Skocz do zawartości
  • 0

Uchwyt na wędki mocowany wewnątrz auta do podsufitki.

Ugly

Pytanie

Gdzieś widziałem uchwyt do przeznaczony do transportu wędzisk zarówno złożonych jak i rozłożonych w autach typu kombi. Wyglądało to tak: dwie poprzeczki mocowane na przyssawki do szyb bocznych po sufitem pojazdu. Jedna z tyłu druga z przodu poprzecznie do osi wzdłużnej pojazdu. Do poprzeczek były skierowane w dół, bodaj cztery uchwyty, do wędek

Dla jasności dodaje,że NIE chodzi mi o uchwyty do wędzisk mocowane na zewnątrz auta często uzywane np. przez muszkarzy

Czy ktoś wie gdzie mogę takie coś znaleźć?

U.

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Cześć,

Chciałby sobie zrobić demontowany uchwyt na wędkę/wędki "przyczepiany" przez podsufitkę od wewnątrz w aucie.  .

Kombinuję czy aby takie coś nie zrobić na 2 lub 4  magnesach neodymowych z gwintowanymi otworami i w nich osadzić np rzepy.

Czy macie jakieś doświadczenia jakiej średnicy magnes będzie trzymał przez podsufitkę w sumie niewielki ciężar ?

Czy może macie już jakieś przećwiczone patenty ?

pozdrawiam

Krzysiek

• 0

U mnie w Landroverze są siatki na podsufitce i można wędke zawiesić całkiem fajnnie.. znacznie to ułatwia podróżowanie z 1- częsciowymi wędkami zwłaszcza we dwóch, zawsze możesz też zamontować gumke pomiedzy uchwytami do trzymania sie tymi przy podsufitce z przodu i z tyłu i tam podwiesić wędke

• 0

Też szukam jakiegoś ciekawego rozwiązania. Niestety blacha u mnie na dachu aluminiowa i rozwiązanie z magnesami odpada. A wszystkie okna w środku sie otwierają. Więc oparcie o okna odpada.

Może ktoś posiada coś sprawdzonego? Na minimum 8 sztuk.

• 0

Kolega ma zamontowaną kratę separującą dla psa ( http://www.zoopunkt.pl/kratka-separujaca-do-aut-terenowych-i-vanow-cat-80-id-563.aspx)i przypina  wędki na czerwone rzepy dragona. Nic się nie majta, montuje kije z młynkami, wchodzi mu co najmniej 6szt. 

Tylko za cholerę nie wiem jak to przemycić na dach :D

Edytowane przez pawelHERP

• 0

Kolega ma zamontowaną kratę separującą dla psa ( http://www.zoopunkt.pl/kratka-separujaca-do-aut-terenowych-i-vanow-cat-80-id-563.aspx)i przypina  wędki na czerwone rzepy dragona. Nic się nie majta, montuje kije z młynkami, wchodzi mu co najmniej 6szt. 

Tylko za cholerę nie wiem jak to przemycić na dach :D

240cm w jednym kawałku?

• 0

Nie pamiętam dokładnie, u kogo. Prawdopodobnie był tu Wiesław Dębicki z red.  WP. Na bagażniku dachowym woził prostą rurę, zamykaną na kluczyk/kłódeczkę. Nie było czasu podpytać, z czego ta rura i jakim kosztem.

Były inne, ciekawsze tematy ale ten widok rury na bagażniku, wydawał się świetnym pomysłem.

Był nawet czas, gdy w fascynacji castingiem, myślałem o zamontowaniu takiej rury aluminiowej na stałe, do relingów dachowych.

Sam, w kombiaku, woziłem zawsze sznurowadła lub taśmy z "rzepem". Uchwyty pasażera i kierowcy wykorzystywałem jako wieszaki.

Nie było to zbyt wygodne.

Mimo, że Passat nie jest autem małym, to głową często zawadzałem o to "podwieszenie".

Edytowane przez popper
  • Like 1

• 0

Moim wozidełkiem jest Hyundai Trajet.Z jednoskładami(tbs68 i les610) radze sobie tak.Dolniki oparte o podłogę bagażnika a blanki łukiem układają się pod dachem.Bez rzepów,gumek itp.trzymaczy.Lekkie samoistne naprężenie blanku trzyma wędki wystarczająco.Nie wiem czy w normalnym kombiaku da się tak zrobić.Moje wozidełko jest wyższe od kombi.

• 0

Odgrzeję kotleta i to już przeterminowanego  :P

Ale może komuś się przyda

http://boxcars.pl/thule-885-cast-away.html

Fajnie to wygląda ale zastanawia mnie jedno. Kamień spod kół ciężarówki potrafi zrobić pajączka na przedniej szybie, więc czy tak wyeksponowane wędki nie są zbyt narażone na uszkodzenia?

• 0

Witam. Ja korzystam z pomysłu znajomego, tzn. między zagłówkami zapiąłem gumę 0,5 cm o długości 1 m na haczykach jak w gumach do bagażnika. Wędki jednoskładowe uzbrojone w domu zabezpieczam od góry ok. 50 do 70 cm kawałkiem pianki zawiązanej z jednej strony (takiej, jak do izolacji rur CO), a kołowrotki zabezpieczam neoprenowymi pokrowcami. Wędki układam poziomo na żaluzji bagażnika (kombi), a szczytówki na w/w gumie, z tym że szczytówki w piance leżą między siedzeniami na dwóch gumach, a trzecia je zabezpiecza od góry i dzięki temu nie latają na zakrętach. Dzięki piankowym ochraniaczom szczytówki nie klikają o siebie nawet na nierównościach i najwięcej przewoziłem jednocześnie 6 gotowych zestawów.

post-56269-0-63776200-1443382570_thumb.jpg

Edytowane przez jarekz4
  • Like 1

• 0

Odkopie temat, jutro odbieram samochod z przeznaczeniem tylko i wyłącznie na wyprawy wędkarskie. Jeśli chodzi o wnętrze auta to chce go również dostosowac do tego celu i najbardziej zalezy mi na przewożeniu kijów... Panowie czy w praktyce ktos - coś może polecić sprawdzonego?

• 0

Relingi na dachu, a do nich przymocuj rurę PCV. Z jednej strony dekiel na "głucho" a z drugiej strony zamknięcie na gwint. Rura musi mieć odpowiednią średnicę aby wędka zmieściła się w pokrowcu. Można też takie mocowanie zrobić w środku auta na podsufitce o ile samochód jest wystarczająco długi. Łatwiej będzie coś podpowiedzieć jak powiesz co to za maszyna.

Edytowane przez fred88

• 0

Odkopie temat, jutro odbieram samochod z przeznaczeniem tylko i wyłącznie na wyprawy wędkarskie. Jeśli chodzi o wnętrze auta to chce go również dostosowac do tego celu i najbardziej zalezy mi na przewożeniu kijów... Panowie czy w praktyce ktos - coś może polecić sprawdzonego?

Jak przyczepiam wędki (na krótkie trasy uzbrojone w kołowrotki) rzepami do spinania wędzisk do podsufitki. 2 rzepy po 25cm utrzymają wędkę z kołowrotkiem. Do 2.4m jednoskład też tak wożę:) Auto to służbowy Ford Focus w kombi

Edytowane przez K-Pon

• 0

Jak przyczepiam wędki (na krótkie trasy uzbrojone w kołowrotki) rzepami do spinania wędzisk do podsufitki. 2 rzepy po 25cm utrzymają wędkę z kołowrotkiem. Do 2.4m jednoskład też tak wożę :) Auto to służbowy Ford Focus w kombi

Ciekawe muszę spróbować ten patent.Mam jednosklady  max 2m. Ciekawe jak się ma podsufitka po ściągnięciu rzepów?

Edytowane przez nalewator

• 0

Można się tylko domyślać... ;) Ale to auto służbowe... :D

Podsufitka nie cierpi zbytnio i wygląda całkiem nieźle. Ogólnie Fordziki maja dobrej jakości ten element.

Niestety już o elektronice tego nie powiem .... Focusik w naprawie u elektronika (zimne luty szlak trafił) i muszę jeździć chwilowo LR3 (nie wiem jak długo to zniosę :P ).

Przy wożeniu nad głowami należy pamiętać o ostrzeganiu pasażerów :P Mam super fotki jak mój Asystent zaczepił się włosami (ma długie jak ..... Jezus) o wobler boleniowy Qcyka :P

• Like 1