Tabor Opublikowano 3 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2024 Wejdź na stronę https://zglosrure.pl/dodaj-zgloszenie/ zgłoś sprawę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bolesław Opublikowano 3 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2024 Do smutnych wieści dorzucę jeszcze i ja swoje 5 groszy. Jak to ma być dobrze z tym rybostanem... Dziś z kumplem zaobserwowaliśmy śnięte ryby w jednym z zakoli Bugu.Ewidetnie coś się dzieje od co najmniej kilku dni, bo i takie trupy już tam były, a reszta dogorywa. Bug graniczny z UA, ale źródło zanieczyszczeń jest po ewidentnie naszej stronie z racji iż to zakole po naszej stronie a niewielkie ciurki coś tam zapewne "cennego" dostarczają. Poniżej link z obrazem tego co udało się uchwycić. https://youtu.be/e51bgjr0dQg?si=mixPtZ5ANPg1B2YwJaka miejscowość ? Okolice Włodawy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DominikBP Opublikowano 4 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2024 Witam, dwa tygodnie temu pływałem na odcinku za Janowem Podlaskim, od "kołtuna" do początku Woroblina. Przy "pralni" stał harvester i traktor z przystawką do mulczowania. Wtedy czyszczony był odcinek od "pralni" do zakrętu (ostała się jeszcze prostka na "kołtun"). Bałem się płynąć starorzeczem przy wyspie. Potwierdzam relację kolegów - Harvester ma na kołach a'la gąsienice i przejeżdża przez ogrodzenie i concertinę gnąc słupki i rwąc siatkę oraz drut żyletkowy. Drzewa są cięte na różnej wysokości nawet 2m, te nachylone w stronę wody spadają do rzeki pozostałe na brzeg. Ekolodzy ponoć zabronili wywózki drzewa i ma ono zgnić na miejscu. Nie wiem na ile w tym prawdy, ale ponoć później wojsko ma zabierać concertinę i ogrodzenie choć to jest nierealne moim zdaniem , gdyż w wielu miejscach jest to zmielone i przygniecione drzewami. W tym miejscu aż się prosi o lepszą koordynację służb, tak żeby najpierw WOT zabrał ogrodzenie tam gdzie będzie kolidowało z pracami, a dopiero później robić wycinkę, ale to chyba zbyt trudne by prywatna firma dogadywała się z wojskiem. W następnym etapie słupy będą posadawiane na fundamentach palowych fi 50 cm i głębokości ~3m, w miejscach zabagnienia pale będą dodatkowo posadowione na studniach. W tym roku raczej tego nie ogarną w całości, gdyż jeszcze wzdłuż ma być prowadzone okablowanie w ziemi. Ogólnie od strony przyrodniczej i krajobrazowej przykro na to patrzeć. Jednak w zaistniałej sytuacji alternatywy za bardzo chyba nie ma. Tak czy siak kończy się moja oaza spokoju. W przyszłym sezonie zapewne przyjdzie czas zapoznać się z królową polskich rzek.Kolego gdzie wodowałeś się ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarekbialapodl Opublikowano 4 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2024 Byłem w niedziele u siebie złapałem dwa ok 40 cm. Szału nie było, ale coś się działo. Niestety widziałem dwa stada po ok 20 sztuk kormoranów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roberto_s Opublikowano 5 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2024 Kolego gdzie wodowałeś się ? Na "Pralni" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roberto_s Opublikowano 5 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2024 Dziś dotarły do mnie trochę lepsze informacje dotyczące prac prowadzonych wzdłuż koryta Bugu. Prasa i nacisk lokalnych mieszkańców/rolników chyba przyniosły lekką poprawę. Widać symptomy koordynacji gdyż wojsko zostało skierowane do usuwania concentriny i ogrodzenia w dół rzeki celem przygotowania frontu robót bez dodatkowych przeszkód firmie odpowiedzialnej za montaż słupów. Na placu składowym widać zdemontowane druty i auta kursujące z ładunkiem po okolicznych drogach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WildEast_dzikiwschod Opublikowano 7 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2024 Jaka miejscowość ? Okolice Włodawy ?Gołębie. Zaraz po wpływie do PL. Sprawa została zgłoszona służbom. Na miejscu pojawili się w poniedziałek 4.11 (zgłoszenie 2.11) był m.in. nadzór wodny z Hrubieszowa, WIOŚ i nie wiem kto jeszcze. Dostałem info od pana z nadzoru wodnego, że ci z WIOS nic nie stwierdzili, tzn. stwierdzili, że woda jest czysta. I woda, która dopływa też jest czysta. Na pytanie na jakiej podstawie tak stwierdzili odpowiedź była taka: "naocznie". Nawet człowiek z nadzoru był zażenowany WIOS-iem. Przyjechali, nawet próbek wody nie pobrali, kazali tym z nadzoru i komuś tam jeszcze (może z PZW ktoś bo Zamość też się odezwał do mnie) pozbierać większe ryby. Dramat. Bez mediów nawet nie chce się im ustalić co było przyczyną. Nie ma mowy o naturalnej przydusze. A już takie gadanie słyszałem że woda opadła itd... Szkoda że mnie nie było przy tym, bo jak ta woda taka czysta i są pewni to może by się herbaty napili z tej wody. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartsiedlce Opublikowano 7 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2024 Nie herbaty, tylko po szklaneczce surowej, na miejscu 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOSMAN 76 Opublikowano 7 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2024 Ojciec mojego kolegi z Łęg, który ma 70 lat mówił że jak miał 20 lat to po naszej stronie jak też po Białoruskiej nie było drzew były same łąki drzewa krzaki były systematycznie wycinane z uwagi na bezpieczeństwo i dobrą obserwację. Dlatego nie ma co narzekać na wycinkę krzaków i drzew. Kable do latarni ju z kładą na pewno będzie bezpieczniej niż teraz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOSMAN 76 Opublikowano 7 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2024 Białoruś systematycznie puszcza z Muchawca syf po tej ich ,,operacji" zawsze trochę ryb padnie tak też było w tym roku. Nikt z ochrony środowiska niczego nie zrobi tamtej stronie bo ( oni maja to w du..ie). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maly1224 Opublikowano 19 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2024 Witam czy łowi ktoś z was okolice Drogoszewa z jakimiś efektami?Proszę o info Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kielo Opublikowano 20 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2024 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maly1224 Opublikowano 20 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2024 No piękne rybki gratuluję ???? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz79 Opublikowano 27 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2024 Witam.Ma ktoś może info na temat stanu wody na starorzeczach +/-50 od Warszawy,skute lodem czy da się porzucać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tabor Opublikowano 30 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2024 (edytowane) Byłem dziś na Bugu kilka pobić w blachę i jeden wyjęty szczupak około wymiaru .Ognisko kawka , kiełbasa i do domu bo wiało strasznie .Tomasz widzisz starorzecze zero lodu . Edytowane 30 Grudnia 2024 przez Tabor 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz79 Opublikowano 30 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2024 Byłem w sobotę,nie było lodu ...i kontaktu z rybą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tabor Opublikowano 21 Stycznia Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia Sezon rozpoczęty , brak kontaktu z rybką .Nie mogę się przestawić na małe przynęty wszystko jakieś małe.Wędka , kołowrotek mikroskopijne , plecionka niewidoczna przynęty latają prawie pod nogami .Woda opada i jakaś mętna w Bugu . Pierwszy wypad i pierwsza kontrola PSR -u tak samo było w tamtym roku .Pogoda i powietrze super ,kilka osób siedziało przy gruntówkach .Jak to bywa z Bugiem kilka ładnych miejscówek nowych się pojawiło ,szkoda że nie ma lodu , przydało by się kilka zatorów lodowych . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
papierzakilures Opublikowano 21 Stycznia Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia Sezon rozpoczęty , brak kontaktu z rybką .Nie mogę się przestawić na małe przynęty wszystko jakieś małe.Wędka , kołowrotek mikroskopijne , plecionka niewidoczna przynęty latają prawie pod nogami .Woda opada i jakaś mętna w Bugu . Pierwszy wypad i pierwsza kontrola PSR -u tak samo było w tamtym roku .Pogoda i powietrze super ,kilka osób siedziało przy gruntówkach .Jak to bywa z Bugiem kilka ładnych miejscówek nowych się pojawiło ,szkoda że nie ma lodu , przydało by się kilka zatorów lodowych .Też macie 50mm? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radbraw Opublikowano 13 Kwietnia Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia Ciekaw jestem tego sezonu, woda niska, latem będzie struga zamiast rzeki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tabor Opublikowano 13 Kwietnia Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia Na starorzeczach bardzo spada woda .Mam nadzieję że trochę popada bo może być tak że jej zabraknie do przetrwania ryb .Kormorany i czaple zrobią swoje .Jak nie będzie bajorek bo wyschną to i bocian swoje dołoży .Ogólnie bryndza . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarekbialapodl Opublikowano 14 Kwietnia Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia Witam was wszystkich. Byłem wczoraj na Bugu z federkiem to złapałem krapika i ogólnie coś sie tam działo. Wody tak niskiej o tej porze roku dawno nie widziałem. Plaże, przykosy tego wiosną nie powinno byc widać. Czekam majówki zobaczymy co z drapieznikami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tabor Opublikowano 23 Kwietnia Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia (edytowane) Nie wiem co się dzieje .Powyżej ujścia starorzecza Wywłoka na Bugu na wysokości Klatek postawiona jest bojka zielona .Coś wiecie co to się dzieje czy wyznaczyli na tej płyciźnie tor wodny .Może to dla kajaków .Jak coś wiecie proszę pisać .Byłem ze spiningiem za okonkiem zero pobić ale trafiło się doprowadzenie sporego bolka do brzegu za wirówką .Woda niska mętna ale widać że coś się dzieje bolki szaleją przy opaskach z kamieni. Edytowane 23 Kwietnia przez Tabor Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
l.berlinski Opublikowano 24 Kwietnia Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia Co napiszecie o starorzeczu Wywłoka? Będę tam w majówkę, lepiej zostać na Starorzeczu czy iść na sam Bug? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tabor Opublikowano 24 Kwietnia Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia Wiosna na Wywłoce prawie bez okonków.Woda jak w upalnym lecie .Wędkować się da tylko bardzo rano i wieczorem W dzień na bank wystartują kajaki i rowery wodne .Jeśli znajdziesz fajną miejscówkę na Bugu może być ciekawiej niż na starorzeczu . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
l.berlinski Opublikowano 25 Kwietnia Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia Co z boleniem, szczupakiem? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi