Skocz do zawartości
  • 0

Honda Yamaha czy Mercury do 4KM

michal7709

Pytanie

Witam wszystkich mam dylemat co kupić potrzebuję pływadło  do mojej kaśki ale nie mam wogole zielonego pojęcia co kupić.Poczytałem ostatnio trochę o yamaha 4km i podobno one mają plastykowy walek rozrządu i nie jest to dobra konstrukcja .Proszę o dobrą radę i pomoc w wyborze .Z góry dziękuję za wszelkie pomocne info.

13 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Raczej używkę na nowy dużo kasy trzeba mi chodzi o coś sprawdzonego używanego bo nawet gdybym się zdecydował na nowy to poprostu nie chcę eksperymentować to tak jak z samochodami są nowe ale ja wolę starsze już sprawdzone auto jak np mercedes 124 2.5TD stary ale nie do za jechania oczywiście przy odpowiednim dbaniu o niego.......

• 0

Michał trudno jest Ci coś doradzić bo sam sobie udzieliłeś właściwie odpowiedzi

"stary ale nie do za jechania oczywiście przy odpowiednim dbaniu o niego.......".

Każda używka made in japan w dobrym stanie będzie Ci służyła.  Nie pytaj wiec o markę poszukaj dobrego źródła na używki  ;) 

• Like 1

• 0

użytkowałem dwa silniki o które pytasz

4KM Mariner czterosuw(to samo co tohatsu/mercury)

6KM Mercury to samo co wyżej ale podobno większa moc ;)

Bardzo dobre silniki

Znam wielu użytkowników Yamahy 4KM i również żaden złego słowa nie powiedział i o awariach wyżej wymienionych nie słyszałem.

Warto poszukać trochę dłużej aby na prawdę być zadowolonym i kupić z dobrego źródła.

Najlepiej od wędkarza który posiada taki motorek od nowości a książka serwisowa u takich osób nie jest rzadkością. Wędkarsko tych silniczków się nie zamęczy i nawet rocznik 2000 będzie "chodził jak zegareczek".  Kiedyś kupiłem taki silniczek z 2001r od wędkarza któremu zrobili strefę ciszy w okolicy i używał go od wielkiego dzwona, kilka razy w roku na wyjazdach. jakież było moje zdziwienie jak go sprzedawałem i po 3 miesiącach leżenia został wstawiony do beczki, napompowane paliwko, wyciągnięte ssanie, szarpnąłem.....   o ku.... chodzi :P :o :)    odpalił z pierwszego kopa jakby był 15 min wcześniej zgaszony.

Ja bym postawił na Tohatsu/mercury(oraz inne klony różniące się kolorem i napisami) oraz Yamahę

• 0

podpowiadałem linie Mercury/Mariner/Tohatsu/Nissan/Evinrude bo to jedna i ta sama konstrukcja i częsci sa takie same i łatwo dostepne.

silniki posiadaja świetlny sygnalizator niskiego stanu oleju, maja zbiorniki wbudowne i wyjscie na linie paliwową

yamaha tez ma ale nie ma swietlnego sygnalizatora niskiego oleju

honda 5 km nie ma zbiorniczka na sobie i szarpanka jest do D.. i jest głosna ale ma sygnalizator stanu oleju

• 0

Kiedyś kupiłem taki silniczek z 2001r od wędkarza któremu zrobili strefę ciszy w okolicy i używał go od wielkiego dzwona, kilka razy w roku na wyjazdach. jakież było moje zdziwienie jak go sprzedawałem i po 3 miesiącach leżenia został wstawiony do beczki, napompowane paliwko, wyciągnięte ssanie, szarpnąłem.....   o ku.... chodzi :P :o :)    odpalił z pierwszego kopa jakby był 15 min wcześniej zgaszony.

Ja bym postawił na Tohatsu/mercury(oraz inne klony różniące się kolorem i napisami) oraz Yamahę

Zdecydowanie T/M - produkowane w jednym miejscu, w Japonii, od wielu lat. Mercury zakończył produkcję własną w 2002 roku. Całość produkuje fabryka Tohatsu, ale w dwóch wersjach obudowy. Silniki są genialne. Ostatnio zostawiłem na dwie doby przy łódce, w nocy było - 7 celsjuszy, weszliśmy na łódź, trzy szarpnięcia i zagadał. to jest na prawdę niezawodna maszyna. Potrafi 6-7 miesięcy wisieć na wieszaku, a po założeniu odpalić w pierwszym szarpnięciu. Serdecznie polecam.  :)