Skocz do zawartości

Rzeka Bug

biosteron

Rekomendowane odpowiedzi

Do smutnych wieści dorzucę jeszcze i ja swoje 5 groszy. Jak to ma być dobrze z tym rybostanem... Dziś z kumplem zaobserwowaliśmy śnięte ryby w jednym z zakoli Bugu.Ewidetnie coś się dzieje od co najmniej kilku dni, bo i takie trupy już tam były, a reszta dogorywa. Bug graniczny z UA, ale źródło zanieczyszczeń jest po ewidentnie naszej stronie z racji iż to zakole po naszej stronie a niewielkie ciurki coś tam zapewne "cennego" dostarczają. Poniżej link z obrazem tego co udało się uchwycić. https://youtu.be/e51bgjr0dQg?si=mixPtZ5ANPg1B2Yw

Jaka miejscowość ? Okolice Włodawy ?

Witam,

dwa tygodnie temu pływałem na odcinku za Janowem Podlaskim, od "kołtuna" do początku Woroblina. Przy "pralni" stał harvester i traktor z przystawką do mulczowania. Wtedy czyszczony był odcinek od "pralni" do zakrętu (ostała się jeszcze prostka na "kołtun"). Bałem się płynąć starorzeczem przy wyspie.

Potwierdzam relację kolegów - Harvester ma na kołach a'la gąsienice i przejeżdża przez ogrodzenie i concertinę gnąc słupki  i rwąc siatkę oraz drut żyletkowy. Drzewa są cięte na różnej wysokości nawet 2m, te nachylone w stronę wody spadają do rzeki pozostałe na brzeg. Ekolodzy ponoć zabronili wywózki drzewa i ma ono zgnić na miejscu. Nie wiem na ile w tym prawdy, ale ponoć później wojsko ma zabierać concertinę i ogrodzenie choć to jest nierealne moim zdaniem , gdyż w wielu miejscach jest to zmielone i przygniecione drzewami. W tym miejscu aż się prosi o lepszą koordynację służb, tak żeby najpierw WOT zabrał ogrodzenie tam gdzie będzie kolidowało z pracami, a dopiero później robić wycinkę, ale to chyba zbyt trudne by prywatna firma dogadywała się z wojskiem.

W następnym etapie słupy będą posadawiane na fundamentach palowych fi 50 cm i głębokości ~3m, w miejscach zabagnienia pale będą dodatkowo posadowione na studniach. W tym roku raczej tego nie ogarną w całości, gdyż jeszcze wzdłuż ma być prowadzone okablowanie w ziemi.

Ogólnie od strony przyrodniczej i krajobrazowej przykro na to patrzeć. Jednak w zaistniałej sytuacji alternatywy za bardzo chyba nie ma. Tak czy siak kończy się moja oaza spokoju. W przyszłym sezonie zapewne przyjdzie czas zapoznać się z królową polskich rzek.

Kolego gdzie wodowałeś się ?

Dziś dotarły do mnie trochę lepsze informacje dotyczące prac prowadzonych wzdłuż koryta Bugu. Prasa i nacisk lokalnych mieszkańców/rolników chyba przyniosły lekką poprawę. Widać symptomy koordynacji gdyż wojsko zostało skierowane do usuwania concentriny i ogrodzenia w dół rzeki celem przygotowania frontu robót bez dodatkowych przeszkód firmie odpowiedzialnej za montaż słupów. Na placu składowym widać zdemontowane druty i auta kursujące z ładunkiem po okolicznych drogach.

Jaka miejscowość ? Okolice Włodawy ?

Gołębie. Zaraz po wpływie do PL. Sprawa została zgłoszona służbom. Na miejscu pojawili się w poniedziałek 4.11 (zgłoszenie 2.11) był m.in. nadzór wodny z Hrubieszowa, WIOŚ i nie wiem kto jeszcze. Dostałem info od pana z nadzoru wodnego, że ci z WIOS nic nie stwierdzili, tzn. stwierdzili, że woda jest czysta. I woda, która dopływa też jest czysta. Na pytanie na jakiej podstawie tak stwierdzili odpowiedź była taka: "naocznie". Nawet człowiek z nadzoru był zażenowany WIOS-iem. Przyjechali, nawet próbek wody nie pobrali, kazali tym z nadzoru i komuś tam jeszcze (może z PZW ktoś bo Zamość też się odezwał do mnie) pozbierać większe ryby. Dramat. Bez mediów nawet nie chce się im ustalić co było przyczyną. Nie ma mowy o naturalnej przydusze. A już takie gadanie słyszałem że woda opadła itd... Szkoda że mnie nie było przy tym, bo jak ta woda taka czysta i są pewni to może by się herbaty napili z tej wody.

• Like 2

Ojciec mojego kolegi z Łęg, który ma 70 lat mówił że jak miał 20 lat to po naszej stronie jak też po Białoruskiej nie było drzew były same łąki drzewa krzaki były systematycznie wycinane z uwagi na bezpieczeństwo i dobrą obserwację. Dlatego nie ma co narzekać na wycinkę krzaków i drzew. Kable do latarni ju z kładą na pewno będzie bezpieczniej niż teraz.

• 2 tygodnie później...
  • 1 miesiąc temu...
  • 3 tygodnie później...

Sezon rozpoczęty , brak kontaktu z rybką .

Nie mogę się  przestawić na małe przynęty wszystko jakieś małe.

Wędka , kołowrotek mikroskopijne , plecionka niewidoczna przynęty latają prawie  pod nogami .

Woda opada i jakaś mętna w Bugu . 

Pierwszy wypad i  pierwsza kontrola    PSR -u  tak samo było  w tamtym roku .

Pogoda i powietrze super ,kilka osób siedziało przy gruntówkach .

Jak to bywa z Bugiem kilka ładnych miejscówek nowych się  pojawiło ,

szkoda że nie ma lodu  , przydało by się kilka zatorów lodowych .

• Like 1

Sezon rozpoczęty , brak kontaktu z rybką .

Nie mogę się  przestawić na małe przynęty wszystko jakieś małe.

Wędka , kołowrotek mikroskopijne , plecionka niewidoczna przynęty latają prawie  pod nogami .

Woda opada i jakaś mętna w Bugu . 

Pierwszy wypad i  pierwsza kontrola    PSR -u  tak samo było  w tamtym roku .

Pogoda i powietrze super ,kilka osób siedziało przy gruntówkach .

Jak to bywa z Bugiem kilka ładnych miejscówek nowych się  pojawiło ,

szkoda że nie ma lodu  , przydało by się kilka zatorów lodowych .

Też macie 50mm?

• 2 miesiące temu...

Na starorzeczach bardzo spada woda .

Mam nadzieję że trochę popada bo może być tak że jej zabraknie do 

przetrwania ryb .

Kormorany i czaple zrobią swoje .

Jak nie będzie bajorek bo wyschną to i bocian swoje dołoży .

Ogólnie bryndza .

Witam was wszystkich.  Byłem wczoraj na Bugu z federkiem to złapałem krapika i ogólnie coś sie tam działo. Wody tak niskiej o tej porze roku dawno nie widziałem. Plaże, przykosy tego wiosną nie powinno byc widać.  Czekam majówki zobaczymy co z drapieznikami.

• 2 tygodnie później...

Nie wiem co się dzieje .

Powyżej ujścia starorzecza Wywłoka na Bugu na wysokości   Klatek postawiona jest bojka zielona .

Coś wiecie co to się dzieje czy wyznaczyli na tej płyciźnie tor wodny .

Może to dla kajaków .

Jak coś  wiecie proszę pisać .

Byłem ze spiningiem za okonkiem zero pobić ale trafiło się doprowadzenie sporego bolka do brzegu 

za wirówką .

Woda niska mętna ale widać że coś się dzieje bolki szaleją przy opaskach z kamieni. 

Edytowane przez Tabor

Wiosna na Wywłoce prawie bez okonków.

Woda jak w upalnym lecie .

Wędkować się da tylko bardzo rano i wieczorem 

W dzień na bank wystartują kajaki i rowery wodne .

Jeśli znajdziesz fajną miejscówkę na Bugu może być ciekawiej niż na starorzeczu .

• Like 1