Skocz do zawartości

Rzeka Bug

biosteron

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Ja odpuściłem sobie na dwa tygodnie bo lipa totalna, mała woda u mnie i tylko drobnica ganiała. Podobno na dniach ma wchodzić ciężki sprzęt. Maja czyścic 15 metrów i stawiać te słupy. Nikt nie wie czy przy okazji zdejmą druty, których połowa i tak jest w wodzie. Zobaczymy, ale koniec dzikiego Bugu jest bliski......

• 2 tygodnie później...

Dawno mi się tak nie chciało na ryby, a tu proszę 87 cm szczęścia.

Kijek na blanku SLS 10015 - świetne uniwersalne narzędzie do połowu ryb na takich rzekach jak Bug - płytkie z niewielkim uciągiem

Przynęta wobler Janusza Widła

pięknie, można podpytać jaki odcinek/okolice?

Być może po Bugu.

A myślałem, że choć te rzekę oszczędzą. Odra, ostatnio Wisła od Niepołomic w dół, to teraz jeszcze Bug, w tamtym roku Huczwa... Jak nic przyczyną będzie przyducha (oczywiście naturalna...) i niski stan wody. A, że ryby zdechły tylko na jakimś odcinku tego nigdy nie potrafią wyjaśnić. Ręce opadają.

• 2 tygodnie później...

Witam. Ja odpuściłem sobie na dwa tygodnie bo lipa totalna, mała woda u mnie i tylko drobnica ganiała. Podobno na dniach ma wchodzić ciężki sprzęt. Maja czyścic 15 metrów i stawiać te słupy. Nikt nie wie czy przy okazji zdejmą druty, których połowa i tak jest w wodzie. Zobaczymy, ale koniec dzikiego Bugu jest bliski......

Nie zdejmą drutów do póki Polska nie będzie miała „normalnych” stosunków z Bialorusią, czyli czytaj nie za naszego życia :(

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Myślę żebyś odpuścił sobie rzekę i podjechał na starorzecza  to tylko moje zdanie  .

Wszystkie wymienione starorzecza są obok siebie 

Okonie , szczupaki  - Wywłoka ,  i Podkowa ( Lipieniec ) . Sandacz i boleń to Szumin .

Ostatnio bardzo dobrze żerowały szczupaki na Wywłoce kilka sztuk poniżej wymiaru jedna 72 cm .

Myślę żebyś odpuścił sobie rzekę i podjechał na starorzecza to tylko moje zdanie .

Wszystkie wymienione starorzecza są obok siebie

Okonie , szczupaki - Wywłoka , i Podkowa ( Lipieniec ) . Sandacz i boleń to Szumin .

Ostatnio bardzo dobrze żerowały szczupaki na Wywłoce kilka sztuk poniżej wymiaru jedna 72 cm .

Na Wywłoce da radę z brzegu połowić ? Nigdy tam nie byłem.

Wywłoka jest dostępna z brzegu w 50% .

Najlepiej w woderach  lub długich gumowcach .

Woda płytka  po lewej stronie patrząc z lasu masz praktycznie cały brzeg do rzucania aż do ujścia do Bugu .. 

Najgłębiej jest przy płocie ale ja tam nigdy nie złowiłem szczupaka . 

Możesz sobie samochodem przy płocie jechać z lasu w lewo , do połowy Wywłoki lub dalej jak masz dobry samochód .

Trzeba uważać na deszcz jak zacznie ostro padać wracaj do drogi przy płocie bo możesz nie wrócić bez 4x4.

Każde starorzecze jest dostępne w 50 % zapomniałem napisać o starorzeczu Kocioł koło wsi Wilczogęby ,

ale tam na łąkę nie radze wjeżdżać przez wał , rolnik się denerwuje  .

Edytowane przez Tabor

• 2 tygodnie później...

Panowie ma ktoś jakieś informacje co dzieje się  na Bugu w okolicach Terespola? Podobno idzie takie szkodnictwo na rzecz przyrody i samej rzeki poprzez budowę tej zapory. Rolnicy strajkują, w lasach wycinają drzewa bez zgód i porozumień, w poważaniu maja spec ustawę ? Firma wygrała przetarg i działa. Wszystko podobno jest spychane razem z koncertiną  i siatka .

Byłem w Pratulinie w niedziele to jeszcze cisza , ale Łęgi już tną na potęgę. Nie wiem jak to wygląda, nie widziałem, tyle słyszałem pewnie co TY. Pytałem wopka jak to z wędkowaniem będzie, mówił , że zależy od sytuacji....coś czuje w kościach ze w planach będą chcieli nam zamknąć BUG.

Ogólnie sprawa wygląda tak. (po rozmowach z kilkoma wpływowymi osobami). Nie da się nic zrobić. Tną na 15 metrów od brzegu. Wszystko walą w pień razem z siatka i tymi żyletkami. Jak woda pójdzie w górę to te śmieci będą płynąć, Ochrona granic przede wszystkim. Jak ktoś się sprzeciwia czy próbuje nagrywać z automatu postępowanie. To koniec dzikiej rzeki :) Widziałem zdjęcia jak wyglądają prace. I powiem szczerze jest masakra.

Edytowane przez DominikBP

W imię naszego bezpieczeństwa robią co chcą i niszczą wszystko, potem zabronią i tyle bo tak najprościej i tak najlepiej. Jestem za ochroną granicy, ale za wspólnym dobrem przyrody i mieszkanców. Można było wyciąc krzaki, zostawić większe drzewa np. na kamerach i tak będzie wszystko widać. Swoją drogą jeśli chodzi o działanie przeciwko nielegalnym imigrantom to mam takie obserwacje. Jeżdzę do pracy nadbużanką kupe lat i pare lat temu na trasie z janowa do terespola zawsze stalo 2-4 kontrole straży granicznej. O dziwo teraz spotykam 1!!!!! raz na tydzien, to jak to ma sie do ochrony granic??

Edytowane przez bartsiedlce

W imię naszego bezpieczeństwa robią co chcą i niszczą wszystko, potem zabronią i tyle bo tak najprościej i tak najlepiej. Jestem za ochroną granicy, ale za wspólnym dobrem przyrody i mieszkanców. Można było wyciąc krzaki, zostawić większe drzewa np. na kamerach i tak będzie wszystko widać. Swoją drogą jeśli chodzi o działanie przeciwko nielegalnym imigrantom to mam takie obserwacje. Jeżdzę do pracy nadbużanką kupe lat i pare lat temu na trasie z janowa do terespola zawsze stalo 2-4 kontrole straży granicznej. O dziwo teraz spotykam 1!!!!! raz na tydzien, to jak to ma sie do ochrony granic??

Pewnie sa nad rzeką i pilnuja granicy a nie stoją na drodze. To nie drogówka. Wygląda na to że to może być ostatni rok do łowienia.

Witam,

dwa tygodnie temu pływałem na odcinku za Janowem Podlaskim, od "kołtuna" do początku Woroblina. Przy "pralni" stał harvester i traktor z przystawką do mulczowania. Wtedy czyszczony był odcinek od "pralni" do zakrętu (ostała się jeszcze prostka na "kołtun"). Bałem się płynąć starorzeczem przy wyspie.

Potwierdzam relację kolegów - Harvester ma na kołach a'la gąsienice i przejeżdża przez ogrodzenie i concertinę gnąc słupki  i rwąc siatkę oraz drut żyletkowy. Drzewa są cięte na różnej wysokości nawet 2m, te nachylone w stronę wody spadają do rzeki pozostałe na brzeg. Ekolodzy ponoć zabronili wywózki drzewa i ma ono zgnić na miejscu. Nie wiem na ile w tym prawdy, ale ponoć później wojsko ma zabierać concertinę i ogrodzenie choć to jest nierealne moim zdaniem , gdyż w wielu miejscach jest to zmielone i przygniecione drzewami. W tym miejscu aż się prosi o lepszą koordynację służb, tak żeby najpierw WOT zabrał ogrodzenie tam gdzie będzie kolidowało z pracami, a dopiero później robić wycinkę, ale to chyba zbyt trudne by prywatna firma dogadywała się z wojskiem.

W następnym etapie słupy będą posadawiane na fundamentach palowych fi 50 cm i głębokości ~3m, w miejscach zabagnienia pale będą dodatkowo posadowione na studniach. W tym roku raczej tego nie ogarną w całości, gdyż jeszcze wzdłuż ma być prowadzone okablowanie w ziemi.

Ogólnie od strony przyrodniczej i krajobrazowej przykro na to patrzeć. Jednak w zaistniałej sytuacji alternatywy za bardzo chyba nie ma. Tak czy siak kończy się moja oaza spokoju. W przyszłym sezonie zapewne przyjdzie czas zapoznać się z królową polskich rzek.

Do smutnych wieści dorzucę jeszcze i ja swoje 5 groszy. Jak to ma być dobrze z tym rybostanem... Dziś z kumplem zaobserwowaliśmy śnięte ryby w jednym z zakoli Bugu.Ewidetnie coś się dzieje od co najmniej kilku dni, bo i takie trupy już tam były, a reszta dogorywa. Bug graniczny z UA, ale źródło zanieczyszczeń jest po ewidentnie naszej stronie z racji iż to zakole po naszej stronie a niewielkie ciurki coś tam zapewne "cennego" dostarczają. Poniżej link z obrazem tego co udało się uchwycić. https://youtu.be/e51bgjr0dQg?si=mixPtZ5ANPg1B2Yw