Skocz do zawartości

Rzeka Bug

biosteron

Rekomendowane odpowiedzi

Trafiły się jakieś ryby?

Wysłane z mojego Mi 9 SE przy użyciu Tapatalka

W sobotę 12.12 strasznie pizgało, padał śnieg, ale co najważniejsze brak kontaktu z rybą. Niedziela 13.12 trochę zimniej, ale nie wiało i nie padało, więc dużo przyjemniej - udało się trafić jak dotąd życiowego sandacza 80 cm i miałem jeszcze jedno solidne pobicie, ale się nie wciął. Generalnie pierwsza ryba odkąd zacząłem pływać łódką.

• Like 4

• 2 tygodnie później...
  • 2 miesiące temu...
  • 1 miesiąc temu...
  • 2 tygodnie później...

Klenie łowię już od połowy marca, o boleniach nie bardzo mogę się wypowiedzieć, bo "majówkę" rozpocząłem dopiero dzisiaj. Fakt, że ataków powierzchniowych (i to takich subtelnych, widziałem w tym roku raptem kilka). Jeżeli chodzi o klenie to nie szukaj ich jeszcze na letnich miejscówkach. Zresztą woda jest wysoka jak na ten czas i ryby są w innych miejscach (jeżeli chodzi o moje rewiry)

To,że kleni nie ma na letnich miejscówkach wiem. Trochę ich w życiu połowiłem, ale odnoszę wrażenie (również po wywiadach z innymi wędkarzami) że w wodzie nie ma niczego. Brak efektów u spinningujących i stacjonarnych wędkarzy to już jest dla mnie martwiące. Dodam, że w zasadzie jesień była podobna. Zostaje czekać i mieć nadzieję. Pozdrawiam.

Wyskoczylem na dwie godziny popoludniu 1maja z bratem nad graniczny za szczupakiem. Zrobilismy trzy slupki fajnie wygladajacej wody i studnia kompletna. Spotkalismy jednego spiningiste i jednego grunciarza. Nie bylo nawet widac jeszcze drobnicy. Wiosna jest opozniona o dwa tygodnie w tym roku. W czerwcu trzeba wrocic.

• Like 1

Ja pływałem na granicznym 1.05 od słupka 203 do Woroblina. To był bardziej rekonesans niż łowienie stąd taki duży obszar. Fajna wysoka majowa woda, jak na ostatnie lata w Bugu (rok temu był 1,2 metra mniej), może wreszcie tarło będzie bardziej owocne, choć temperatura wody była poniżej 10 stopni. Miałem jedno uderzenie niewielkiego szczupaka na starorzeczu tuż przy łodzi. Ponadto niestety najechane dwa sumy, ale dzięki temu przynajmniej przetestowałem swój pierwszy zestaw castingowy. Na pralni siedziało z 10 osób na żywca i nic. Generalnie obserwuję zanik populacji szczupaka na tym odcinku w ostatnich latach, inni wędkarze też to potwierdzają. Bolenie, klenie itp. nie są celem moich wypraw, więc nie mam zdania. Z napotkanych wędkarzy nikt się nie chwalił, raczej narzekał, a trochę ich spotkałem. Białorusini chwycili w podrywkę 2 spore leszcze. Tyle wieści z majówki nad Bugiem. Generalnie właściwy start sezonu chyba się przesunie ze względu na niskie temperatury, ale ichtiologiem nie jestem :).

• 2 tygodnie później...

W niedzielę, odwiedziłem odcinek od Wywłoki do Broku z zamiarem wydłubać jakiegoś szczupłego, ale niestety totalna cisza i brak brań, przerzuciłem wszystko od gum po woblery itp.. Zero..... [emoji45]. Wydaje mi się że jednak za chłodno.

Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka

• Like 1

Andrzej może widziałeś ujście Wywłoki do Bugu da rade wypłynąć łódką z Wywłoki .

Dawno tam nie byłem jak woda . .

W niedzielę nie doszedłem do samego ujścia ale woda jest podniesiona.

Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka

Andrzej może widziałeś ujście Wywłoki do Bugu da rade wypłynąć łódką z Wywłoki . 

Dawno tam nie byłem jak woda . . 

Znajomy co tam łowi opowiadał mi że połowił przedwczoraj ale jakiś rewelacji to nie było woda ponoć ostro opada bo z ciekawości zapytałem o stan.