Skocz do zawartości

Rzeka Bug

biosteron

Rekomendowane odpowiedzi

Czy ktoś coś słyszał lub był na jakiś żwirowiska w Mężeninie?

Mężenin to moje rodzinne strony. Ja jeżdżę na Drażniew. Byłem w tamtym tygodniu na Drażniewie na starorzeczu i jeden 40 tak na Morsa 2. Ludzi sporo chodzi ale nie słychać żeby coś się ruszyło, albo się za bardzo nie chwalą. Jak byłem to widziałem ataki szczupaków i okoni na drobnice.

Słyszałem o wilkach w tych okolicach a nawet wyżej od okolic Trojana. Rozmawiałem nie dawno ze strażnikami granicznymi z Janowa Podlaskiego i potwierdzają ich obecność u nas.

Ja rozmawiałem z kolegą leśnikiem z Sobiboru i mówił że często z Ukr i Białorusi przechodzą na naszą stronę

Wilk to jedyny naturalny wróg bobra. Bór uchodzi za przysmak, więc może wilki trochę przetrzepią ich populację. Jeszcze kilka lat a nad Bugiem będzie łyso jak na mojej głowie, w tej sytuacji wilki mogą pomóc w zachowaniu krajobrazu naszej pięknej rzeki.

• Like 2

Wilk to jedyny naturalny wróg bobra. Bór uchodzi za przysmak, więc może wilki trochę przetrzepią ich populację. Jeszcze kilka lat a nad Bugiem będzie łyso jak na mojej głowie, w tej sytuacji wilki mogą pomóc w zachowaniu krajobrazu naszej pięknej rzeki.

To by chyba musiałyby być ich tysiące. Tutaj gdzie przebywam na Bugu jest wyspa (akurat teraz nie bo woda wyschła) ale jak zaczeliśmy tu przyjeżdżać to rosło jeszcze kilka byle jakich wierzb. Teraz nie rośnie nic. Sąsiad mówił że 8-10 lat temu to była wyspa porośnięta i dużymi wierzbami, i olchami ale jak bobry się pokazały to wycięły wszystko. Za każdym razem jak jestem nad wodą to kilka widują, zresztą podobnie jak norki amerykańskie. Jedna kilka dni temu w odległości 3-4m od miejsca gdzie stałem wylazła z wody z babką. I nie specjalnie się bała, dopiero jak się odezwałem to uciekła.

U mnie też mniej więcej tyle. Ale co innego mnie dzisiaj zdziwiło. Bociany przyleciały. Na sąsiedniej działce jest gniazdo i coś grzebałem w ziemi i zobaczyłem jak jeden ląduję na gnieździe. Za chwilę chciał drugi ale został pogoniony i siedzi na latarni koło mojej bramy.Cała reszta odleciała w ostatnim tygodniu sierpnia, czy te wróciły? czy może zima odwołana?

• Like 1

Wczoraj po południu wybrałem się nad rzekę na trzy godzinki. Trafił mi się szczupak 65cm na swojego wobka, sumek ok. 60cm na gumę z opadu i plus dwa brania nie zacięte, po jednym z nich wyjąłem gumkę bez ogonka. Jak dla mnie to najlepszy wypad w tym sezonie, niestety. 

Wczoraj po południu wybrałem się nad rzekę na trzy godzinki. Trafił mi się szczupak 65cm na swojego wobka, sumek ok. 60cm na gumę z opadu i plus dwa brania nie zacięte, po jednym z nich wyjąłem gumkę bez ogonka. Jak dla mnie to najlepszy wypad w tym sezonie, niestety. 

szkoda że takie dni trafiają się raz do roku a nawet nie

Chociaż widzę Bug z tarasu to ani wczoraj ani dzisiaj nie poszedłem nad wodę, totalne zniechęcenie :( . Jestem od 12.09 na urlopie i zupełnie nic, pewnie jeszcze do niedzieli ze 2x pójdę ale nadzieję to ja już straciłem. Najwyżej na starorzeczu (prywatnym) okonie przećwiczę.

Dawno nie byłem nad Bugiem, także dzisiaj postanowiłem zrobić krótki rekonesans z lekkim spinningiem. Zamierzałem zapolować na klenia, jednak tej ryby nie uświadczyłem na wędce. Brały okonie w rozmiare 17-30 cm, przerzuciłem ich kilkanaście, a na okrasę trafił się bolek  30tak... ;-)

we wtorek łowiłem w okolicach Drażniewa na spinning, rano o godzinie 7 złowiłem szczupaka 52 cm, więcej brań nie miałem, szczupak wziął na perłowe kopyto relaxa, po południu łowiłem od 15.30 do 19.30 i nie miałem żadnych brań, ani na spinning ani na bocznego troka,  poziom wody podniósł się o jakieś 10-20 cm