Skocz do zawartości

Rzeka Bug

biosteron

Rekomendowane odpowiedzi

biosteron@ Bardzo ładne zdjęcia, fajne klimaty. ładna rzeka i miłe towarzstwo. Pamiętam jeszcze 3 miesiące temu kol. pirania 74 i Lukexio byli zafascynowani castingiem. Ale czas zmienia ludzi. Nawet długości kiji im się zmieniły widzę. Łukasz złapał widzę fajnego bolka. Brawo.

pozdrawiam :D

To niedopuszczalne! Jak Oni mogli łowić na ten spinning skoro byli tak zafascynowani castingiem!? I jeszcze te długie kije... Tego już za wiele :lol:

A tak na poważnie to gratuluje Wam Panowie fajnej wyprawy w miłym towarzystwie. Bo głównie chyba o to właśnie chodzi w tym wszystkim, a nie o to kto jakim zestawem operuje nad wodą.

Pozdrawiam :D

biosteron@ Bardzo ładne zdjęcia, fajne klimaty. ładna rzeka i miłe towarzstwo. Pamiętam jeszcze 3 miesiące temu kol. pirania 74 i Lukexio byli zafascynowani castingiem. Ale czas zmienia ludzi. Nawet długości kiji im się zmieniły widzę. Łukasz złapał widzę fajnego bolka. Brawo.

:lol: @Thymallus u mnie jak i u @Lukexio fascynacja castingiem nie minęła Uwierz mi na słowo :mellow: Pierwszy raz na casting połowiłem na Kwisie - fakt Teraz łowię zwykłą korbą bo nie mam odpowiedniego kija na Wiślane rapki i nie tylko - kwestia finansów... Castingu jednak nie przekreślam...

@Thymallus.Miło że zdjęcia się podobają,Pawła aparatem były robione.A co do miłego towarzystwa. to masz racje,Paweł i Łukasz to fajni kompani do spinningowania,wytrwali łowcy, szczególnie Łukasz który zapomniał zabrać z domu kaloszy i przez pól dnia chodził w przemokniętych butach ( później pożyczyłem mu swoje kalosze ).Może już wkrótce koledzy ponownie mnie odwiedzą,teraz zaplanowane jest łowienie z pychówki, wiec będzie większa możliwość przeczesania dobrych miejscówek.A co do fascynacji castingiem przez Pawła i Łukasza to niech Oni sami się wypowiedzą jak to jest.Ja myślę że spinning z castingiem na pewno się nie pogryzie :D

Spin z castingiem się nie pogryzą :D Raczej się pogodzą :D Marcin, gratki za bolesława juniora :D Czas na większe sztuki :D

Szczupak wziął na jedyną słuszną przynęte - jerkbaita Salmo o nazwie Slider 10 S. Poświęcam czas wyłącznie jerkingowi, narazie na rzece jako tako nie łowiłem.

Ryba poszła bo okazała się sprytniejsza od wędkarza. Wyskoczył z konarów i tam też powrócił a że był silny to dał radę z moim zestawem z linką 0,20mm.

Pozdr.

Salmo

@ Salmo 20mm plecionke Ci porwal szczuply? Na Przerywancu?

My w piatek zaatakowalismy Czarcia i Pratulin. Deszcz, mega blotnisty dojazd i zimno sprawilo ze przez trzy kilometry brzegu Bugu nie spotkalismy zadnego wedkarza :mellow:. Woda bardzo wysoka, na szczescie przejrzysta. Dostep do wielu miejscowek powaznie ograniczony lub wrecz niemozliwy. Szczupak pomimo tych warunkow aktywny: zlapalem 53cm i 45cm a trzeci zaczepiony jerkiem za warge zszedl po krotkim holu. Kolega tez mial szczupaka na wedce ale spial sie. Za to bolenia ani widu ani slychu. Chyba jeszcze za zinmno.

.

post-797-1348913945,682_thumb.jpg

post-797-1348913945,7166_thumb.jpg

Jak dla mnie wspaniale info ;) :mellow: :lol:

ROZPORZĄDZENIE MINISTRA SPRAW WEWNĘTRZNYCH I ADMINISTRACJI z dnia 21 kwietnia 2008 r. w sprawie warunków uprawiania turystyki, sportu, polowań i połowu ryb w strefie nadgranicznej. Dz. U. 2008, Nr 80, poz. 481

Rozporządzenie określa warunki uprawiania turystyki, sportu, polowań i połowu ryb w strefie nadgranicznej.

Na granicy państwowej z Republiką Federalną Niemiec, Republiką Czeską, Republiką Słowacką i Republiką Litewską przepisów niniejszego rozporządzenia nie stosuje się.

Uprawianie turystyki, sportu i połowu ryb w strefie nadgranicznej na wodach granicznych, może odbywać się do granicy państwowej przez całą dobę, o ile umowy międzynarodowe nie stanowią inaczej.

Uprawianie turystyki, sportu i połowu ryb z wykorzystaniem sprzętu pływającego w strefie nadgranicznej na wodach granicznych może odbywać się do granicy państwowej tylko w porze dziennej, zaczynającej się pół godziny po wschodzie słońca, a kończącej się pół godziny przed zachodem słońca, o ile umowy międzynarodowe nie stanowią inaczej.

O zamiarze wykonywania czynności, o których mowa, osoba fizyczna, a w przypadku imprez zorganizowanych - jej organizator, powiadamia właściwego miejscowo komendanta placówki Straży Granicznej nie później niż na 2 godziny przed rozpoczęciem planowanych czynności lub imprezy.

Wczorajszy wypad nad Bugiem nie należał do udanych wędkarsko :D ,po 4h czesaniu wody,tylko jeden szczupak ok 60cm,spiął się dwa metry od brzegu (skusił się na twistera, jasna zieleń).Wykonał piękny piruet nad woda i tyle go widziałem :D.Woda dosyć wysoka,utrudnione łowienie z brzegu ,ponieważ daleko trawa zatopiona na wodzie nie daje możliwości manewrowania kijkiem.Ryba jakby ożywiona, bo co raz widziałem jej żerowanie.Natleniony pięknym zapachem skoszonej trawy bużańskiej, wróciłem do domu.Dzisiaj powtórka z rozrywki ,ale tym razem z pychówki

Dzisiaj w samo południe wyskoczyłem nad rz.Bug,postanowiłem że odwiedzę nieodwiedzana przeze mnie najdłuższa główkę w mojej okolicy,nastawiony na bolenia zaczepiłem bezsterowca łomżyńskiego (od jakiegoś czasu zwątpiłem w jego skuteczność :D )a tu dzisiaj przy trzecim rzucie mocne tarpniecie,plecionka odjechała może z dwa metry i czuje ze jest :D mój wytęskniony od dawna oczekiwany boluś,szybka fotka rybki,odczepiłem nie wyjmując go z w wody,tak na oko miał z 60cm.Widziałem że to nie był tylko ten jeden w tym rejonie,po uderzeniach na uklejki stwierdziłem że ten musi być jeszcze większy.Natomiast wczoraj, tylko szczupaczek wymiarowy.

Zdjęcie robione tel.:/

.

post-1040-1348913950,5911_thumb.jpg

Wybrałem się jeszcze wieczorem na miejscówkę z której dziś wyjąłem bolenia.Gdy dojeżdżałem na miejsce, z dala widziałem stojący tam samochód.Nie wróżyło to dobrze,oznaczało to że miejscówka jest zajęta.Wyjąłem torbę z przynętami, kijek w rękę i myślę sobie idę zrobić rozeznanie środowiskowe :D .Doszedłem na miejsce, faktycznie starszy pan łowił na spławik i na żywca,grzecznie zapytałem czy mógłbym w tym miejscu porzucać spinningiem,pan nie miał nic przeciwko,wiec uzbroiłem kijek w przynętę, łomżyński bezsterowiec.Po godzinnym rzucaniu nic :/ .Zmieniam przynętę na slidera ,którego podarował mi @Lukexio przy ostatniej wizycie. Rzucam za zalaną główkę,kręcę wolniutko przy samym dnie i nagle czuje mocny opór oooooooooooooooohoo myślę sobie szczupak i to dość spory,czuje to na kiju,po chwili oczom nie wieże boleń :D ,szybkie mierzenie 68cm,szybka fotka i rybka wraca do wody tam gdzie jej miejsce.

@Janusz dzięki :D

http://img194.imageshack.us/img194/8333/photo0007g.jpg

http://img117.imageshack.us/img117/2598/photo0008ny5.jpg

Dziś byłem calutki dzień w pracy i ciągle myślałem, co się dzieje nad wodą,nie wytrzymałem i gdy przyjechałem do domku,szybko się przebrałem i hajda nad wodę.Dziś o zachodzie słońca bolenie totalnie szalały,jeszcze nie widziałem takiego eldorada w wykonaniu boleni,miałem trzy pobicia na bezsterowca białego,wyjąłem tylko jednego 50cm,ten jeden co się spiął musiał być duży bo zostawił na kotwiczce łuskę, wielkości paznokcia u kciuka.Meszki cięły nie miłosiernie,nawet Ultrathon nie pomógł.Jutro rano też je odwiedzę.