Skocz do zawartości

Rzeka Bug

biosteron

Rekomendowane odpowiedzi

To już wiadomo było pod koniec tamtego roku, ale nadal ciekawi mnie jak to ma wyglądać w rzeczywistości. Budowa bariery

w podlaskim w lesie a u nas nad Bugiem to całkiem dwa inne światy. Mam nadzieję , że można będzie łowić i nie zrobią pasa 200-300 metrów wolnego od wszystkiego, krzaków, drzew, zieleni czegokolwiek..... Wojsko i straż jak pytałem w tym roku to albo nic nie wiedzą, albo mówią ze będzie oki a druty jeszcze na dodatek zdejmą...

Edytowane przez jarekbialapodl

Tylko żeby to zamontować to trzeba wykarczować i wykopać kawał terenu od rzeki. No tak, ale teoretycznie bardziej w nocy potrzebne by to było dla straży, ale czas pokaże.Jak rozmawiałem z wojskiem to maja na ta wywalone bo oni są tu rotacyjnie, ale straż graniczna , zresztą od wielu lat przed uchodzćami, najlepiej by zamknęła wszytko i już, takie ich podejscie. My wędkarze jesteśmy dla nich utrapieniem, przeszkadzamy we wszystkim, niestety jezdze tam czesto i widze ich podejscie do wędkarzy. Całe szczęście , że pobyt nad rzeką można zgłaszać przez aplikację rownież, żeby nie słuchać " po co? na co" i " wogole po co pan dzowni" Za nasze podatkli.. Raczej jestem pewny ze poki nie zrobią nic sie nie dowiemy.

Sorry nie aplikacja a link do strony: https://www.nadbuzanski.strazgraniczna.pl/nos/form/dodaj20,Formularz-zgloszeniowy-polowu-ryb-i-turystyki-PSG-Bohukaly.html

Ale każdy oddział Janów, Terespol ma oddzielną stronę na googlach odnajdziesz.

• 2 tygodnie później...
  • 4 tygodnie później...

No to zobaczymy czy to już koniec wędkarstwa ma Bugu , w tym roku zobaczymy jak przebiegnie budowa i koniec ostatniej dzikiej rzeki.  https://strazgraniczna.pl/pl/aktualnosci/12997,Zapora-elektroniczna-na-rzekach-granicznych-z-Bialorusia.html

No to zobaczymy czy to już koniec wędkarstwa ma Bugu , w tym roku zobaczymy jak przebiegnie budowa i koniec ostatniej dzikiej rzeki.  https://strazgraniczna.pl/pl/aktualnosci/12997,Zapora-elektroniczna-na-rzekach-granicznych-z-Bialorusia.html

Po przeczytaniu cytowanego artykułu nie stwierdziłem jakiegokolwiek zagrożenia wędkarzom. Być może czegoś nie zrozumiałem, zatem skąd taki dystopijny obraz przyszłości ? Wpływ na wędkarzy będzie taki, że jak będziesz robił siusiu w krzaczkach obok rzeczki, bądź zostawisz puszkę po kukurydzy to ktoś to po prostu ktoś to zobaczy - straż graniczna, bynajmniej ja tak to widzę. 

• 2 miesiące temu...

To ja byłem myślę, że z 5 razy o różnych porach. Nic totalnie, na wodzie zero ruchu. Żadnych plusknięć, czy ataków. Boleń jakby się wyprowadził. Raz pistolet się przyłowił. Nawet dziadki mówią,że takiego początku sezonu to jeszcze nie mieli.

Co tu pisać  , jesień kich , wiosna nie lepsza .

Jedynie co to sandaczowe przyłowy maluchy .

Okonia zero ze szczupakiem wymiarowym nie lepiej .

Na starorzeczach porażka nikt się nie chwali wędkarzy ze spinningiem wczoraj zero na Wywłoce .

To się  do tej pory nie spotykało żeby choć by jeden pontonik nie  pływał a to 

początek maja .

Wody dużo , pogoda wczoraj  szczupakowa deszczyk i wiaterek .

Woda smutna nic się nie chlapało .

• Like 3

• 2 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...

U mnie dwa wypady na Siedlecki  odcinek Bugu bez kontaktu z rybą. Widać późnym wieczorem żerujące bolki ale nie chciały współpracować.  Spotkać za to można pseudo sumiarzy  łowiących na zrywki w okresie ochronnym oraz  widać  znanego wszystkim pewnego delikwenta z pobliskiej miejscowości, który pływa sobie z kwokiem ,, za szczupakiem,, i wszystko co złowi wali w beret.....

• 2 tygodnie później...

Na granicznym, połowiłem kleni, nawet w sensownym rozmiarze. Bolenie widziałem w jednym miejscu, reakcji zero. Masa mikro szczupaka (do 30 cm). Woda brudna, widoczna ilasta zawiesina. Dość duże wahania poziomu wody w ostatnim czasie.

• 4 tygodnie później...

Byłem w sobotę na granicznym to martwa woda, jakieś tłuste plamy na wodzie. Poza szczupaczkiem 35 cm nic się nie działo. W tamtym tygodnia pojamłem jednego 78 cm i sporo puknięc boleni wiec nie jest zle. U mnie na wiosce już zwożą slupy ok 100sztuk , chyba pod perymetrie, ale zobaczymy co z tego będzie.

• 2 tygodnie później...

Coś dziwnego się podziało (okręg zamojski ) dwa tygodnie temu jeszcze w wodzie było widać życie. Szło coś wydłubać. Trafiły się wędkarzom stacjonarnym węgorze.Teraz woda podebrała i podbiera, ochłodziła się, nie jest już taka ciepła zupa. Jest za to bardzo mętna i totalnie martwa, na echo w ogóle nie widać ryb. Pojedyncze krótkie szczupaczki, ani kleni ani boleni na metach nie ma.

• 3 tygodnie później...

Dawno mi się tak nie chciało na ryby, a tu proszę 87 cm szczęścia.

Kijek na blanku SLS 10015 - świetne uniwersalne narzędzie do połowu ryb na takich rzekach jak Bug - płytkie z niewielkim uciągiem

Przynęta wobler Janusza Widła

post-53143-0-96341200-1724880121_thumb.jpg

Edytowane przez tibhar
  • Like 11