batmanik Opublikowano 20 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2009 w zeszlym roku i poczatek tego uzywalem pp 10 lb zza w.wody tej zielonej i super do momentu kiedy sie zrobila biala i zaczela odstrzeliwac przynety(niestety nic nie trwa wiecznie)w tym roku od czerwca uzywam pp zza w.wody 15 lb red phantom i mam jedna rade dla kolegow co jej uzywaja UWAGA NA PALCE mocne cholerstwo i troche brudzi wszystko na okolo w komunistyczne barwy ogolnie dobra choc nie twierdze ze najlepsza ale jak to mowia angole value for money Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomaszek Opublikowano 21 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2009 Może niektórym się wyda że piszę o rzeczy oczywistej. Chciał bym jednak jeszcze raz w tym temacie podkreślić znaczenie odcinania końcówki linki po wędkowaniu. (Ktoś w temacie już o tym napisał). Długo nie mogłem zrozumieć na czym polega odstrzeliwanie przynęt. W sensie jak to możliwe? Zrozumiałem dopiero jak sam „odstrzeliłem” 12g woblerka z plecionki 10lb. Stało się to właśnie po tym jak po poprzedniej sesji nie usunąłem zużytego kawałka linki. Wzorzec miejsc narażonych na kontakt z przelotkami jest dość powtarzalny i początkowy fragment zużywa się mocno. Dlatego po wędkowaniu należy go usunąć. „Dobrze Jasiu”… Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
psulek Opublikowano 22 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2009 Cała sprawa z jakością starych plecionek polega na tym, że kiedyś używano innego włókna. Niewielu wie, że Spectra i Dynemaa występują w trzech (Spectra) i czterech (Dynemaa) gatunkach - w zależności od tego do czego są stosowane. Pierwsze plecionki były robione ze najwyższego gatunku (Spectra 2000 itp) - swego czasu producenci potrafili się tym chwalić na opakowaniach. To włókno używane np. w statkach kosmicznych - i najprawdopodobniej dlatego plecionki sprzed kilku lat uważane są za nie do zdarcia. Otwarcie nikt tego nie mówi, ale widać gołym okiem, że jakość włókna używanego do produkcji plecionek spadła - najprawdopodobniej używa się markowych włókien, ale gorszej jakości. W końcu po co robić linkę która wytrzyma kilka lata? W końcu niska trwałość nakręca sprzedaż. Na starym SPiderze było wyraźnie zaznaczone że jest ze Spectry, teraz nie ma takiej adnotacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P.Rozbiecki Opublikowano 10 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2009 Witamporównywałem ostatnio PP 0,15 mm, kupioną od Kolegi Pawła Sułka w kolorze żółtym (zakup 2008r.) i zielonym (zakup 2007r.). Testy w warunkach domowych, na zrywanie, statyczne obciążenie, etc. potwierdziły to, co spotkało mnie nad wodą (częste, mało-bezoporowe rwanie przynęt). Żółta PP okazała się być dużo słabsza od jej zielonego odpowiednika. Np. na zielonej podnosiłem max 5 kg, zaś na zielonej 7 kg. Dodam, że testowałem różne węzły, na nowych odcinkach plecionki. Różnica była również widoczna przy zrywaniu plecionki rwanej bezwęzłowo. Skąd ta różnica? Czy to tylko subiektywny odbiór, czy też coś jest na rzeczy? Czy Koledzy mają podobne spostrzeżenia w kwestii wytrzymałości PP w zależności od koloru? Pozdrawiam,PR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
psulek Opublikowano 10 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2009 Odpowiem ci tak - swego czasu trafiały mi się w dostawach stare szpulki PP, te co są na ulotkach odnośnie podróbek. Miałem na nie stałego i wiernego odbiocę, który kupował takie kwiatki na pniu. Problemy miałem podobne jak ty, między innymi z tego powodu przesiadłem się w tym sezonie na P-Line. Wytrzymałość nie zależy od koloru. Pozdrawiam Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamek Opublikowano 8 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2010 Witam. Odświerzyłem ten wątek bo nie chce zakładać nowego. Mianowicie chce kupić dobra plecionke pod stała szpule na szczupaka i zastanawiam sie nad spiderwire jest dostępna w fiszing mart ale troche boje się kupić jak słysze o tym dziadostwie co nieras sprzedają w polskich sklepach. Jak myślicie warto kupić w fiszing mart ? Na allegro tez sa tylko w oznaczeniach Srednicy czyli tez nie pewne najlepiej by chyba było kupić z usa ale nie wiem gdzie taka dostać w polskim sklepie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
garowy Opublikowano 8 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2010 . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barwena1977 Opublikowano 8 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2010 Kolega @psulek z naszego forum na pewno coś Ci znajdzie odpowiedniego .PZDR! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
garowy Opublikowano 8 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2010 . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patu Opublikowano 8 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2010 Potwierdzam opinie kolegów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil Z. Opublikowano 8 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2010 I ja również zaopatruję się w plecionki na www.aspius.pl (czyli u Pawła Sułka) i serdecznie polecam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamek Opublikowano 8 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2010 Rozumien ze pan Psulek Ma te same linki które są w sklepie www.aspius.pl ? Dzięki za informacjie bardzo mi pomogły.Pozdraiwm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Monk Opublikowano 8 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2010 Tak to te same . Również polecam @psulka i jego linki PP Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PaNeK Opublikowano 8 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2010 Ja cenie sobie PP z za wielkiej wody, jeszcze mnie nie zawiodła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gorgol Opublikowano 8 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2010 J tez nie nazekam na pp.lecz jest jedno ale,kupiłem rok temu 15lb i wszystko było ok do 3ciego wypadu nad wode,nawet dobrze sie nie zaparłem do urwania i trzask,w połowie dł,czsem przy wabiku ot i lipa,lecz potem skusiłem sie na 23lb,i tu odwrotnie normalnie jak linka stalowa,na jednym wypadzie takim ze 12 godz to juz mi kotwic i stalek zaczeło brakowac pekało wszytsko tylko nie linka i nie wiem o co kaman. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
psulek Opublikowano 9 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2010 Mam klienta który kupuje u mnie PP od kilku lat - ostatnio brał na jesieni. Człowiek ma przyzwyczajenie, polegające na tym, że każdą linkę sprawdza metodą na wiadro - dolewa wody aż linka trzaśnie. PP w starych opakowaniach, jak się trafiło w okresie przejściowym, to kupował od ręki. Twierdzi, że różnica między starymi a nowymi to ca 30%. Szczególnie odczuwają to cienkie plecionki, które z natury są słabe. Na grubych problem nie jest taki straszny, ale istnieje. Sam nie schodzę z plecionką poniżej 10lb - cieńszą mam tylko na wklejce okoniowej. Łowię głównie na kamieniach i przy zaczepie cieńsze odstrzeliwałem zacinając odruchowo kijem 7-28g. Plecionki mają o wiele mniejszą zdolność absorpcji gwałtownych naprężeń i jak kijek jest sztywnawy to się robi nieciekawie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Opublikowano 9 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2010 Nie lowie PP slabszymi niz 15lbs wiec moze dlatego plecionka w nowym opakowaniu to dla mnie...poprawa jakosci Zadnych pogrubien czy wezlów. A mocna jak byla tak i jest.Jesli chodzi o plecionki slabsze niz 15lbs, to mam inne preferencje, chocby Spiderwire Ultracast. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi