biosteron Opublikowano 2 Czerwca 2008 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2008 Dzisiaj wieczorkiem wyskoczyłem na bolenie,miedzy 18:00 a 22:00 jak zwykle bolenie pięknie uganiały się za uklejkami,niestety te większe powyżej 70cm. nie chciały ze mną współpracować(ale ja je jeszcze rozpracuje ) ,skusił się tylko jeden wypierdek 50cm.Najważniejsze ,że co dziennie nie wracam o kiju Wczoraj też jeden bolek pobił,taki około 60cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
biosteron Opublikowano 26 Czerwca 2008 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2008 Bylem dzisiaj i wczoraj na rybkach,łaziłem jak zwykle za boleniami,wczoraj trzy maleństwa 50-tki,a dzisiaj jeden 66 cm.Jutro pobudka 3:00 i hajda nad wodę Jeszcze w tym roku nie bylem tak wcześnie rano na rybach...może coś ugryzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maniak Opublikowano 26 Czerwca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2008 Gratuluję rybek i pięknego miejsca Biosteron Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
biosteron Opublikowano 27 Czerwca 2008 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2008 Dzisiaj bylem o 3:20 już nad wodą,zero oznak żerowania jakiejkolwiek ryby,miałem jedno pobicie bolka,tak na oko wymiarowy ,odhaczył się sam przy brzegu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FISH Opublikowano 30 Czerwca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2008 Wczorajszy szczupak 72cm na shad rapa9.Tymi boleniami biosteron tak mnie zaintrygował że także spróbuję coś złowić Gratulacje!. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
biosteron Opublikowano 30 Czerwca 2008 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2008 Widać w Bugu są jeszcze spore szczupaki ,szkoda że ogonek ucięty,a co do boleni to ganiaj ganiaj za nimi,a na pewno ugryzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FISH Opublikowano 30 Czerwca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2008 72cm to nie jest duży szczupak tylko przyzwoity :)Mało miałem większych ale złowienie metrówki (tak samo jak w Szwecji) jest kwestią czasu:d Dzięki @biosteronie za wskazówki dotyczące boleni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
biosteron Opublikowano 1 Lipca 2008 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2008 A że dziś bolenie były po za zasięgiem rzutu, postanowiłem pstryknąć kilka fotek Bolenie żerowały tam gdzie kończy się przykosa na fotce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SzymusS Opublikowano 5 Lipca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2008 Dzisiaj wyciągnąłem mojego ojca na jego upragnione sumy Wyruszyliśmy nad Bug, licząc na ciszę i spokój w odosobnionym miejscu. Dlatego też jechaliśmy dłuuugo jakąś piaszczystą dróżką, aby znaleźć dziewicze miejsce, gdy po dotarciu okazało się, że dookoła znajduje się pełno młodzieży, przeklinającej i krzyczącej - ech szkoda komentowaćAle trudno na parę h można spróbować.Ojciec próbował na grunt, ja na casting. Niestety wyniki z gruntu: zero, natomiast mi udało się skusić tylko małe śledziki: szczupaczka oraz sandacza w moim wymiarze standard, czyli 40-50cm. Podsumowując: po ilości spotkanych tam osób miałem wrażenie że na Bugu jest większa presją wędkarska niż nad warszawską Wisłą ps - była ze mną moja żona, czyli obecnie mój prywatny fotograf, więc zamieszczam parę fotek z wypadu catch. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SzymusS Opublikowano 5 Lipca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2008 release. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popper Opublikowano 6 Lipca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2008 Dziękuje koledzy,@popper może ziomek @pirania74 kiedyś ściągnie Ciebie do mnie nad Bug Widzisz Waldek? Pakuj manatki i hajda nad Bug Może @tornado się skusi i jakoś do mnie dopłyniecie? Dopiero dzisiaj przeczytałem zaproszenie . Na ten temat, Pawełku, pogadamy nad Odrą.Marcin, dziękuję. Być może skorzystam z zaproszenia. Szczerze mówiąc, nad Bugiem jeszcze mnie nie było . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
biosteron Opublikowano 6 Lipca 2008 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2008 Podsumowując: po ilości spotkanych tam osób miałem wrażenie że na Bugu jest większa presją wędkarska niż nad warszawską Wisłą Witam,czasem warto zapytać wcześniej gdzie warto uderzyć nad Bug, aby nie stresować się podczas łowienia .Ja zawsze służę pomocą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pirania74 Opublikowano 6 Lipca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2008 Dziękuje koledzy,@popper może ziomek @pirania74 kiedyś ściągnie Ciebie do mnie nad Bug Widzisz Waldek? Pakuj manatki i hajda nad Bug Może @tornado się skusi i jakoś do mnie dopłyniecie? Dopiero dzisiaj przeczytałem zaproszenie . Na ten temat, Pawełku, pogadamy nad Odrą.Marcin, dziękuję. Być może skorzystam z zaproszenia. Szczerze mówiąc, nad Bugiem jeszcze mnie nie było . Jasne, nad Oderką pogadamy Temat aktualny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SzymusS Opublikowano 6 Lipca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2008 @biosteron teraz będę podążał tylko za Twoją radą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lester Opublikowano 8 Lipca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2008 biosteron, to gdzie może uderzyć początkujący łowca boleni.Dobre rady zawsze w cenie.Od niedzieli zaczynam urlop. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotr zamiara Opublikowano 9 Lipca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2008 Witam znawców Bugu. W okresie od 26 lipca do 10 sierpnia będę mieszkał we wsi Ołtarze-Gołacze, koło miejscowości Nur. Nigdy tam nie byłem... Będę miał swoją łódkę z małym silnikiem spalinowym. Proszę o info: gdzie są jakieś ciekawe miejsca na leszcza? Jak i na co trzeba tam łapać? (Preferuję przepływankę z łodzi). Na co należy się nastawić? Szukać w nurcie rzeki, głęboko czy płytko?czy w starorzeczach? i gdzie one są? itd. Nigdy nie złowiłem wymiarowego bolenia... :blush:gdzie i jak się do nich dobrać? Proszę o pomoc... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thymallus Opublikowano 9 Lipca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2008 Połowy leszczy na spining może i są efektowne ale napewno bardzo mało efektywne. Możez spróbować na jakiś mały twisterek zamocowany na haczyku muchowym z bocznym troczkiem. Może ci sią uda.O boleniach z Bugu może napiszą ci inni koledzy. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotr zamiara Opublikowano 9 Lipca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2008 Mówiąc o leszczach nie miałem na myśli spinningu!!! tylko przepływankę, batem 6 m z gumą i ślicznym białym robaczkiem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thymallus Opublikowano 9 Lipca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2008 Rozumię Piotrze. Ale to w takim razie to jaby to napisać nieodpowiednie forum. Tutaj łowimy na spining ryby. To taka konwencja forum. Nie zajmujemy się wędkarstwem spławikowym, koszyczkowym, czy też innym pomorskim sposobem do połowu ryb na zimowiskach. Łowimy na prznęty sztuczne i o tym piszemy. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotr zamiara Opublikowano 9 Lipca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2008 Bardzo odpowiednie forum, bo chodzi o Bug... A od łapania leszczy mogę się odżegnać... też jestem spinningujący, jak najbardziej... Tylko że ja mam kijek 2,70 i 2-10 gr. bo ja lubie lekkie i mocno pracujące kije... na jeziorze łapię tym okonie i nieduże szczupaki (bo duże są nieobecne), pytanie tylko czy na bolenia to też będzie pasował? Dysponując łodzią mogę poszukać na starorzeczach... Tak więc prosze mnie nie odcinać od informacji logistycznych za karę (ach, to spławikowanie... takie naganne...). Chodzi mi o podpowiedź, czy okolice tych Ołtarzy Gołaczy są dobre... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thymallus Opublikowano 9 Lipca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2008 Samych wspomnianych okolic Bugu nie znam bo mieszkam i łowię po drugiej stronie Polski.Co do kijka to też mam taki do 10 gram tylko o 1/3 krótszy. Był po prostu tańszy.....Czy się nada na tamtejsze boki to nie wiem. Ja łowiłem na mojego bolenie nieduże i to raczej jako przyłów. Kijek ładnie się wyginał i wytrzymał. Mimo to jest na forum tekst, a nawet dwa o kijach na bolenie. Po prostu sobie przeczytaj. To chyba dobre rozwiązanie. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
biosteron Opublikowano 9 Lipca 2008 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2008 biosteron, to gdzie może uderzyć początkujący łowca boleni.Dobre rady zawsze w cenie.Od niedzieli zaczynam urlop. Witam,z tego co przeczytałem w innym wątku to planujesz wyprawę od miejscowości Mielnik,ja w ogóle nie znam tam wody.Znany mi odcinek to tam gdzie rz.Nurzec wpada do Bugu aż do rz.Pukawki.Teraz na Bugu jest dużo przykos,więc tam warto czesać wodę,także rafy oraz główki kamienne jak i faszynowe.Przy wysokich stromych burtach warto zakotwiczyć i porzucać,często boleń blisko tych burt lubi uganiać się za uklejkami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
biosteron Opublikowano 9 Lipca 2008 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2008 Chodzi mi o podpowiedź, czy okolice tych Ołtarzy Gołaczy są dobre... Witam Znam te tereny jak przysłowiową własną kieszeń :)Powiem jedno, lepszych miejsc w okolicy nie znajdziesz.Jeśli chodzi o więcej szczegółów to zapraszam na prw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lester Opublikowano 9 Lipca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2008 Od Nurca do pukawki to jest jakieś 15km, kawał wody.Biosteron, a jak tam teraz woda na Bugu?Bo na Narwi strasznie przybywa.Czy łowienie z brzegu jest możliwe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
biosteron Opublikowano 9 Lipca 2008 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2008 Od Nurca do pukawki to jest jakieś 15km, kawał wody.Biosteron, a jak tam teraz woda na Bugu?Bo na Narwi strasznie przybywa.Czy łowienie z brzegu jest możliwe? @ Lester,jak na razie nie zauważyłem aby na Bugu wody przybywało.Jej stan pozwala na łowienie z brzegu jak i z łódki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi