Skocz do zawartości

Rzeka Bug

biosteron

Rekomendowane odpowiedzi

Hej, Sobol ! W nawiązaniu do Twojej dzisiejszej wiadomości na priv. u mnie coś tam bierze  :P a klenie najlepiej żerują wieczorkiem tak od 18.00; bolki zresztą też tylko dzisiaj się na mnie jakoś obraziły  :wacko: a tak poważnie to bolenia ciężko teraz przechytrzyć bo żeruje wyłącznie na wylęgu jazie zresztą też. Zrobiłem dzisiaj takie mikoro strimerki 2-3 cm imitujące narybek ale boleń wogóle nie chlapał i w ciemno nie chciało mi się tym rzucać. Znalazłem fajną  plażę i połowiłem kleni na mokrą w tym takie dwa lorbaski  :) był też jeden jazik taki z 35 cm. Niestety moment najlepszych brań przerwała burza. pzdr.

post-52196-0-13290900-1369079920_thumb.jpg

post-52196-0-37527000-1369079934_thumb.jpg

A to kleniorki z wczorajszego dnia  :D wlazłem w śpiochach i dobrałem się do tych grubszych  :P Ten z pierwszej foty grubo ponad 50 cm bardziej nawet pod 60 - nie mierzę; ale dał popalić ! :D Ten na siatce zasmakował w strimka podanego z myślą o bolku  :) też dobra 50-ka. Było jeszcze kilka w przedziale 35-40 cm, jazik 35 i na wieczór na strim ku zameldował się przy trawach szczupaczek ok. 50 cm. Było jedno wyjście dużej rapy :blink: sądzę po budzie na wodzie jaka się zrobiła jak podpłynął do streamera ale coś mu nie przypasiło i nawet nie trącił  :( Najlepsze brania pomiędzy 15-17. Przed wieczorem pogoda się załamała i aktywność ryb spadła do zera  :wacko: Po południu był wylot czarnego 1-1,5 cm chruścika a wieczorem widziałem już pierwsze jętki- takie jasno kremowe ok. 3 cm z ogonkiem a to dobrze wróży na przyszłe dni hej !

post-52196-0-17208700-1369292410_thumb.jpg

post-52196-0-24697200-1369292430_thumb.jpg

post-52196-0-91664100-1369292705_thumb.jpg

Witajcie, byłem przed weekendem i po nim na starorzaczach w okolicy Szumina i Wywłoki, 3 brania bez holu, ani gumy, ani jerki o wirowkach i wahadlach nie wspomnę. Łowilem z łodzi od 17 do 21 h zero zaliczonych ryb, fatalnie. Woda ok 40 cm powyżej letniego stanu, szukałem szczupaka i okonia może są jeszcze w zalanych trawach, lub nie mają jeszcze ochoty na współpracę. Dwa wypady na pusto :(

Dołki na łąkach też puste, martwa woda. Napiszcie proszę jak wasze wyniki na starorzaczach i na samym Bugu. Może podpowicie mi na co skusić tegoroczne drapieżniki.

P.S. Z bolkami tez słabo, biją maluchy późnym wieczorem, 20 h

Edytowane przez Radbraw

Witajcie, byłem przed weekendem i po nim na starorzaczach w okolicy Szumina i Wywłoki, 3 brania bez holu, ani gumy, ani jerki o wirowkach i wahadlach nie wspomnę. Łowilem z łodzi od 17 do 21 h zero zaliczonych ryb, fatalnie. Woda ok 40 cm powyżej letniego stanu, szukałem szczupaka i okonia może są jeszcze w zalanych trawach, lub nie mają jeszcze ochoty na współpracę. Dwa wypady na pusto :(

Dołki na łąkach też puste, martwa woda. Napiszcie proszę jak wasze wyniki na starorzaczach i na samym Bugu. Może podpowicie mi na co skusić tegoroczne drapieżniki.

P.S. Z bolkami tez słabo, biją maluchy późnym wieczorem, 20 h

Ile złowiłeś tych maluchów ?

A to mnie zaskoczyłeś  :)  Tak się dopytuję, bo bolki i to te grube żerują teraz na wylęgu. Stoją przy trawach, burtach, ujściach dopływów itp. i cedzą drobnicę jak wieloryby :P  Czasami wydaje się, że to młodzież chlapie a to poważne bolce grasują  :D pozdrawiam

Witam serdecznie.

W czerwcu planujemy  zwartą grupą ruszyć na Bug w okolicach miejscowości Mielnik. Czego można się spodziewać po tym odcinku rzeki ? Jakie gatunki ryb tam dominują ( chodzi o drapieżniki )  Czy to odcinek godny uwagi ?

Za każde informacje serdecznie dziękuję.

Jakiegoś bolenika,szczupaczka czy okonka można złowić..... + może jeszcze na rafach lub przy trawach (zależnie od stanu wody) klenik lub jazik.

Wujku Bug graniczny i ten na terenach Rzeczypospolitej to dwa różne habitaty.Te górny (graniczny) ciężko jest przełowić do cna ze względu na dużą ilość ciekawych i trudnych miejscówek.Bug podlaski i mazowiecki to głównie piach,przykoski i głębszy zakręt raz na 10-15 km.Dodatkowo wędkarze z Białej Podl. twierdzą że powyżej Krzny nie było w ogóle przyduchy...

Pomijam już to jakiej klasy wędkarzem jest Adam....

• Like 1

Witam serdecznie.

W czerwcu planujemy  zwartą grupą ruszyć na Bug w okolicach miejscowości Mielnik. Czego można się spodziewać po tym odcinku rzeki ? Jakie gatunki ryb tam dominują ( chodzi o drapieżniki )  Czy to odcinek godny uwagi ?

Za każde informacje serdecznie dziękuję.

Klenie, bolenie i bolenie oraz klenie  :D Generalnie okolica urokliwa, woda bajeczna  :rolleyes: można połowić i odpocząć-total reset  :) pozdrawiam

Jakiegoś bolenika,szczupaczka czy okonka można złowić..... + może jeszcze na rafach lub przy trawach (zależnie od stanu wody) klenik lub jazik.

Wujku Bug graniczny i ten na terenach Rzeczypospolitej to dwa różne habitaty.Te górny (graniczny) ciężko jest przełowić do cna ze względu na dużą ilość ciekawych i trudnych miejscówek.Bug podlaski i mazowiecki to głównie piach,przykoski i głębszy zakręt raz na 10-15 km.Dodatkowo wędkarze z Białej Podl. twierdzą że powyżej Krzny nie było w ogóle przyduchy...

Pomijam już to jakiej klasy wędkarzem jest Adam....

Kurczę WOBI nie przesadzaj  :) Jak się łowi to się złowi  :D Wystarczy być w odpowiednim miejscu w odpowiednim czasie, dobrać odpowiednią przynętę, odpowiednio podejść do łowiska, wykonać odpowiedni rzut i odpowiednio poprowadzić przynętę; reszta ma drugorzędne znaczenie :D  :D  :D a cha bym zapomniał trza jeszcze mieć odpowiedni sprzęt i odpowiednie ubranie hej !   ;) pozdrawiam

Kurczę WOBI nie przesadzaj  :) Jak się łowi to się złowi  :D Wystarczy być w odpowiednim miejscu w odpowiednim czasie, dobrać odpowiednią przynętę, odpowiednio podejść do łowiska, wykonać odpowiedni rzut i odpowiednio poprowadzić przynętę; reszta ma drugorzędne znaczenie :D  :D  :D a cha bym zapomniał trza jeszcze mieć odpowiedni sprzęt i odpowiednie ubranie hej !   ;) pozdrawiam

egzakli ;)  wystarczy tak niewiele + oczywiście ryby w łowisku.Adam a ty dziś nie na rybach? Bo mnie pogoda pokonała...