jareckizet Opublikowano 5 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2009 zdjęcia brzany.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jareckizet Opublikowano 5 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2009 . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lester Opublikowano 5 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2009 Może być deficyt tlenu w wodzie.Takie sytuacje zdarzają się latem gdy woda spływa z łąk i gdy jest ciepło.Znam takie sytuacje z Biebrzy i Supraśli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bassy Opublikowano 5 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2009 Tak niestety z łąk spływa nie tyle woda co roztwór wodny chemii.......... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
biosteron Opublikowano 5 Lipca 2009 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2009 Będąc dziś nad woda zauważyłem podobne przykre zjawisko,płynie duża ilość śniętych ryb,sandaczy,leszcze,krąpie i dużo drobnej ryby ,Zapewne duże ryby też płyną , tyle ze ich waga nie pozwala wybić się na powierzchnie wody.Śnięte ryby na Bugu Śnięte ryby na Bugu Kilka słów wyjaśnień od PSR z Siedlec Pana Rafała Kuczborskiego w sprawie śniętych ryb w rz.Bug: Witam,Niestety jest to bardzo przykry widok - tragedia dla naszego rybostanu.Przyczyną tego stanu rzeczy jest brak tlenu w wodzie (letnia przyducha). Namniejszych rzeczkach w byłym siedleckim (Muchawka, Kostrzyń i Liwiec)przyducha jest juz od poniedziałku. To samo dzieje się na Krznie (BiałaPodlaska) oraz w wodach Okręgów PZW Lublin i Chełm.. Niestety wody tespłynęły do Bugu i teraz tutaj zaczęła się tragedia Wg informacji otrzymanych od WIOŚ, który pobierał próby wody Muchawki już odponiedziałku, w wodzie praktycznie nie ma tlenu. Przyczyną jest zalegającaod tygodni na łąkach woda oraz wysokie temperatury, co powoduje gniciezielonej oraz skoszonej trawy.Wszystkie rzeki mają kolor czarnego ścieku i śmierdzą szambem.WIOŚ nie stwierdził zatrucia wody szambem czy gnojowicą. Czytałem też wpisy, że PZW nic nie robi w tej sprawie. Jest to nieprawda, bo już od poniedziałku PZW Okręg Siedlce oraz PSR Posterunek Siedlce współpracują z WIOŚ-em, Sanepidem, PSP oraz samorządami, w celu zminimalizowania tego rybiego kataklizmu. Niestety niewiele można zrobić Ważne w tej chwili jest wyławianie martwych ryb, które zabierane sa przez gminy do utylizacji - jest to obowiązek każdej gminy.I jeszcze raz powtarzam, że na moim terenie nie stwierdzono zatrucia wód lecz brak tlenu czyli przyduchę. Powtarzam to, bo słyszę od wielu wędkarzy, że to na pewno ktoś zatruł wodę. Pozdrawiam,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,Rafał KuczborskiKomendant PSRPosterunek Terenowy w Siedlcachhttp://www.psr.waw.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew Opublikowano 6 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2009 katastrofanajgorsze jest to ze poza odlawianiem ryb niewiele mozna zrobic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
biosteron Opublikowano 6 Lipca 2009 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2009 Tony śniętych ryb. Zagrożony Bug, wojsko w pogotowiu Katastrofa ekologiczna na Bugu Ps. Byłem dziś nad wodą, to co widziałem to przeraza mnie bardzo,człowiek który zżyty jest całe życie z tą piękną rzeka, nie może się z tym pogodzić .Woda cuchnie niesamowicie,płyną duże ilości dużych ryb,większość to metrowe brzany .Miliony ławic pływa blisko brzegu, szukając bezradnie tlenu, aby przeżyć .Mam dużą ilość fotek, ale nie będę tu wklejał,są to widoki makabryczne . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Opublikowano 6 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2009 przydala by sie natleniarka jakas. kararakty dobrze by zrobily albo jakies zapory...tyle ze ich nie ma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adri@n Opublikowano 6 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2009 Mam duzą ilość fotek ale nie będę tu wklejał,są to widoki makabryczne Pokaż chociaż 1 fotkę jak uchwyciłeś te metrowe brzany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcel Opublikowano 6 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2009 Oczywiscie ze pokaz. Nie widze nic zdroznego w takiej publikacji, a nie jednemu moze podziałac na wyobraznie i scisnac w gardle. Niestety to takze element, przykry, naszego hobby. Jak piszecie - własnie bez besposredniego udziału człowieka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
juranty Opublikowano 6 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2009 Wielka szkoda, że siły natury obracają się przeciw wędkarzom i nie tylko. Rybostan poważnie ucierpi i jego odbudowa z pewnościa trochę potrwa. Miejmy nadzieję, że ocaleje większość ryb i rzeka będzie nadal żyła. Miałem niedługo wybrać się nad Bug na rybki, jednak plany te muszą przesunąć się w przyszłość. Może ichtiolodzy, czy inni fachowcy od ryb i wody znajdą jakieś skuteczne rozwiązanie tego problemu? Oby tak się stało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
biosteron Opublikowano 6 Lipca 2009 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2009 Nie wiem dlaczego,ale dzisiaj płyną same brzany .Widac najdelikatniejsza z wszystkich ryb żyjących w rzece,żyje w dobrze natlenionym rwącym nurcie. A taki kolor ma brzeg rzeki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wujek Opublikowano 6 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2009 Takie kataklizmy obrazują ile w wodzie jest ryby, szczególnie tym co narzekają na bezrybie. Oby zdarzały się jak najrzadziej. Czy widzieliście też śnięte bolenie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adri@n Opublikowano 6 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2009 Ale mi szkoda tych brzan. Masz rację brzany najczęściej wyst w rafach tam gdzie dobrze jest natleniona woda i jako pierwsze padają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
savior Opublikowano 6 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2009 ale przykro ogląda się taki stan rzeczy ciekawe czy to wina tylko małej ilości tlenu w wodzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popper Opublikowano 6 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2009 Mam duzą ilość fotek ale nie będę tu wklejał,są to widoki makabryczne Pokaż chociaż 1 fotkę jak uchwyciłeś te metrowe brzany.Jakoś tak, odniosłem wrażenie, że nie dowierzasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzecho Opublikowano 6 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2009 Bardzo przykra sprawa Szkoda pięknych ryb pzdrGrzecho Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pafek Opublikowano 6 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2009 Podobna sytuacja jak na Supraśli kilka lat temu, do takiego stanu przyczyniają się też użyźnianie pól w okolicy rzek gnojowicą przez rolasów - wysoka woda zabiera to do koryta, potem brak tlenu i zaczyna wszystko gnić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
biosteron Opublikowano 6 Lipca 2009 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2009 Przykro patrzeć na to co płynie rzeką Bug, z mojej obserwacji dwudniowej zauważyłem ze najwięcej płynie brzan . Płyną tez inne ryby, ale nie w takich ilościach jak brzany.Bolenia nie zauważyłem w ogóle.Dziś rano woda przy brzegu była jeszcze dosyć przejrzysta, dziś wieczorem już nie, jest coraz bardziej czarna, czuć fetor . Po prostu jest coraz gorzej, wieczorem widziałem też dużą brzane (tak z 70cm) jak bezradnie poszukiwała tlenu . Jest to dla mnie bardzo smutne, czasem aż łza się zakręci w oku gdy stoję na burcie, wpatrzony na kolor wody i co nią spływa, wychowałem się nad tą rzeką,mam ogromny sentyment do niej, dużo wspomnień, traktuje ja z wielkim szacunkiem. Od kilku lat odbudowano przekłusowaną rybę w tej rzece, a tu teraz taka tragedia .Zapewne wywożona gnojowica także w jakimś stopniu przyczyniła się do takiego stanu,mieszkając na wsi zauważyłem ze rolnicy dosyć często wywożą śmierdziucha na łąki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamek Opublikowano 6 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2009 Bardzo przykra sprawa Smutno sie robi jak to czytam i widze. Pierwszy sezon łowiłem na tej rzece co prawda nic nie złowiłem ale i tak rzeka jest urokliwa i sama obecność nad woda daje satysfakcje. Dziś o Bugu mówiono nawet w wiadomościach na tvp 1. Zatrute sa też dopływy Bugu mowiono o Nurcu i chyba Liwcu. Facet powiedział ze tak żle z Bugiem jeszcze nie było Jeśli snięte ryby zostana w wodzie to z rzeka bedzie jeszcze gorzej Ludzie wybieraja podbierakami snięte ryby . Jak myślicie czy bolenie sobie poradziły z ta brudna woda czy po prostu plyna snięte gdzies w nurcie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rutt Opublikowano 6 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2009 bardzo przykre zjawisko, szkoda... ja wczoraj z tatą pływałem po rzece Nurzec, wybraliśmy sie rekreacyjnie z kajaczkiem. Przed południem byliśmy na miejscu, w górę rzeki płyneliśmy do 16,00 potem piknik i spowrotem w dół rzeki było naprawde bardzo fajnie. Oznak tragedi z Bugu nie widzieliśmy naszczęście. Dodam pare fotek, może uda się nimi rozweselić troche temat Wprawdzie temat dotyczy rzeki Bug, ale jego dopływ chyba też można tutaj pokazać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
biosteron Opublikowano 6 Lipca 2009 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2009 Cześć @Rutt Rzeka Nurzec należy do tych najczystszych,nie wiem jak jest teraz ??,start może był w Ciechanowcu ??. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rutt Opublikowano 6 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2009 start był troche powyżej ciechanowca, dosłownie ze 2-3 km. Woda wydawała się być czysta, choć bardzo wysoka, ale nie mam porównania bo byłem tam 2 razy w życiu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
biosteron Opublikowano 6 Lipca 2009 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2009 To zapewne było w Kuczynie .Był jakiś kontakt z ryba ?? A to moja perełka . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rutt Opublikowano 6 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2009 bardzo ładne zdjęcie kontaktu z rybą nie było ale mieliśmy tylko jeden spinning i używaliśmy go naprawde sporadycznie może kiedyś wybierzemy się tam bardziej wędkarsko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi