smudek Opublikowano 29 Sierpnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2024 Już chciałem zapytać, czy graniczny? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarekbialapodl Opublikowano 29 Sierpnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2024 Witam. Ja odpuściłem sobie na dwa tygodnie bo lipa totalna, mała woda u mnie i tylko drobnica ganiała. Podobno na dniach ma wchodzić ciężki sprzęt. Maja czyścic 15 metrów i stawiać te słupy. Nikt nie wie czy przy okazji zdejmą druty, których połowa i tak jest w wodzie. Zobaczymy, ale koniec dzikiego Bugu jest bliski...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
J-O-K-E-R Opublikowano 29 Sierpnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2024 O czym Wy piszecie? Jakie czyszczenie na 15 m i słupy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarekbialapodl Opublikowano 29 Sierpnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2024 Na granicznym stawiać będą perymetrie o której od pol roku piszą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOSMAN 76 Opublikowano 7 Września 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Września 2024 Od Włodawy już zaczęły się roboty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarekbialapodl Opublikowano 9 Września 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Września 2024 Nadal można wędkować? Może ktoś wysłać zdjęcie jak to wygląda faktycznie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pats Opublikowano 10 Września 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Września 2024 Dawno mi się tak nie chciało na ryby, a tu proszę 87 cm szczęścia.Kijek na blanku SLS 10015 - świetne uniwersalne narzędzie do połowu ryb na takich rzekach jak Bug - płytkie z niewielkim uciągiemPrzynęta wobler Janusza Widłapięknie, można podpytać jaki odcinek/okolice? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kopytko Opublikowano 15 Września 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Września 2024 Być może po Bugu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
IPeIPe Opublikowano 15 Września 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Września 2024 Być może po Bugu.Wybacz, że tak prostacko ale mam nadzieję, że Twoje słowa obrócą się w gówno (moim celem nie jest obrażanie Ciebie). Był ktoś dzisiaj nad rzeką? Jak wygląda sytuacja poniżej Terespola? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WildEast_dzikiwschod Opublikowano 19 Września 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Września 2024 Być może po Bugu.A myślałem, że choć te rzekę oszczędzą. Odra, ostatnio Wisła od Niepołomic w dół, to teraz jeszcze Bug, w tamtym roku Huczwa... Jak nic przyczyną będzie przyducha (oczywiście naturalna...) i niski stan wody. A, że ryby zdechły tylko na jakimś odcinku tego nigdy nie potrafią wyjaśnić. Ręce opadają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOSMAN 76 Opublikowano 24 Września 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Września 2024 Być może po Bugu.Ryby były śnięte bo Białoruś puściła wodę z Muchawca, przeważnie ma to miejsce ja ten syf Białoruś puszcza. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pafek Opublikowano 6 Października 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Października 2024 Witam. Ja odpuściłem sobie na dwa tygodnie bo lipa totalna, mała woda u mnie i tylko drobnica ganiała. Podobno na dniach ma wchodzić ciężki sprzęt. Maja czyścic 15 metrów i stawiać te słupy. Nikt nie wie czy przy okazji zdejmą druty, których połowa i tak jest w wodzie. Zobaczymy, ale koniec dzikiego Bugu jest bliski......Nie zdejmą drutów do póki Polska nie będzie miała „normalnych” stosunków z Bialorusią, czyli czytaj nie za naszego życia Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
