NaSpinning Opublikowano 9 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2009 Na razie na Narwi w Pułtusku nie ma śniętych ryb, a woda powoli opada. Informacja o śniętych rybach w powiecie pułtuskim to kaczka dziennikarska, też widziałem parę martwych ryb, ale to wyrzucone/pozostawione przez wędkarzy. Zdarzają się niestety również wypadki, jak ostatnio dobity przez wędkarzy sum ok. 180 cm, który ranny spływał z nurtem, a trafiony został przez śrubę od motorówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rutt Opublikowano 9 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2009 wreszcie jakaś pozytywna informacja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur Z. Opublikowano 9 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2009 http://wiadomosci.onet.pl/2682,2005874,zegrze_zagrozone_zamy kaja_kapieliska,wydarzenie_lokalne.html nie wiem czy już było ale chyba nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukexio Opublikowano 9 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2009 MASAKRA!!!!wielka szkoda ryby umieraja jeden bardzo mi szkoda ryby Brzana prawdopodobne nie maja tlen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majster Opublikowano 10 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2009 To na razie nie potwierdzone info. Koledze ma zdjęcia przesłać jego znajomek który był nad Bugiem a taki łańcuszek może nieść nieprawdziwe informacje, więc jest nadzieja że to ściema. W Wystarczy spojrzeć na fotki w linkach wrzucanych na forum, pada wszystko; sumy, sandacze, szczupaki, klenie, bolenie...W czystych dopływach nie widać dna, tyle jest ryb wpływających z Bugu, niestety są tam wyławiane dość często przez 'wędkarzy' i miejscową ludność. Na szczęście wzmocniono ochronę (psr, policja...), jutro znajomy jedzie pilnować, słyszałem, że niektóre rzeczki pilnują przez 24 h.Myślę, że wszelkie spekulacje na temat zatruć (np. ze wschodu itp.) należy porzucić, w pierwszej kolejności padały niewielkie dopływy, niekiedy oddalone od siebie o dziesiątki kilometrów, później spływało wszystko do Bugu, nie trzeba wielkiego wysiłku by zauważyć, że nie ma jednego źródła tej katastrofy. A jeszcze rzeki w innych regionach, piszą o Bzurze, Utracie i innych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Włóczykij Opublikowano 10 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2009 http://www.pzw.org.pl/siedlce/wiadomosci/20456/60/smutne_ale _prawdziwe Kilka stron temu ktoś wątpił w metrowe brzany...http://www.radio.bialystok.pl/news/index/k/8/n/17958 Nad Bugiem byłem 2 razy w życiu na zlotach J.plAle jak czytam kolejne wiadomości i oglądam zdjęcia to rozpacz mnie ogarnia... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzecho Opublikowano 10 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2009 hey, w RZGW poinformowano mnie, iż sytuacja na Bugu się poprawia. Nadal do ujścia Włodawki jest śnięta ryba, ale powyżej jest już ok. Winę za obecny stan rzeczy ponoszą nawozy spływające z pól. Opowieści o 50 kg sumach z Bugu nie były przesadzone, takie niestety Bugiem płynęły. Jeszcze żywe, tylko w bardzo złej kondycji z powodu braku tlenu. Miejscowi chłopi się nimi zajęli;( pzdr,Grzecho Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_ronin Opublikowano 10 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2009 No to MASAKRA , tylko czekać jak dojdzie do Wisły, ja już chyba nie doczekam odbudowy i tak już skromnej populacji tych ryb. Wisła raczej nie jest zagrożona - tak mi się wydaje, ale mogę się mylić - inny charakter rzeki, inna przepustowość no i nie ta skala wody. Obym jednak się jednak nie mylił bo nic nam już nie pozostanie. PozdrawiamRemek Pewnie i racja, ale prędzej czy później ta śmierdząca woda dotrze do Zalewu. Ruch wody jest tam zdecydowanie słabszy niż na rzece. Jedynym wyjściem aby się jej pozbyć będzie spuszczenie dużej ilości wody z zapory,ale większe prawdopodobieństwo jest, że cały syf spłynie w stronę ujścia kanałku żerańskiego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
biosteron Opublikowano 10 Lipca 2009 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2009 Martwi mnie jedna rzecz,ze za kilka dni wszystko ucichnie, i nikt już nawet nie wspomni ,ani się nie zainteresuje rzekami w których nastąpiła przyducha...obym się mylił.Mam nadzieje ze te rzeki nie zostaną pozostawione samym sobie.ZANIECZYSZCZENIA W ZALEWIE ZEGRZYŃSKIM JEDYNIE ORGANICZNE W Zegrzyńskim nie popływasz Wczoraj ostrowski sanepid zbadał wodę w Nurze. Okazało się, że nie ma w niej nawet śladu tlenu! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adri@n Opublikowano 10 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2009 Najgorsze to jest że populacja tych ryb dopiero odbuduje się dopiero za pare dobrych lat :( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pitter Opublikowano 10 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2009 Czy w górnym biegu Bugu (okolice Mielnika)są juz jakieś symptomy poprawy sytuacji? Czy woda nadal śmierdzi i jest czarna, czy może zdążyła się już oczycić? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 10 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2009 @biosteron współczuję Tobie i Kolegom z Podlasia. Sam spędziłem wędkarskie dzieciństwo nad Bugiem a i teraz zaglądam od czasu do czasu w te rejony. Dla wędkarza to co się dzieje to po prostu tragedia, co tu dużo mówić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew Opublikowano 10 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2009 podobno lepiej jest w gore od ujscia Wlodawki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pitter Opublikowano 10 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2009 Też tak słyszałem, ale szukam jakiś bardziej optymistycznych wiadomości z rejonów trochę bliższych Ja wędkuję powyżej Wyszkowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barwena1977 Opublikowano 10 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2009 Optymistycznych informacji to już raczej nie będzie.Padła prawie cała populacja ryb.Dnem płynie dużo więcej i dużo większe ryby.Może to i dobrze że nie widzimy wszystkiego.Niejednemu ,zakochanemu w tej rzece serce odmówiłoby posłuszeństwa.W sieci rybackie wpływją podobno wspaniałe okazy...martwe okazy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Włóczykij Opublikowano 10 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2009 Swoją drogą to jedyna okazja do tego żeby przekonać się do jakich rozmiarów dorastają ryby w Polsce... Miejmy nadzieje że taka już nigdy się nie powtórzy. Ktoś powinien zbierać dane na temat ilości i wielkości ryb które spływają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
biosteron Opublikowano 10 Lipca 2009 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2009 Bylem dziś nad rzeka,płyną znikome ilości małych ryb,na terenie gm.Nur wczoraj zebrano praktycznie wszystkie ryby zalegające przy brzegu,z opowieści wiem tylko ze wyciągnięto suma 109 kg w okolicach tam gdzie rz.Nurzec wpada do Bugu,widocznie się ratował szukając tlenu w Nurcu.Intensywnie szukam fotki,podobno ktoś zrobił.Gdzieś tutaj szukał schronienia.. Rzeka nadal śmierdzi niesamowicie i jest koloru czarnego,padły już wszystkie ryby ,teraz gdy ta śmierdząca woda wpłynie do Jeziora Zegrzyńskiego...to będzie horror , Płakać się chce jak człowiek na to patrzy , na te ryby jak musiały cierpieć, ta rzeka to była ich kraina szczęśliwości, to był ich dom... Przyducha, śnięte ryby w rzece Bug - 10.07.2009 r. Wyszków Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rhino Opublikowano 10 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2009 http://www.to.com.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20090709/OST ROW/518353259 czy macie jakieś potwierdzenie że znajdowane są również martwe bobry , ptaki ... ? Ja dopiero jutro będę miał pewne informacje z Mielnika . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MichalB Opublikowano 10 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2009 Nie wierze w tą przyduche. Tzn. nie wierze, że brak tlenu i taką wode wywołały trawy, gnojówka czy nawozy. Napewno nie jest to jedyna przyczyna. Głupio mi o tym mówić, w takim momencie, ale mam staw na mazowoszu, wykopany na bagnie, wokół same pola, na grobli same łozy, jest w tym roku bardzo dużo wody, wszystko schodzi z pól, brzegi koszone podkaszarką, nawet jedna ryba mi nie usnęła. Na wiosne chodziłem dodatkowo z Randapem. Są różne gatunki ryb z delikatniejszych to będzie pstrąg tęczowy, okoń i sandacz tegoroczny z narybku. Jest dużo wylęgu białej ryby. Problem z przyduchą jest w zimę pod lodem, kiedy wiosenne liście gniją i zabierają tlen. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
juranty Opublikowano 10 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2009 Straż Rybacka z Białegostoku pojechała w ramach pomocy pilnować przed wędkarzami dopływów Bugu, w których schroniły się ryby. Mięsiarze wyczaili, że są tam ryby i nie zamierzali próżnować. Może cokolwiek jeszcze dzięki temu po przejściu złej wody w Bugu będzie pływało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mare7 Opublikowano 10 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2009 daj borze żeby tak było to jest straszne co wy tu piszecie ja wychowałem się nad bugiem i normalnie szok co tu czytam. A dokładnie w Kodniu mieszkałem pozdrowienia wszystkim i niech to jak najszybciej się skączy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SaNdAcZ &#gt;&#lt;----*&#gt; Opublikowano 10 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2009 W związku ze stwierdzonym masowym śnięciem ryb przeprowadzona została dnia 9.07.2009r. przez WIOŚ w Warszawie Delegaturę w Ciechanowie wizja terenowa z poborem próbek wody i badaniem na miejscu wód powierzchniowych. Pobrano do pomiarów i badań 5 próbek z przekrojów: - próbkę nr 1 (godz. 19.40) z rzeki Narew – z mostu w Wierzbicy (z nurtu), z przekroju zlokalizowanego około 2,5 km powyżej dopływu rzeki Bug;- próbkę nr 2 (godz. 20.00) z rzeki Bug – w m. Kania Nowa (z łódki przy brzegu w nurcie), około 2,8 km przed jej ujściem do Narwi;- próbkę nr 3 (godz. 20.40) z Zalewu Zegrzyńskiego – w m. Jadwisin (z pomostu przy brzegu);- próbkę nr 4 (godz. 21.00) z Zalewu Zegrzyńskiego – w m. Białobrzegi „Marina Diana” (z pomostu przy brzegu);- próbkę nr 5 (godz. 21.35) – z rzeki Rządza – most w Wolicy (z nurtu) 1,5 km przed jej dopływem do Zalewu Zegrzyńskiego. Wyniki wykonanych pomiarów i badań na miejscu: Próbka nr 1 (godz. 19.40)Rzeka Narew – most w Wierzbicy (pomiar w nurcie):tlen – 4,96 O2/dm3 – 57,8% nasycenieodczyn – 8,10 pHPEW – 433 µS/cmtemp. wody – 22,2oC Próbka nr 2 (godz. 20.00)Rzeka Bug – m.Kania Nowa (pomiar z łódki przy brzegu w nurcie):tlen – 0,06 O2/dm3 – 0,6%odczyn – 7,64 pHPEW – 477 µS/cmtemp. wody – 22,0oCW Kani Nowej z łódek na rzece odławiano śnięte ryby, które luzem i w torbach foliowych wrzucano do kontenera Urzędu Miasta i Gminy w Serocku. Próbka nr 3 (godz. 20.40)Zalew Zegrzyński – m.Jadwisin (pomiar z pomostu przy brzegu):tlen – 2,97 O2/dm3 – 34,6%odczyn – 7,89 pHPEW – 458 µS/cmtemp. wody – 22,2oC Próbka nr 4 (godz. 21.00)Zalew Zegrzyński – Białobrzegi „Marina Diana” (pomiar z pomostu przy brzegu):tlen – 2,55 O2/dm3 – 25,5%odczyn – 7,87 pHPEW – 483 µS/cmtemp. wody – 21,8oC Próbka nr 5 (godz. 21.35) – pobór próbek do analizRzeka Rządza – most w Wolicy (pomiar w nurcie):tlen – 0,32 O2/dm3 – 3,5%odczyn – 7,14 pHPEW – 480 µS/cmtemp. wody – 20,0oC W Wolicy przy moście na rzece Rządzy postawiono zaporę z kostek słomy. Minimalna progowa zawartość tlenu w wodzie powinna wynosić, ze względu na życie ryb, co najmniej 4 mg O2/dm3.Wyniki badań tlenu rozpuszczonego wykazują jego największe stężenie 4,96 O2/dm3 – (124% minimalnej dopuszczalnej granicy) w wodach Narwi powyżej Zalewu Zegrzyńskiego przed dopływem Bugu.Zarówno Bug jak i Rządza posiadają wody praktycznie odtlenione o śladowej zawartości rozpuszczonego tlenu: 0,06 mg O2/dm3 i 0,32 mg O2/dm3 – odpowiednio 1,5% i 8,0% wartości progowej.Wody Zalewu Zegrzyńskiego poniżej dopływu rzeki Bug charakteryzują się niedostateczną zawartości tlenu w granicach od 2,55 O2/dm3 – w Białobrzegach, do 2,97 O2/dm3 – w Jadwisinie, co stanowi odpowiednio 63,8 i 74,3% wartości progowej.Wyniki badań wskazują, że Zalew Zegrzyński znajduje się pod negatywnym wpływem odtlenionych wód Bugu. Rzeka Narew zmniejsza to negatywne oddziaływanie, ale w niewystarczającym stopniu.Wysoka temperatura wody w granicach 20,0 – 22,2 oC przy wysokiej zawartości zanieczyszczeń organicznych potęgowała deficyt tlenu rozpuszczonego.Odczyn wahał się od obojętnego 7,14 pH w wodach Rządzy do podwyższonego w kierunku zasadowym 8,10 pH w Narwi. Zawartość rozpuszczonych związków mineralnych w każdej z próbek była niewielka w granicach 433 – 480 µS/cm. Przyczyną śnięcia ryb w Bugu oraz w Rządzy były najprawdopodobniej bardzo intensywne opady, które wywołały gwałtowne obszarowe spływy dużych ilości zanieczyszczeń organicznych z rolniczo użytkowanych terenów, dominujących w zagospodarowaniu zlewni tych rzek: z podtopionych łąk, na których doszło do rozkładów gnilnych zalegających traw i siana oraz ze spływów próchnicy glebowej z pól i torfowisk.Duża ilość materii organicznej, która przedostała się ze zlewni wywołała procesy beztlenowe w wodach powierzchniowych, ich czarną barwę i gnilny zapach.Procesy beztlenowe nasilone przy bardzo wysokiej temperaturze powietrza spowodowały gwałtowne wyczerpanie rozpuszczonego tlenu do zawartości śladowej rzędu 0,06 mg O2/dm3 – w wodach Bugu na dopływie do Narwi oraz 0,32 mg O2/dm3 w wodach rzeki Rządzy na dopływie do Zalewu Zegrzyńskiego.W pierwszej dekadzie czerwca 2009r. WIOŚ - Delegatura w Ciechanowie kilkakrotnie otrzymał zgłoszenia śnięcia ryb w wodach Zalewu Zegrzyńskiego, potwierdzone w wyniku przeprowadzonych wizji lokalnych.Śnięcia ryb miały ograniczony lokalny charakter, przyczyna śnięć była taka sama, część śniętych ryb prawdopodobnie mogła dopłynąć do Zalewu Zegrzyńskiego w wodach Bugu lub Narwi.Do dnia 9.07.2009r. nie otrzymano innych zgłoszeń śnięcia ryb w obszarze działania WIOŚ Delegatury w Ciechanowie w wodach Narwi, Wkry i jej dopływów, co nie oznacza, że rzeki te o dominującym rolniczym charakterze zagospodarowania zlewni w obecnych warunkach pogodowych nie są w najbliższym czasie zagrożone śnięciem ryb. Dnia 9.07.2009r. przeprowadzona została przez WIOŚ w Warszawie Delegaturę w Ostrołęce wizja terenowa z poborem próbek wody i badaniem na miejscu wód rzeki Bug. Wyniki wykonanych pomiarów i badań na miejscu Rzeka Bug – most w Wyszkowietlen – 0,6 O2/dm3odczyn – 7,7 pHPEW – 482 µS/cmtemp. wody – 22,1oC Rzeka Bug – m. Barcice gm. Somianka (ok.14 km poniżej m. Wyszków)tlen – 0,5 O2/dm3odczyn – 7,6 pHPEW – 485 µS/cmtemp. wody – 22,1oC Z obserwacji i wstępnych analiz wykonanych przez inspektorów bezwzględnie wynika, że brak tlenu został spowodowany zagniwaniem w wodzie zanieczyszczeń organicznych, spływających z okolicznych łąk i pół wraz z ulewnymi deszczami, co potęguje wysoka temperatura powietrza. Skutek – śnięcie organizmów żywych – kręgowców i bezkręgowców. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majster Opublikowano 10 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2009 Straż Rybacka z Białegostoku pojechała w ramach pomocy pilnować przed wędkarzami dopływów Bugu, w których schroniły się ryby. Mięsiarze wyczaili, że są tam ryby i nie zamierzali próżnować. Może cokolwiek jeszcze dzięki temu po przejściu złej wody w Bugu będzie pływało. Kolega właśnie pilnuje jednego z dopływów(przed chwilą z nim rozmawiałem), ryb jest na gęsto , cały czas widać ataki drapieżników na drobnicę i wygląda na to, że są w dobrej kondycji. Przy ujściu rzeczki widać sporo spławjających się ryb. Woda w Bugu wygląda lepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kubson Opublikowano 10 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2009 W końcu jakieś konkrety, szkoda tylko że takie pesymistyczne Panowie, gdy to wszystko się skończy trzeba będzie coś z tym zrobić, oczywiście społeczność naszego portalu nie będzie sama w stanie wszystkiego polepszyć, ale coś od nas należy się tym rzekom, dawały nam tyle radości i uczyły nas pokory... Nie jestem jakimś super organizatorem, więc daje tylko pomysł co byśmy ustalili jakąś datę i spotkali się we wspólnym gronie, obgadali itd.itp. Z PZW pewnie ciężko się dogadać w sprawie zarybień, ale może w takiej nadzwyczajnej sytuacji będziemy w stanie się porozumieć.Może otworzyć jakieś konto JERKBAIT-ZARYBIENIE BUGU (ale to musi być w Kwestii Remka.Może ktoś ma jakiś znajomych w mediach, prasa wędkarska, portale internetowe a może nawet TV niech idzie w eter że jest taka akcja i zbieramy na odbudowę populacji ryb z Bugu.Oczywiście wszystko pod okiem Ichtiologa itd.itp.Myślę że każdy z was z wielką chęcią dołozył by swoją cegiełkę.PozdrawiamKuba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
biosteron Opublikowano 10 Lipca 2009 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2009 Panowie, gdy to wszystko się skończy trzeba będzie coś z tym zrobić, oczywiście społeczność naszego portalu nie będzie sama w stanie wszystkiego polepszyć, ale coś od nas należy się tym rzekom, dawały nam tyle radości i uczyły nas pokory... Z PZW pewnie ciężko się dogadać w sprawie zarybień, ale może w takiej nadzwyczajnej sytuacji będziemy w stanie się porozumieć.Może otworzyć jakieś konto JERKBAIT-ZARYBIENIE BUGU (ale to musi być w Kwestii Remka.Może ktoś ma jakiś znajomych w mediach, prasa wędkarska, portale internetowe a może nawet TV niech idzie w eter że jest taka akcja i zbieramy na odbudowę populacji ryb z Bugu.Oczywiście wszystko pod okiem Ichtiologa itd.itp.Myślę że każdy z was z wielką chęcią dołożył by swoją cegiełkę.PozdrawiamKuba Oczywiście, bez dwóch zdań jestem za. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi