Skocz do zawartości

Rzeka Bug

biosteron

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 tygodnie później...

Witam,

planuję powoli wypad nad Bug graniczny. Dowiedziałem się, że zasieki zdjęto około 2 km za Krzyczewem (w stronę Janowa Podlaskiego). Ponadto powiedziano mi o nowej interpretacji jakiejś ustawy i teraz granica przebiega środkiem koryta, a nie tak jak kiedyś głównym nurtem. Ponoć kluczowa w tej kwestii była opinia Wód Polskich. Dedukuję, że Bug uczyniono rzeką nieżeglowną na całym odcinku granicznym (może dłuższym). Zmiany weszły około lipca zeszłego roku, ale nie mogę namierzyć aktu prawnego. Ktoś, coś? Będę wdzięczny za info odnośnie podstawy prawnej.

Witam,

planuję powoli wypad nad Bug graniczny. Dowiedziałem się, że zasieki zdjęto około 2 km za Krzyczewem (w stronę Janowa Podlaskiego). Ponadto powiedziano mi o nowej interpretacji jakiejś ustawy i teraz granica przebiega środkiem koryta, a nie tak jak kiedyś głównym nurtem. Ponoć kluczowa w tej kwestii była opinia Wód Polskich. Dedukuję, że Bug uczyniono rzeką nieżeglowną na całym odcinku granicznym (może dłuższym). Zmiany weszły około lipca zeszłego roku, ale nie mogę namierzyć aktu prawnego. Ktoś, coś? Będę wdzięczny za info odnośnie podstawy prawnej.

Dzisiaj pływałem po granicznym Bugu na odcinku odpowiedzialności placówki w Janowie Podlaskim. Miałem kontrolę SG na wodzie i panowie nic nie wiedzieli na temat "nowych" przepisów.

Wysłane z mojego Mi 9 SE przy użyciu Tapatalka

Wszędzie drut!

Byłem  w niedziele za Krzyczewem w stronę Łęg, przez dwa tygodnie nic sie nie zmieniło, poza tym, że zabrali druty , które już leżały....... Myślę, że mimo zapewnien tak zostanie niestety bo jakby chcieli juz dawno by to zdjeli.

Edytowane przez jarekbialapodl

Byłem  w niedziele za Krzyczewem w stronę Łęg, przez dwa tygodnie nic sie nie zmieniło, poza tym, że zabrali druty , które już leżały....... Myślę, że mimo zapewnien tak zostanie niestety bo jakby chcieli juz dawno by to zdjeli.

Może w następnym roku coś się ruszy w tym temacie 

Granica na Bugu zawsze była tak ustalona- środkiem rzeki.

Jak dzwoniłem na Bohukały to powiedzieli że można pływać i nie przekraczać środka rzeki

"Korzystając ze sprzętu pływającego należy pamiętać, że granica państwowa na rzece granicznej Bug przebiega linią środkową koryta, a w miejscach żeglownych linią środkową głównego nurtu.

Dodatkowo, w trakcie planowania przedsięwzięć z wykorzystaniem sprzętu pływającego należy uwzględnić, iż na wysokości m. Terespol, rzeka Bug, w rejonie znaków granicznych

139-143 przepływa w całości przez terytorium Republiki Białoruś."

To ze strony SG, tuż przed zmianą.

https://www.nadbuzanski.strazgraniczna.pl/nos/aktualnosci/41880,Kajakami-nielegalnie-przeplyneli-granice.html

Witam

Łowię na warszawskiej Wiśle w tygodniu a weekendami Bug odcinek Mazowiecki od 5 lati dopiero dowiedziałem się o istnieniu tego forum xD . Dzis okolice drohiczyna we 2 biczowalismy 4 miejscówki ale bez kontaktu z rybą. Opad na ciężko

Wysłane z mojego SM-A426B przy użyciu Tapatalka

• Like 1

Witam

Łowię na warszawskiej Wiśle w tygodniu a weekendami Bug odcinek Mazowiecki od 5 lati dopiero dowiedziałem się o istnieniu tego forum xD . Dzis okolice drohiczyna we 2 biczowalismy 4 miejscówki ale bez kontaktu z rybą. Opad na ciężko

Drohiczyn jest w pozwoleniu okręg siedlecki.

A co do wyników na wodzie Bug taki jest :) uczy pokory

Witam, mam pytanie do biczujących odcinek graniczny z UA. Panowie/Panie udaje (celowo to słowo) się coś złowić? Statystycznie jak to wygląda, ile wyjść/kontaktów z rybą? Bo osobiście odcinek obławiany przeze mnie od sierpnia uważam za niemal martwy. Zacząłem czesać z tej niemocy wodę echosondą co tylko mnie utwierdziło, że ryby jakby wymiotło. Spacerując nad rzeką jedyne co idzie usłyszeć to totalna cisza. Woda jak lustro zero oznak życia. Ganiam za boleniami i kleniami, jeszcze we wrześniu jakieś niedobitki trafiłem, październik totalnie bez kontaktu z celowanymi gatunkami. Jedyne kontakty z rybą to pokurcze szczupaczka. Z napotkanych spinningistów wszyscy mówią to samo - bezrybie. Wiem że znajdzie się ktoś ktoś coś trafił/miał farta czy szczęście, ale zastanawia mnie czy tak źle jest wg innych wędkarzy? Ostatnio zaczepili mnie chłopaki z SG przyjeżdżali przez odcinek na którym były zawody, na 18 ludzi nikt nie miał ryby. Szczupak? Sandacz? Okoń w rozmiarze nieprzezroczystym?Ktoś coś? Będę wdzięczny za wszelkie informacje.

• Like 1

Witam, mam pytanie do biczujących odcinek graniczny z UA. Panowie/Panie udaje (celowo to słowo) się coś złowić? Statystycznie jak to wygląda, ile wyjść/kontaktów z rybą? Bo osobiście odcinek obławiany przeze mnie od sierpnia uważam za niemal martwy. Zacząłem czesać z tej niemocy wodę echosondą co tylko mnie utwierdziło, że ryby jakby wymiotło. Spacerując nad rzeką jedyne co idzie usłyszeć to totalna cisza. Woda jak lustro zero oznak życia. Ganiam za boleniami i kleniami, jeszcze we wrześniu jakieś niedobitki trafiłem, październik totalnie bez kontaktu z celowanymi gatunkami. Jedyne kontakty z rybą to pokurcze szczupaczka. Z napotkanych spinningistów wszyscy mówią to samo - bezrybie. Wiem że znajdzie się ktoś ktoś coś trafił/miał farta czy szczęście, ale zastanawia mnie czy tak źle jest wg innych wędkarzy? Ostatnio zaczepili mnie chłopaki z SG przyjeżdżali przez odcinek na którym były zawody, na 18 ludzi nikt nie miał ryby. Szczupak? Sandacz? Okoń w rozmiarze nieprzezroczystym?Ktoś coś? Będę wdzięczny za wszelkie informacje.

Odcinek mazowiecki to samo :)

Na Sławatyczach w zawodach na 15 osób tylko 4 złapało ryby. Ja w tym roku na swoim odcinku gdzie był dostępny Neple- Janow Podlaski złapałem parę ryb, ale bez szału. Po otwarciu Bugu byłem pełen nadzieji, że prawie roczna abstynencja od wędkarzy ( pozamiejscowcyh) coś na Bugu zmieni, ale jak zwykle okazało się ze niestety Bug jest co prawda uroczy, uczy pokory, ale jest prawie martwy. Owszem, bywa , że ktoś polowi, ale to pojedyncze przypadki.  W ostatnią niedziele będąc nad Bugiem słyszałem od wędkarzy, ze nawet podobno wymiar leszcza wprowadzili i ilośc max 4 sztuki na dobę( okręg Biała podlaska, ale to tylko plotki nie znalazłem  potwierdzenia, może ktos z was cos wie). Limit 4 gdzie 1 leszcza złapać jest sztuka......

Edytowane przez jarekbialapodl
  • Like 1

Z tymi leszczami to nie przesadzajmy. Moim zdaniem nie stanowią wyzwania.

Ja tylko napisałem swoje spostrzeżenia. Uważam, że leszcza na Bugu jest mało i kropka. Są tacy co łowią codziennie i maja jakieś tam efekty, ale kto łowi bardziej weekendowo to raczej niespecjalne. Pisze tylko o swoim rejonie, być może gdzie indziej jest lepiej.

Na siedleckim do czerwca łowiłem sporo ryb. Pobiłem nawet kilkukrotnie swoje PB. Od połowy czerwca jak woda opadła tak, że ciężko było jajka zamoczyć to jak łowienie w wyschniętej studni . Po około 10 wyjazdach z jednym boleniem na koncie moja motywacja do wędkowania na Bugu spadła do zera co przytrafiło mi si ę pierwszy raz.

• Like 2