Skocz do zawartości

Rzeka Bug

biosteron

Rekomendowane odpowiedzi

Będąc dziś nad woda zauważyłem podobne przykre zjawisko,płynie duża ilość śniętych ryb,sandaczy,leszcze,krąpie i dużo drobnej ryby :angry:,Zapewne duże ryby też płyną :angry: , tyle ze ich waga nie pozwala wybić się na powierzchnie wody.

Śnięte ryby na Bugu

Śnięte ryby na Bugu

Kilka słów wyjaśnień od PSR z Siedlec Pana Rafała Kuczborskiego w sprawie śniętych ryb w rz.Bug:

Witam,

Niestety jest to bardzo przykry widok - tragedia dla naszego rybostanu.

Przyczyną tego stanu rzeczy jest brak tlenu w wodzie (letnia przyducha). Na

mniejszych rzeczkach w byłym siedleckim (Muchawka, Kostrzyń i Liwiec)

przyducha jest juz od poniedziałku. To samo dzieje się na Krznie (Biała

Podlaska) oraz w wodach Okręgów PZW Lublin i Chełm.. Niestety wody te

spłynęły do Bugu i teraz tutaj zaczęła się tragedia :(

Wg informacji otrzymanych od WIOŚ, który pobierał próby wody Muchawki już od

poniedziałku, w wodzie praktycznie nie ma tlenu. Przyczyną jest zalegająca

od tygodni na łąkach woda oraz wysokie temperatury, co powoduje gnicie

zielonej oraz skoszonej trawy.

Wszystkie rzeki mają kolor czarnego ścieku i śmierdzą szambem.

WIOŚ nie stwierdził zatrucia wody szambem czy gnojowicą.

Czytałem też wpisy, że PZW nic nie robi w tej sprawie. Jest to nieprawda, bo już od poniedziałku PZW Okręg Siedlce oraz PSR Posterunek Siedlce współpracują z WIOŚ-em, Sanepidem, PSP oraz samorządami, w celu zminimalizowania tego rybiego kataklizmu. Niestety niewiele można zrobić :( Ważne w tej chwili jest wyławianie martwych ryb, które zabierane sa przez gminy do utylizacji - jest to obowiązek każdej gminy.

I jeszcze raz powtarzam, że na moim terenie nie stwierdzono zatrucia wód lecz brak tlenu czyli przyduchę. Powtarzam to, bo słyszę od wielu wędkarzy, że to na pewno ktoś zatruł wodę.

Pozdrawiam,

,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

Rafał Kuczborski

Komendant PSR

Posterunek Terenowy w Siedlcach

http://www.psr.waw.pl

Tony śniętych ryb. Zagrożony Bug, wojsko w pogotowiu

Katastrofa ekologiczna na Bugu

Ps.

Byłem dziś nad wodą, to co widziałem to przeraza mnie bardzo,człowiek który zżyty jest całe życie z tą piękną rzeka, nie może się z tym pogodzić :angry:.Woda cuchnie niesamowicie,płyną duże ilości dużych ryb,większość to metrowe brzany :( .Miliony ławic pływa blisko brzegu, szukając bezradnie tlenu, aby przeżyć :angry: .Mam dużą ilość fotek, ale nie będę tu wklejał,są to widoki makabryczne :angry: .

Wielka szkoda, że siły natury obracają się przeciw wędkarzom i nie tylko. Rybostan poważnie ucierpi i jego odbudowa z pewnościa trochę potrwa. Miejmy nadzieję, że ocaleje większość ryb i rzeka będzie nadal żyła. Miałem niedługo wybrać się nad Bug na rybki, jednak plany te muszą przesunąć się w przyszłość. Może ichtiolodzy, czy inni fachowcy od ryb i wody znajdą jakieś skuteczne rozwiązanie tego problemu? Oby tak się stało.

Przykro patrzeć na to co płynie rzeką Bug, z mojej obserwacji dwudniowej zauważyłem ze najwięcej płynie brzan :( . Płyną tez inne ryby, ale nie w takich ilościach jak brzany.Bolenia nie zauważyłem w ogóle.Dziś rano woda przy brzegu była jeszcze dosyć przejrzysta, dziś wieczorem już nie, jest coraz bardziej czarna, czuć fetor :( . Po prostu jest coraz gorzej, wieczorem widziałem też dużą brzane (tak z 70cm) jak bezradnie poszukiwała tlenu . Jest to dla mnie bardzo smutne, czasem aż łza się zakręci w oku gdy stoję na burcie, wpatrzony na kolor wody i co nią spływa, wychowałem się nad tą rzeką,mam ogromny sentyment do niej, dużo wspomnień, traktuje ja z wielkim szacunkiem. Od kilku lat odbudowano przekłusowaną rybę w tej rzece, a tu teraz taka tragedia .Zapewne wywożona gnojowica także w jakimś stopniu przyczyniła się do takiego stanu,mieszkając na wsi zauważyłem ze rolnicy dosyć często wywożą śmierdziucha na łąki.

Bardzo przykra sprawa :( Smutno sie robi jak to czytam i widze. Pierwszy sezon łowiłem na tej rzece co prawda nic nie złowiłem ale i tak rzeka jest urokliwa i sama obecność nad woda daje satysfakcje. Dziś o Bugu mówiono nawet w wiadomościach na tvp 1. Zatrute sa też dopływy Bugu mowiono o Nurcu i chyba Liwcu. Facet powiedział ze tak żle z Bugiem jeszcze nie było :( Jeśli snięte ryby zostana w wodzie to z rzeka bedzie jeszcze gorzej :wacko: Ludzie wybieraja podbierakami snięte ryby . Jak myślicie czy bolenie sobie poradziły z ta brudna woda czy po prostu plyna snięte gdzies w nurcie?

bardzo przykre zjawisko, szkoda...

ja wczoraj z tatą pływałem po rzece Nurzec, wybraliśmy sie rekreacyjnie z kajaczkiem. Przed południem byliśmy na miejscu, w górę rzeki płyneliśmy do 16,00 potem piknik i spowrotem w dół rzeki :D było naprawde bardzo fajnie. Oznak tragedi z Bugu nie widzieliśmy naszczęście.

Dodam pare fotek, może uda się nimi rozweselić troche temat :D

http://i31.tinypic.com/jpc7tg.jpg

http://i29.tinypic.com/e06eqh.jpg

http://i26.tinypic.com/35j9czl.jpg

http://i27.tinypic.com/2r27i3o.jpg

Wprawdzie temat dotyczy rzeki Bug, ale jego dopływ chyba też można tutaj pokazać? :D