Skocz do zawartości

Krewety w spaghetti - robia czy nie?


pitt

Rekomendowane odpowiedzi

ZDECYDOWANIE dobrze, ze Piotr podjal temat.

Sprawa jest zbyt powazna by umknela.

 

Slawek jutro fotka z karteczka albo ban do 3 kroli 2189 roku :)

 

Jako zrodlo tezy " ze nie robia" - rozwine mysl owa  : 

 

spaghetti lepiej robi z drobnymi ofockami morza , natomiast taka kreweta to albo na przyozdbienie paelli, albo w sosie pikantno czosnkowym z patelni, albo ...albo ...albo

 

No w kazdym razie nie ze spaghetti (przynajmniej w mojej galaktyce).

 

Tymczasem czekamy na fotostory Slawku.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

spagheti i spagheti - prawdziwy włoch by chyba sie postrzelił słysząc spagheti z krewetkami - tak mi kiedys tłumaczył że spaghtei to spagheti a wariacje na ten temat to różnego rodzaju pasty itp :P

Ale jak już mówimy o gotowaniu - polecam pieczonego ososia w malinowym winegretem i brązawym ryzem ... same nogi kobiety rozkładaja :P

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Tak że tego.. :) W związku z tym, że w ostatniej chwili dostrzegłem brak makaronu doskonały w tej sytuacji okazał się makaron alternatywny czyli.. ryż :D Zapraszam na kulinarną wyprawę...

 

 

Krewetki wypłukałem w zimnej wodzie.

 

15760679089_77cdc8e08f_z.jpg

 

Najmniej przyjemna cześć, obieranko

 

15944757481_600a8d4e9e_z.jpg

 

Do marynaty potrzebna jest limonka, sól, czosnek i sos sojowy. 

Wyciskam do krewetek połówkę limonki, dodaję kilka ząbków czosnku drobno skrojonych i zalewam całość niewielką ilością sosu sojowego a następnie mieszam i pozostawiam w lodówce pod przykryciem na ok. 30 minut.

 

15946713005_3f4b625e7b_z.jpg

 

Przed wyjęciem zamarynowanych krewetek z lodówki rozgrzewam patelnie z niewielką ilością oliwy lub oleju.

Na mocno rozgrzaną patelnię wrzucam krewetki.

 

15759288468_0770a4a119_z.jpg

 

Smażę dosłownie 2-3 minuty. W czasie smażenia krewetek przygotowuję pozostałe produkty, szpinak, pomidorki cherry i przyprawy. Wstawiam również makaron (w tym przypadku ryż :D )

 

15944754771_88aba5c556_z.jpg

 

Wrzucam na patelnię 2-3 garści szpinaku, w tym wypadku to jest takie jak na zdjęciu opakowanie.

 

15327080723_e7ee1310ac_z.jpg

 

Szpinak bardzo szybko się kurczy i w zasadzie można wrzucić więcej jeśli ktoś bardzo lubi szpinak.

 

15946040582_9753959524_z.jpg

 

Kiedy szpinak jest już całkiem miękki po ok 1-2 minutach wrzucam pokrojone w połówki pomidorki. Przyprawiam papryką ostrą, odrobiną pieprzu do smaku.

 

15760979717_17d8eec5ec_z.jpg

 

W tym momencie ustawiam max moc kuchni tak aby pomidorki szybko się usmażyły, nie mogą się rozpadać, nie mogą puścić soku, nie mogą nam zagotować krewetek w sosie własnym. Po ok. 2-3 minutach zdejmuję z kuchni.

Ryż również mam już gotowy tak więc... Serwis!

 

Dań 1 dla mej małżonki :)

 

15944752791_185027d31c_z.jpg

 

Dań 2 dla mnie :)

 

15920911846_d57037d51e_z.jpg

 

Bardzo smaczne i proste danie, pozdrawiam i życzę smacznego! ;)

 

  • Like 15
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

cool, widze, ze uzyles gotowanych, nie byly gumiaste po smazeniu?

Lekko twarde, takie lubie ale generalnie dużego wyboru nie miałem. Były te i gotowane mrożonki, dużo gorsze jak dla mnie tyle że obrane.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Tak że tego.. :) W związku z tym, że w ostatniej chwili dostrzegłem brak makaronu doskonały w tej sytuacji okazał się makaron alternatywny czyli.. ryż :D Zapraszam na kulinarną wyprawę...

 

 

Krewetki wypłukałem w zimnej wodzie.

 

15760679089_77cdc8e08f_z.jpg

 

Najmniej przyjemna cześć, obieranko

 

15944757481_600a8d4e9e_z.jpg

 

Do marynaty potrzebna jest limonka, sól, czosnek i sos sojowy. 

Wyciskam do krewetek połówkę limonki, dodaję kilka ząbków czosnku drobno skrojonych i zalewam całość niewielką ilością sosu sojowego a następnie mieszam i pozostawiam w lodówce pod przykryciem na ok. 30 minut.

 

15946713005_3f4b625e7b_z.jpg

 

Przed wyjęciem zamarynowanych krewetek z lodówki rozgrzewam patelnie z niewielką ilością oliwy lub oleju.

Na mocno rozgrzaną patelnię wrzucam krewetki.

 

15759288468_0770a4a119_z.jpg

 

Smażę dosłownie 2-3 minuty. W czasie smażenia krewetek przygotowuję pozostałe produkty, szpinak, pomidorki cherry i przyprawy. Wstawiam również makaron (w tym przypadku ryż :D )

 

15944754771_88aba5c556_z.jpg

 

Wrzucam na patelnię 2-3 garści szpinaku, w tym wypadku to jest takie jak na zdjęciu opakowanie.

 

15327080723_e7ee1310ac_z.jpg

 

Szpinak bardzo szybko się kurczy i w zasadzie można wrzucić więcej jeśli ktoś bardzo lubi szpinak.

 

15946040582_9753959524_z.jpg

 

Kiedy szpinak jest już całkiem miękki po ok 1-2 minutach wrzucam pokrojone w połówki pomidorki. Przyprawiam papryką ostrą, odrobiną pieprzu do smaku.

 

15760979717_17d8eec5ec_z.jpg

 

W tym momencie ustawiam max moc kuchni tak aby pomidorki szybko się usmażyły, nie mogą się rozpadać, nie mogą puścić soku, nie mogą nam zagotować krewetek w sosie własnym. Po ok. 2-3 minutach zdejmuję z kuchni.

Ryż również mam już gotowy tak więc... Serwis!

 

Dań 1 dla mej małżonki :)

 

15944752791_185027d31c_z.jpg

 

Dań 2 dla mnie :)

 

15920911846_d57037d51e_z.jpg

 

Bardzo smaczne i proste danie, pozdrawiam i życzę smacznego! ;)

Wy się tu bawcie a ja idę pustoszyć lodówę... :ph34r:

Ps.Szkoda,że krewetek nie mam... :(

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Sławek fajny przepis, ale nastepnym razem spróbuj smażyć krewety około 1.5 - 2min z kazdej strony, powinny być smaczniejsze!

Napisz koniecznie co się działo po konsumpcji :)

Czy to był przepis od Pitta ??? :)

 

 

 

A wracając do meritum, to jest robota, kolega po fachu potrzebuje pomocy, może pomożecie w potrzebie!? :)

 

http://jerkbait.pl/topic/49272-abu-orra-sx-czy-blue-arc-w-wielko%C5%9Bci-200/

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A tak w aspekcie seafood, ostatnio dowiedziałem się, iż jednym z najbardziej podrabianych produktów spożywczych na świecie, przede wszystkim podawanym w restauracjach, są krążki kalmarów. A jako substytutu używa się...........świńskich odbytów, a dokładnie ostatniego odcinka okrężnicy. Podobno wygląd, smak i tekstura są niemal identyczne. :D Dla niepoznaki dodają podobno kilka kawałków z czułkami, reszta to anus. Powiedzenie "z dup..y wzięte" nabiera całkiem nowego znaczenia :)

  • Like 3
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Heh, właśnie kończę je robić, standardowy przepis od jakiegoś czasu.

Makaron lidlowski Tagiatelle z dzikim czosnkiem.

Krewetki mrożone.

Pesto, czosnek i inne takie.

W połączeniu robi dobrze.

 

Wersja druga to sos sojowy, świeża kolendra, czosnek i sos chilli. Dzieci by dały się pokroić za to :)

  • Like 2
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Właśnie zjadłem- przepis mistrzostwo świata:) Dorzuciłem jeszcze do tego sos z pancerzy krewetek duszonych w białym winie + masło. Rewelacyjnie się to uzupełniło. Położyłem wszystko na ciemnym tagiatelle . Małżonka jak nie przepada za wszystkim co pływało w morzu tak tym razem aż się jej uszy trzęsły:)

 

Krewetki kupiłem w Lidlu mrożone surowe (argentyńskie) takie jadłem pierwszy raz- puszczają świetny czerwono-pomarańczowy sosik co dodaje dodatkowej kolorystyki. 

Edytowane przez covent
  • Like 1
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...