l.berlinski Opublikowano 11 Października 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Października 2024 Panowie co można połowić w Bugu w Wyszkowie ? Na jakiego drapieżnika można liczyć łowiąc spinningiem z brzegu? Startujemy przy moście. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tabor Opublikowano 11 Października 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Października 2024 Myślę żebyś odpuścił sobie rzekę i podjechał na starorzecza to tylko moje zdanie .Wszystkie wymienione starorzecza są obok siebie Okonie , szczupaki - Wywłoka , i Podkowa ( Lipieniec ) . Sandacz i boleń to Szumin .Ostatnio bardzo dobrze żerowały szczupaki na Wywłoce kilka sztuk poniżej wymiaru jedna 72 cm . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bolesław Opublikowano 13 Października 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Października 2024 Myślę żebyś odpuścił sobie rzekę i podjechał na starorzecza to tylko moje zdanie .Wszystkie wymienione starorzecza są obok siebie Okonie , szczupaki - Wywłoka , i Podkowa ( Lipieniec ) . Sandacz i boleń to Szumin .Ostatnio bardzo dobrze żerowały szczupaki na Wywłoce kilka sztuk poniżej wymiaru jedna 72 cm . Na Wywłoce da radę z brzegu połowić ? Nigdy tam nie byłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kielo Opublikowano 14 Października 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Października 2024 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tabor Opublikowano 14 Października 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Października 2024 (edytowane) Wywłoka jest dostępna z brzegu w 50% .Najlepiej w woderach lub długich gumowcach .Woda płytka po lewej stronie patrząc z lasu masz praktycznie cały brzeg do rzucania aż do ujścia do Bugu .. Najgłębiej jest przy płocie ale ja tam nigdy nie złowiłem szczupaka . Możesz sobie samochodem przy płocie jechać z lasu w lewo , do połowy Wywłoki lub dalej jak masz dobry samochód .Trzeba uważać na deszcz jak zacznie ostro padać wracaj do drogi przy płocie bo możesz nie wrócić bez 4x4.Każde starorzecze jest dostępne w 50 % zapomniałem napisać o starorzeczu Kocioł koło wsi Wilczogęby ,ale tam na łąkę nie radze wjeżdżać przez wał , rolnik się denerwuje . Edytowane 14 Października 2024 przez Tabor Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DominikBP Opublikowano 24 Października 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Października 2024 Panowie ma ktoś jakieś informacje co dzieje się na Bugu w okolicach Terespola? Podobno idzie takie szkodnictwo na rzecz przyrody i samej rzeki poprzez budowę tej zapory. Rolnicy strajkują, w lasach wycinają drzewa bez zgód i porozumień, w poważaniu maja spec ustawę ? Firma wygrała przetarg i działa. Wszystko podobno jest spychane razem z koncertiną i siatka . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarekbialapodl Opublikowano 24 Października 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Października 2024 Byłem w Pratulinie w niedziele to jeszcze cisza , ale Łęgi już tną na potęgę. Nie wiem jak to wygląda, nie widziałem, tyle słyszałem pewnie co TY. Pytałem wopka jak to z wędkowaniem będzie, mówił , że zależy od sytuacji....coś czuje w kościach ze w planach będą chcieli nam zamknąć BUG. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DominikBP Opublikowano 24 Października 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Października 2024 (edytowane) Ogólnie sprawa wygląda tak. (po rozmowach z kilkoma wpływowymi osobami). Nie da się nic zrobić. Tną na 15 metrów od brzegu. Wszystko walą w pień razem z siatka i tymi żyletkami. Jak woda pójdzie w górę to te śmieci będą płynąć, Ochrona granic przede wszystkim. Jak ktoś się sprzeciwia czy próbuje nagrywać z automatu postępowanie. To koniec dzikiej rzeki Widziałem zdjęcia jak wyglądają prace. I powiem szczerze jest masakra. Edytowane 24 Października 2024 przez DominikBP Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarekbialapodl Opublikowano 25 Października 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Października 2024 (edytowane) W imię naszego bezpieczeństwa robią co chcą i niszczą wszystko, potem zabronią i tyle bo tak najprościej i tak najlepiej. Jestem za ochroną granicy, ale za wspólnym dobrem przyrody i mieszkanców. Można było wyciąc krzaki, zostawić większe drzewa np. na kamerach i tak będzie wszystko widać. Swoją drogą jeśli chodzi o działanie przeciwko nielegalnym imigrantom to mam takie obserwacje. Jeżdzę do pracy nadbużanką kupe lat i pare lat temu na trasie z janowa do terespola zawsze stalo 2-4 kontrole straży granicznej. O dziwo teraz spotykam 1!!!!! raz na tydzien, to jak to ma sie do ochrony granic?? Edytowane 25 Października 2024 przez bartsiedlce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kopytko Opublikowano 26 Października 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Października 2024 W imię naszego bezpieczeństwa robią co chcą i niszczą wszystko, potem zabronią i tyle bo tak najprościej i tak najlepiej. Jestem za ochroną granicy, ale za wspólnym dobrem przyrody i mieszkanców. Można było wyciąc krzaki, zostawić większe drzewa np. na kamerach i tak będzie wszystko widać. Swoją drogą jeśli chodzi o działanie przeciwko nielegalnym imigrantom to mam takie obserwacje. Jeżdzę do pracy nadbużanką kupe lat i pare lat temu na trasie z janowa do terespola zawsze stalo 2-4 kontrole straży granicznej. O dziwo teraz spotykam 1!!!!! raz na tydzien, to jak to ma sie do ochrony granic??Pewnie sa nad rzeką i pilnuja granicy a nie stoją na drodze. To nie drogówka. Wygląda na to że to może być ostatni rok do łowienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roberto_s Opublikowano 1 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2024 Witam, dwa tygodnie temu pływałem na odcinku za Janowem Podlaskim, od "kołtuna" do początku Woroblina. Przy "pralni" stał harvester i traktor z przystawką do mulczowania. Wtedy czyszczony był odcinek od "pralni" do zakrętu (ostała się jeszcze prostka na "kołtun"). Bałem się płynąć starorzeczem przy wyspie. Potwierdzam relację kolegów - Harvester ma na kołach a'la gąsienice i przejeżdża przez ogrodzenie i concertinę gnąc słupki i rwąc siatkę oraz drut żyletkowy. Drzewa są cięte na różnej wysokości nawet 2m, te nachylone w stronę wody spadają do rzeki pozostałe na brzeg. Ekolodzy ponoć zabronili wywózki drzewa i ma ono zgnić na miejscu. Nie wiem na ile w tym prawdy, ale ponoć później wojsko ma zabierać concertinę i ogrodzenie choć to jest nierealne moim zdaniem , gdyż w wielu miejscach jest to zmielone i przygniecione drzewami. W tym miejscu aż się prosi o lepszą koordynację służb, tak żeby najpierw WOT zabrał ogrodzenie tam gdzie będzie kolidowało z pracami, a dopiero później robić wycinkę, ale to chyba zbyt trudne by prywatna firma dogadywała się z wojskiem. W następnym etapie słupy będą posadawiane na fundamentach palowych fi 50 cm i głębokości ~3m, w miejscach zabagnienia pale będą dodatkowo posadowione na studniach. W tym roku raczej tego nie ogarną w całości, gdyż jeszcze wzdłuż ma być prowadzone okablowanie w ziemi. Ogólnie od strony przyrodniczej i krajobrazowej przykro na to patrzeć. Jednak w zaistniałej sytuacji alternatywy za bardzo chyba nie ma. Tak czy siak kończy się moja oaza spokoju. W przyszłym sezonie zapewne przyjdzie czas zapoznać się z królową polskich rzek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smudek Opublikowano 1 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2024 Niestety bardo smutne wieści Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WildEast_dzikiwschod Opublikowano 2 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2024 Do smutnych wieści dorzucę jeszcze i ja swoje 5 groszy. Jak to ma być dobrze z tym rybostanem... Dziś z kumplem zaobserwowaliśmy śnięte ryby w jednym z zakoli Bugu.Ewidetnie coś się dzieje od co najmniej kilku dni, bo i takie trupy już tam były, a reszta dogorywa. Bug graniczny z UA, ale źródło zanieczyszczeń jest po ewidentnie naszej stronie z racji iż to zakole po naszej stronie a niewielkie ciurki coś tam zapewne "cennego" dostarczają. Poniżej link z obrazem tego co udało się uchwycić. https://youtu.be/e51bgjr0dQg?si=mixPtZ5ANPg1B2Yw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi