Przemek Opublikowano 15 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2010 Remek to może urządzimy jakiś mały zlot nad Bugiem np u Marcina w Nurze? Marcin pewnie z wielką chęcią odegra rolę przewodnika Skrzyżujemy kije nad wodą później z kiełbą nad ogniskiem a i jakieś piwko się wypije... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
argrabi Opublikowano 15 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2010 Jak Bug, to tylko graniczny.. Choć tez tam coraz gorzej o rybę, ale sandacza czy szczupaka da się jeszcze ułowić.. A walory przyrodnicze - nie do opisania... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew Opublikowano 15 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2010 A tereny są wyjątkowo urodziwe, choć wędkarsko pustynne. Ja co prawda lowie glownie w gore od Kozek ale nie zgodze sie ze Bug jest wedkarsko pustynny. Teraz jest problem po przydusze ale rzeka sie odradza. Glowna atrakcja Bugu byl, jest i bedzie sum ktorego jest duzo ale ktorego oczywiscie nie sposob lowic podczas splywu. Na granicznym i nie tylko Bugu corocznie slyszy sie o lowionych sztukach 30kg plus, malego suma jest bardzo duzo co dobrze rokuje na przyszlosc. Jest tez ladny sandacz ale to tez ryba trudna do zlowienia podczas splywu. Najwieksze buzanskie szczupaki lowi sie na starorzeczach, tam ryby najlepiej przyrastaja. Na dolnym i srodkowym odcinku faktycznie trudno o okazy tej ryby w glownym korycie. W ubieglym roku odbyla sie 13 edycja Spinningu Bugu w okolicach bodajze Woli Uhruskiej z najlepszymi w historii wynikami grubo ponad 100kilogramow ryby. Bug jest trudnym lowiskiem bo dla spiningistow przyzwyczajonych do uregulowanych rzek jest maloczytelny, z niewielka iloscia opasek, w srodkowym i gornym biegu bez glowek, koryto i nurt zmienia sie czesciej niz na innych rzekach. Tak tez zmieniaja sie stanowiska ryb. Ale poniewaz rozlewa sie szeroko i mocno duzo gatyunkow ryb, przede wszystkim szczupak znajduje tam dobre warunki do tarla. Nie jest tez eksploatowany przemyslowo. W przeciwienstwie na przyklad do Wisly ktorej poziom opada z roku na rok, ktora nie wylewa sie tak mocno i tak dlugo i gdzie czesto szczupaki nie maja po prostu gdzie sie wytrzec. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Traq Opublikowano 15 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2010 Natura wyżłobiła takie koryto,ludzkie ręce nie ingerowały.Jak się dobrze przyjrzysz to w górze rzeki jest ostry zakręt rzeki,jeszcze wyżej drugi osty zakręt (dobrze to widać na zdjęciach z satelity)KLIKNIJ,woda bije w brzeg i podmywa co roku tą skarpę.Nie wykupiłem jeszcze znaczków,wiec kij na razie czeka,jeśli chodzi o przygotowania, to jestem jeszcze w pieleszach . Jakoś kurcze nie mogę tego filmu na youtbe odpalić na komputerze w pracy, ale opis miejsca wydaje mi się baaardzo znajomy Niestety muszę Was wszystkich zmartwić - tam jest może i ładnie, ale ryb nie ma i nie będzie, a jak już coś nawet czasem weźmie to co najwyżej 10cm jazgarz, do tego same zaczepy, wiry straszne, łatwo się utopić. Poza tym to jest bardzo daleko. Reasumując, nie ma nawet po co tam jechać Pozdrawiam,Traq Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł Żak Opublikowano 15 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2010 Ja piszę o pustyni na podstawie relacji mojego kolegi, który łowi regularnie między Drohiczynem a Małkinią. Mówi, że jest bardzo kiepsko i to od kliku lat. Łowi także na tyczkę i też nie jest zachwycony. Bug graniczny to w ogóle inna historia. Tam jest z pewnością więcej ryby, poniewż rzeka jest regularnie patrolowana przez SOP i Policję. Kłusownictwo jest zapewne marginalne na tych wodach. Ja od kilku lat nie łowię w ogóle w Polsce. Szkoda czasu na te nasze wody-studnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barwena1977 Opublikowano 15 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2010 Na takiej rzece jak Bug, żeby łowić regularnie ryby,trzeba bywać bardzo często.Jest to rzeka wyjątkowo trudna i chimeryczna ale ryb pływa(ło) w nim bardzo dużo.Piękne bolenie,wielkie brzany i klenie, szczupak ,sandacz,sum.Wystarczy porozmawiać z chłopakami z Siemiatycz aby pojąć jak piękne okazy są(były) w tej rzece.Ile to razy słyszało się o pustyni od wędkarzy którzy tłumaczyli tym swoją niemoc wobec tej rzeki.Wielu świetnych spinningistów się o tym przekonało podczas jedynego GRAND PRIX POLSKI rozegranego na Bugu.Trzeba było zobaczyć miny tylu fachowców i usłyszeć ich pokrętne tłumaczenia...Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemek Opublikowano 15 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2010 Święte słowa Kto się wybiera w niedzielę nad Bug? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admin Opublikowano 15 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2010 Remek to może urządzimy jakiś mały zlot nad Bugiem np u Marcina w Nurze? Marcin pewnie z wielką chęcią odegra rolę przewodnika Skrzyżujemy kije nad wodą później z kiełbą nad ogniskiem a i jakieś piwko się wypije... Chciałbym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemek Opublikowano 15 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2010 No Marcin patronat Remka już mamy Skrzyknijmy się w kilka osób...szczegóły zawsze można dogadać na pewno jakiś wariat się jeszcze znajdzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NiSz Opublikowano 15 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2010 Jestem pewien że nie jeden wariat się znajdzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
biosteron Opublikowano 20 Kwietnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2010 W operacie rybackimi rocznego planu zarybień dla rzeki Bugu nie ma bolenia PRZECZYTAJ . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Salmo_Salar Opublikowano 20 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2010 Widocznie nie potrzebna jest akcja zarybieniowa (restytucyjna) tym gatunkiem Pozdr. Salmo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
biosteron Opublikowano 20 Kwietnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2010 Ci z za biurka wiedzą lepiej, od tych co chodzili dość często za boleniem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admin Opublikowano 20 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2010 Sandacz narybek letni 900szt. Plan wykonany - gratulacje! Będzie pięknie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NiSz Opublikowano 20 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2010 Sandacz narybek letni 900szt. Plan wykonany - gratulacje! Będzie pięknie. Więcej nie można, bo sie nie pomieszcza przeciez... <_< Jaki poziom na Bugu? Coś opadło? Na majówkę znowu będę na działce i jestem ciekaw czy dojdę do głównego koryta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemek Opublikowano 20 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2010 Grzesiek łódką na pewno http://www.pogodynka.pl/hydrobiuletyn.phpsprawdzaj na bieżąco...leci jak przysłowiowa krew z nosa czyli po kilka czasem jeden centymetr na dobę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
biosteron Opublikowano 30 Kwietnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2010 Wiosenne widoki Bugu Szeroko Bug roztoczył swe wiosenne wodyPod porannym błękitem majowej pogody ,Jest gdzie oku pobujać , pohulać gdzie łodziW tej niezmiernej , po łęgach rozlanej powodzi : Jest i myśli gdzie w skrzydła jak czajce uderzyć ,Jest się pieśnią gdzie rozbrzmieć i głosem zamierzyć,I dech swobodny leci i nie powstrzymany ,Aż u wołyńskiej kędyś rozbija się ściany , Rzeka wysoko stoi w oboim swym brzegu ,Jak czara po wrąb pełna . Nie widać fal biegu ,Woda ledwo się marszczy i ledwo oddycha ,Gładka , równa , wezbrana , ogromna i cicha . Brzeg lewy , poszarpany , gliniasty wysoki ,Kłami w rzekę się wgryza i tworzy zatoki ,Ciemne , z iłu wybrane , tak niezmiernej głębi ,Że woda tam i latem , jak lodowa ziębi . Wzdłuż brzegu , tuż nad rzeką , w glinie żółtej , w muleCzernieją krągłe gniazda jaskółek , jak kuleW murze fortecznym , gęsto ostrzelanym w boju ;Nad gniazdami lekkiego gałęzie powoju , Kocierpa , ligustr , zwana popspolitym mianem ,Wiklina z prętem złotem i ciemnorumianem ,Wierzba , żółte do wody sypiąca kosmacze ,I ostrężyna , w której co noc słowik płacze . Spodem krzew drobny , trawy zroszone i ziele ,Podbiał liście , jak tarcze wysrebrzone , ściele ,Komonica , rozchodnik i bujne łotocie ,W blasku liści i kwiatów kąpiące się w złocie , I bezimienna zieleń , ta rzeczpospolita ,Co ptactwu niebieskiemu i słońcu zakwita ,Splątana w gąszcz , nie puszcza od rzeki spojrzenia.W górę , od chłopskich pólek żyta i jęczmienia , Co w wąskie , gęsią szyją wyciągnięte sznurkiUpadają w doliny , wstępują na wzgórki .Wskroś zbóż i sadów , wioski strzechami siwemi ,Gęsto sadzone , kupą trzymają się ziemi , Chruścianym płotem znacząc działki swe na roli .Gdzieniegdzie dwór bieleje wsród smukłych topoli ,A z cienia lip odwiecznych wybłyska na zrębieCerkiewki dach blaszany i krzyż i gołębie. Prawy brzeg położysty , rozesłany , łężny :Otwiera się przed okiem widok niebosiężnyW pastwiska , w oczerety , w mokradła i w łąki ,Gdzie błotnie krzyczą czajki i hukają bąki , A nad nimi , jak ochmistrz tej całej kapeli ,Bocian głośnym klekotem na takty ją dzieli . Maria Konopnicka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
biosteron Opublikowano 2 Maja 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2010 Byłem dwa dni wstecz nad Bugiem(woda już w korycie rzeki),powłóczyłem się troszkę,popytałem napotkanych wędkarzy,czy nie widzieli żerowania boleni,niestety nikt nic nie widział,ja także.Przy okazji usłyszałem niedaleko trąbienie żurawi,ciekawość podpowiedziała mi abym w tym kierunku podążył,wiec w drogę pomyślałem sobie,podchodząc coraz bliżej zauważyłem tez stadko około 20szt czapli białych.Czaple były mniej płochliwe od żurawi,bo te z około 200m się spłoszyły,natomiast czaple podszedłem na około 100m.Niestety sprzęt fotograficzny, który posiadam nadaje się tylko do robienia imprez okolicznościowych.Choruje na Nikona D300s + obiektywy,których parametry już zapomniałem ,cena kosmos ,tak mi polecił napotkany nad Bugiem ornitolog fotograf amator z Siedlec. Jestem ciekawy co u innych,którzy próbują swoich sił nad Bugiem . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
biosteron Opublikowano 2 Maja 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2010 Co do kontroli przez PSR to nie można słowa złego powiedzieć, bo są bardzo często nad Bugiem. Wszystko by szło w dobrym kierunku, gdyby nie ta przyducha zeszłoroczna. Z tego co mi wiadomo, ostatnio wpuścili szczupaka dwulatka i suma trzylatka. Oby tylko pozwolono im dożyć sędziwego wieku. Kolego @twister w jakich okolicach wędkujesz??. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacek_bp Opublikowano 3 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2010 Co do kontroli przez PSR to nie można słowa złego powiedzieć, bo są bardzo często nad Bugiem. Ja nad swoim Bugiem nie byłem jeszcze nigdy kontrolowany przez Bialskie PSR a tym bardziej SSR. Odnosze wrażenie, że ich nie ma u nas. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
modesty wand Opublikowano 3 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2010 Witam na forum.Nie wiem jak jest w innych rejonach ale w okolicach Małkini tutejsza PSR działa bardzo aktywnie.Pozdrawiam Michał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NiSz Opublikowano 3 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2010 Ja byłem na działce. Efekty mizerne w sumie zerowe (bo pistoleta 40+ nie liczę, nawet z wody go nie wyciągałem). Ludzi było zatrzęsienie, presja ogromna... Obławiałem starorzecza w poszukiwaniu szczupłych, ale nic nie wytropiłem. Do Bugu nie dotarłem ponieważ ostatniego dnia pogoda kazała mi zostać w domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
biosteron Opublikowano 4 Maja 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2010 Witam na forum.Nie wiem jak jest w innych rejonach ale w okolicach Małkini tutejsza PSR działa bardzo aktywnie.Pozdrawiam Michał. Witaj na forum,dziel się wiadomościami z nad Bugu,wklejaj fotki ryb wypuszczonych,oraz piękne nadbużańskie krajobrazy.W jakich okolicach łowisz najczęściej??,udało ci się zlowic bolenia w tym roku ?. Ja zaczynam dopiero w tym tygodniu,ze względu na opóźnienie w dostawie sprzętu wędkarskiego,z tego co wiem, jest szansa zlowic rape . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pitter Opublikowano 4 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2010 Cześć, czy ktoś juz zaliczył pierwszego bużańskiego bolka tego roku? Tradycyjnie otworzyłem sezon w okolicach mojej działki pod Wyszkowem, niestety na 0. Podczas dwóch dni nie widziałem ani jednego ataku bolenia, ale w poprzedenich dwóch sezonach również w tym okresie na powierzchni była cisza, bolki siedziały głebiej - ale zawsze przynajmniej jednego udało się skusić..Zobaczymy jak będzie dalej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
modesty wand Opublikowano 4 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2010 W zeszłym tygodniu zaliczyłem dwa krótkie wypady kleniowo-jaziowe.Kompletny brak brań i nie widać żadnych spławów - woda jakby martwa. W długi weekend nie łowiłem, ale z tego co słyszałem to nad wodą tłok a z rybami krucho.Najczęściej łowię w Bugu między Brokiem a Małkinią. Jak tylko będę miał chwilę czasu to wkleję kilka fotek.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi