Skocz do zawartości

Krewety w spaghetti - robia czy nie?

pitt

Rekomendowane odpowiedzi

ZDECYDOWANIE dobrze, ze Piotr podjal temat.

Sprawa jest zbyt powazna by umknela.

Slawek jutro fotka z karteczka albo ban do 3 kroli 2189 roku :)

Jako zrodlo tezy " ze nie robia" - rozwine mysl owa  : 

spaghetti lepiej robi z drobnymi ofockami morza , natomiast taka kreweta to albo na przyozdbienie paelli, albo w sosie pikantno czosnkowym z patelni, albo ...albo ...albo

No w kazdym razie nie ze spaghetti (przynajmniej w mojej galaktyce).

Tymczasem czekamy na fotostory Slawku.

spagheti i spagheti - prawdziwy włoch by chyba sie postrzelił słysząc spagheti z krewetkami - tak mi kiedys tłumaczył że spaghtei to spagheti a wariacje na ten temat to różnego rodzaju pasty itp :P

Ale jak już mówimy o gotowaniu - polecam pieczonego ososia w malinowym winegretem i brązawym ryzem ... same nogi kobiety rozkładaja :P

Tak że tego.. :) W związku z tym, że w ostatniej chwili dostrzegłem brak makaronu doskonały w tej sytuacji okazał się makaron alternatywny czyli.. ryż :D Zapraszam na kulinarną wyprawę...

Krewetki wypłukałem w zimnej wodzie.

15760679089_77cdc8e08f_z.jpg

Najmniej przyjemna cześć, obieranko

15944757481_600a8d4e9e_z.jpg

Do marynaty potrzebna jest limonka, sól, czosnek i sos sojowy. 

Wyciskam do krewetek połówkę limonki, dodaję kilka ząbków czosnku drobno skrojonych i zalewam całość niewielką ilością sosu sojowego a następnie mieszam i pozostawiam w lodówce pod przykryciem na ok. 30 minut.

15946713005_3f4b625e7b_z.jpg

Przed wyjęciem zamarynowanych krewetek z lodówki rozgrzewam patelnie z niewielką ilością oliwy lub oleju.

Na mocno rozgrzaną patelnię wrzucam krewetki.

15759288468_0770a4a119_z.jpg

Smażę dosłownie 2-3 minuty. W czasie smażenia krewetek przygotowuję pozostałe produkty, szpinak, pomidorki cherry i przyprawy. Wstawiam również makaron (w tym przypadku ryż :D )

15944754771_88aba5c556_z.jpg

Wrzucam na patelnię 2-3 garści szpinaku, w tym wypadku to jest takie jak na zdjęciu opakowanie.

15327080723_e7ee1310ac_z.jpg

Szpinak bardzo szybko się kurczy i w zasadzie można wrzucić więcej jeśli ktoś bardzo lubi szpinak.

15946040582_9753959524_z.jpg

Kiedy szpinak jest już całkiem miękki po ok 1-2 minutach wrzucam pokrojone w połówki pomidorki. Przyprawiam papryką ostrą, odrobiną pieprzu do smaku.

15760979717_17d8eec5ec_z.jpg

W tym momencie ustawiam max moc kuchni tak aby pomidorki szybko się usmażyły, nie mogą się rozpadać, nie mogą puścić soku, nie mogą nam zagotować krewetek w sosie własnym. Po ok. 2-3 minutach zdejmuję z kuchni.

Ryż również mam już gotowy tak więc... Serwis!

Dań 1 dla mej małżonki :)

15944752791_185027d31c_z.jpg

Dań 2 dla mnie :)

15920911846_d57037d51e_z.jpg

Bardzo smaczne i proste danie, pozdrawiam i życzę smacznego! ;)

• Like 15

cool, widze, ze uzyles gotowanych, nie byly gumiaste po smazeniu?

Lekko twarde, takie lubie ale generalnie dużego wyboru nie miałem. Były te i gotowane mrożonki, dużo gorsze jak dla mnie tyle że obrane.

Tak że tego.. :) W związku z tym, że w ostatniej chwili dostrzegłem brak makaronu doskonały w tej sytuacji okazał się makaron alternatywny czyli.. ryż :D Zapraszam na kulinarną wyprawę...

Krewetki wypłukałem w zimnej wodzie.

15760679089_77cdc8e08f_z.jpg

Najmniej przyjemna cześć, obieranko

15944757481_600a8d4e9e_z.jpg

Do marynaty potrzebna jest limonka, sól, czosnek i sos sojowy. 

Wyciskam do krewetek połówkę limonki, dodaję kilka ząbków czosnku drobno skrojonych i zalewam całość niewielką ilością sosu sojowego a następnie mieszam i pozostawiam w lodówce pod przykryciem na ok. 30 minut.

15946713005_3f4b625e7b_z.jpg

Przed wyjęciem zamarynowanych krewetek z lodówki rozgrzewam patelnie z niewielką ilością oliwy lub oleju.

Na mocno rozgrzaną patelnię wrzucam krewetki.

15759288468_0770a4a119_z.jpg

Smażę dosłownie 2-3 minuty. W czasie smażenia krewetek przygotowuję pozostałe produkty, szpinak, pomidorki cherry i przyprawy. Wstawiam również makaron (w tym przypadku ryż :D )

15944754771_88aba5c556_z.jpg

Wrzucam na patelnię 2-3 garści szpinaku, w tym wypadku to jest takie jak na zdjęciu opakowanie.

15327080723_e7ee1310ac_z.jpg

Szpinak bardzo szybko się kurczy i w zasadzie można wrzucić więcej jeśli ktoś bardzo lubi szpinak.

15946040582_9753959524_z.jpg

Kiedy szpinak jest już całkiem miękki po ok 1-2 minutach wrzucam pokrojone w połówki pomidorki. Przyprawiam papryką ostrą, odrobiną pieprzu do smaku.

15760979717_17d8eec5ec_z.jpg

W tym momencie ustawiam max moc kuchni tak aby pomidorki szybko się usmażyły, nie mogą się rozpadać, nie mogą puścić soku, nie mogą nam zagotować krewetek w sosie własnym. Po ok. 2-3 minutach zdejmuję z kuchni.

Ryż również mam już gotowy tak więc... Serwis!

Dań 1 dla mej małżonki :)

15944752791_185027d31c_z.jpg

Dań 2 dla mnie :)

15920911846_d57037d51e_z.jpg

Bardzo smaczne i proste danie, pozdrawiam i życzę smacznego! ;)

Wy się tu bawcie a ja idę pustoszyć lodówę... :ph34r:

Ps.Szkoda,że krewetek nie mam... :(

Sławek fajny przepis, ale nastepnym razem spróbuj smażyć krewety około 1.5 - 2min z kazdej strony, powinny być smaczniejsze!

Napisz koniecznie co się działo po konsumpcji :)

Czy to był przepis od Pitta ??? :)

A wracając do meritum, to jest robota, kolega po fachu potrzebuje pomocy, może pomożecie w potrzebie!? :)

http://jerkbait.pl/topic/49272-abu-orra-sx-czy-blue-arc-w-wielko%C5%9Bci-200/

A tak w aspekcie seafood, ostatnio dowiedziałem się, iż jednym z najbardziej podrabianych produktów spożywczych na świecie, przede wszystkim podawanym w restauracjach, są krążki kalmarów. A jako substytutu używa się...........świńskich odbytów, a dokładnie ostatniego odcinka okrężnicy. Podobno wygląd, smak i tekstura są niemal identyczne. :D Dla niepoznaki dodają podobno kilka kawałków z czułkami, reszta to anus. Powiedzenie "z dup..y wzięte" nabiera całkiem nowego znaczenia :)

• Like 3

Heh, właśnie kończę je robić, standardowy przepis od jakiegoś czasu.

Makaron lidlowski Tagiatelle z dzikim czosnkiem.

Krewetki mrożone.

Pesto, czosnek i inne takie.

W połączeniu robi dobrze.

Wersja druga to sos sojowy, świeża kolendra, czosnek i sos chilli. Dzieci by dały się pokroić za to :)

• Like 2

Właśnie zjadłem- przepis mistrzostwo świata:) Dorzuciłem jeszcze do tego sos z pancerzy krewetek duszonych w białym winie + masło. Rewelacyjnie się to uzupełniło. Położyłem wszystko na ciemnym tagiatelle . Małżonka jak nie przepada za wszystkim co pływało w morzu tak tym razem aż się jej uszy trzęsły:)

Krewetki kupiłem w Lidlu mrożone surowe (argentyńskie) takie jadłem pierwszy raz- puszczają świetny czerwono-pomarańczowy sosik co dodaje dodatkowej kolorystyki. 

Edytowane przez covent
  • Like 1