Skocz do zawartości

Rzeka Bug

biosteron

Rekomendowane odpowiedzi

Jak przedstawia się sytuacja z krą na wodzie i wysokością wody?

Miałem jutro jechać ale...zrezygnowałem.

Kry nie ma, ale od piątku woda mocno przybiera. W trzy dni prawie 50 cm i rośnie????

Brudna, pośniegowa i niosąca zebrane z brzegów różne śmieci woda, nie wróży skutecznego łowienia????.

Chyba, że się mylę.

Pozdrawiam Tomi ????.

• Like 2

Mimo wysokiego stanu wody,byłem dziś nad Rzeką. Nie żeby celowo połowić kabanów, tylko symboliczne zakończyć sezon.

Miejsce które wybrałem gwarantowało bezpieczny dojazd i powrót z łowiska bez udziału życzliwego traktorzysty z najbliższej wioski.

Rzeka nie zawiodła. Miała być duża woda i była ????.

Zalane brzegi, podtopione wikliny i łęgi.

Głównym korytem co jakiś czas przepływały całe drzewa porwane z brzegów.

bcc335750f770e27med.jpg

Przez 2 godziny nie miałem kontaktu z rybami.Nie zerwałem też żadnej przynęty, a jedyną zdobyczą był Chiński wobler znaleziony w zalanych chaszczach i używana zapalniczka na parkingu.

Wszystkim łowiącym i wypuszczajacym ryby w Bugu życzę dużo zdrowia i sukcesów w Nowym Roku.

Pozdrawiam Tomi ????.

• Like 16

• 5 tygodni później...

Pisałem kiedyś post - strona 282- od tamtego czasu brak możliwości, a uprzedzając - przepustkę od żony mam zawsze w kieszeni biggrin.png

Ciągnie mnie dalej  nad tę rzekę. Kiedy tam bywałem dzika i piękna rzeka, och piękna. Trochę wody w ostatnich czasach mało i w tej rzece i w innych rzekach także. Cóż, taki mamy klimat, jak rzekła nasza minister w poprzednich latach. Chyba miała dar widzenia?smile.png 

Suma nie zaprosiłem na ryby, nie miałem takiej okazji, a telefonu nie zostawiłsmile.png, Może kiedyś go odwiedzę z zaskoczenia i wyciągnę go z domu. Wróci, wróci nie martwcie się, drogę zna do swojej chaty.

Mi pozostałyby piękne wspomnienia. Trochę boję się sam samotnie wyjeżdżać na ryby, pijaczki młodociane mnie postraszyli i dziury bobrowe także mnie zaskoczyły niemile na wyjazdach, a kompana (lub kompanii) nie mam  na ciut dłuższy wyjazd. Chyba, że ktoś kiedyś... ?

Wspomnienia, wspomnienia. To właśnie jest piękne - nikt ich mi nigdy nie zabierze i ukradniebiggrin.png

Powodzenia i do zobaczenia nad wodą.

• 2 tygodnie później...

Co za głupoty piszą ja właściciela działki tz drogi nad Bugiem ustalałem 30 min. w Gminie Sadowne 

Oni pismaki nie wiedzą co to geomapa ustalenie nr działki i wniosek do gminy opłata i znasz właściciela .

Prokurator z uprawnionym geodetą   ustali właściciela w parę minut .

Tak jak Viking napisał zwykły śmiertelnik tego nie zrobił  .

Mój znajomy dostał mandat nad Bugiem za podpórkę zrobioną z krzaka .

Zaobserwowałem ze nie ma znaczenie kto jest u władzy robią kur....a co chcą nie ma na nich kary .

Możemy sobie pisać użalać się kłócić miedzy sobą i tak to nic nie da .

Temat ,, ODRA " znikł i to się  pod dywan zamiecie .

• Like 5

• 2 miesiące temu...

W środę 3.05 pływałem po Bugu w okolicy Janowa Podlaskiego, niestety bez echa. Woda wysoka, duży uciąg, ciężko namierzyć rybę. Drobnicy też nie widziałem. Przeczesaliśmy pobliskie dwie zatoki i przykosę jako jedyne sensowne miejsca z mniejszym uciągiem, zero kontaktu ze szczupakiem, w bolka nie celowałem,ale brak oznak jego zerowania. Odniosłem wrażenie, że szczupak jeszcze nie zszedł z tarlisk do koryta tylko tam został, żeby się stołować.

Na pralni miejscowi z żywcem też bez szału, jakiś glut się uwiesił.

Odnośnie koncentriny twierdzili, że na powrót mają rozkładać, ale nie wiem na ile w tym prawdy. Podzielam zdanie, że raczej marne szanse żeby kontynuowali zdejmowanie. Na moim odcinku dramatu z nią nie było, bardzo krótkie odcinki w wodzie, reszta na brzegu.

• 2 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...

W weekend byłem nad Bugiem i zameldował się bolek 55 cm i okoń 31 cm więc całkiem udany wypad. 1 na 3 z rybami. Poza tym straszna cisza na wodzie, dosłownie pojedyńcze ataki boleni. Woda przez dwa tygodnie spadła ok 70 cm. Bardzo zaniepokoiło mnie to, że mimo, że jest dużo zalanych traw, wypłyceń idealnych na szczupaka to są puste, nie wiem co ze szczupakiem sie stalo.Mała prośba, jeśli ktoś z was miałby kiedy na granicznym Bugu wolne miejsce w łódce z chęcia bym spróbował z kimś popływać.

• Like 1

• 5 tygodni później...
  • 2 tygodnie później...

Mam pytanie do osób wędkujących  w Bugu na odcinku który płynie tylko w PL
 jak wygląda sytuacja z komarami , muchami , meszkami  na chwilę  obecną ?
 za kilka dni  robię spływ pontonem od Niemirowa do Kuligowa i nie wiem  ile brać repelentów , jakiej mocy czy może mechaniczne zapory przeciwko komarom .
Patrząc przez pryzmat Warty  nad którą nie ma w ogóle komarów wolę dopytać jak wygląda nad BUgiem bo jednak starorzeczy więcej , łąk  itp. 

• Like 1

Na odcinku przed Wyszkowem komarów jakoś mało,miejscami meszki jeszcze atakują natomiast pojawiło się sporo gzów,ślepaków czy jak je tam zwą...miejsce miejscu nie równe ale patrząc na odcinek na którym bywam to w tym roku koniec maja i czerwiec najgorzej było z mieszkami

Wysłane z mojego SM-S908B przy użyciu Tapatalka