano 20 Lipca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2022 Czyli zgodnie z ustawą, na granicznym Bugu nadal nie można podejść do rzeki, nie mówiąc już o łowieniu? Pozdrawiam Tomi .Z tego co wiem, to 1 lipca już można przebywać na granicznym odcinku, tylko druty przeszkadzają ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tabor Opublikowano 20 Lipca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2022 Na pewno siaty będą zdjęte w tym roku i pewnie połowic będzie można ,chodzi o jesienną migracje zwierząt .Wywiad donosi że populacja ryb się poprawiła. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOSMAN 76 Opublikowano 21 Lipca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2022 Można przebywać tylko trzeba jak wcześniej zgłosić na SG. Nawet łowić pozwalają w pewnych miejscach oczywiście nie wszędzie. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew Opublikowano 21 Lipca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2022 Jest oficjalne info. Troche stesknilem sie do spiningu nad granicznym Bugiem https://www.wprost.pl/kraj/10790755/granica-polsko-bialoruska-zapora-wzdluz-rzeki-bug-zostanie-zdemontowana.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi