Skocz do zawartości
  • 0

Obowiązkowe wyposażenie łodzi

welpa1809

Pytanie

Wklejam bo pytanie się powtarza WYPOSAŻENIE OBOWIĄZKOWE NA WODACH ŚRÓDLĄDOWYCH OD 2011

WYPOSAŻENIE JACHTÓW I MOTORÓWEK NA WODACH ŚRÓDLĄDOWYCH

Zostało określone w rozporządzeniu Ministra Infrastruktury z 05.11.2010 ogłoszonym w Dzienniku Ustaw nr 216 / 2010 poz. 1423 w sprawie wymagań technicznych i wyposażenia statków żeglugi śródlądowej. Nakłada ono na pokładzie statków przeznaczonych do uprawiania sportu i rekreacji następujące obowiązki:

§ 4. 3. Wyposażenie ruchome powinno być właściwie rozmieszczone i utrzymywane we właściwym stanie technicznym.

§ 6. 1. Statek, z wyjątkiem statku na stałe zacumowanego do nabrzeża, powinien być wyposażony w pasy lub kamizelki ratunkowe w liczbie odpowiadającej liczbie osób znajdujących się na statku oraz w koła ratunkowe

§ 7. 1. Co najmniej połowa wymaganych kół ratunkowych powinna być wyposażona w nietonącą linkę o średnicy 8-11 mm i długości 30 m.

§ 11. Wymagania, o których mowa w § 6-10, stosuje się do statków obsadzonych załogą (…) Załącznik (tabela I wyposażenie małych statków): statek o napędzie mechanicznym o długości 4-12 metrów w rejonie 2-4 oraz pozbawiony napędu mechanicznego w rejonie 1-4 powinien być wyposażony w jedno koło (...) przy czym wymagań nie stosuje się do małych statków, których budowa i konstrukcja nie pozwala na umieszczenie koła ratunkowego.

§ 12. 1. Statek powinien być wyposażony w odpowiednie gaśnice w liczbie określonej w zależności od jego wielkości, przeznaczenia, mocy urządzeń napędowych i wyposażenia stwarzającego zagrożenie pożarowe.

3. Dopuszcza się stosowanie gaśnic wodnych lub pianowych, jeśli dostosowane są one do klasy pożarowej, która jest najbardziej prawdopodobna w przypadku pożaru w pomieszczeniu, w którym się znajdują.

7. Statek o długości równej lub mniejszej niż 20 m (...) powinien być wyposażony w gaśnice proszkowe o wielkości napełniania 2 kg. Minimalna liczba gaśnic jest zależna od długości statku i wynosi:

1) do 10 m - (1 + s) gaśnic,

2) powyżej 10 m do 15 m - (2 + s) gaśnic,

3) powyżej 15 m do 20 m - (3 + s) gaśnic,

przy czym "s" oznacza liczbę dodatkowych gaśnic w zależności od mocy silników napędowych i wynosi: 1 gaśnica dla silników o mocy 50-100 kW oraz dodatkowo 1 gaśnica powyżej 100 kW.

8. Dodatkowe gaśnice, o których mowa w ust. 7, powinny być równomiernie rozmieszczone w miejscach widocznych i łatwo dostępnych.

9. Gaśnice powinny być tak rozmieszczone, aby znajdowały się przy każdej zejściówce oraz, w miarę możliwości, w odległości nie większej niż 1 m od stanowiska sternika i 2 m od kuchenki.

10. Na statku dopuszcza się stosowanie innej niż określona w ust. 7 liczby gaśnic, jeżeli przy zastosowanej wielkości napełnienia nie przekraczającej 6 kg zachowana jest ta sama skuteczność gaśnicza.

§ 13. Wymagań, o których mowa w § 12, nie stosuje się do statków przeznaczonych wyłącznie do uprawiania sportu lub rekreacji:

1) o długości kadłuba nie przekraczającej 3,5 m;

2) bez napędu mechanicznego.

§ 19. 1. Statek przeznaczony wyłącznie do uprawiania sportu lub rekreacji powinien być wyposażony w następujący sprzęt pokładowy:

1) odbijacze w liczbie odpowiedniej do rodzaju i wymiarów statku;

2) bosak;

3) apteczka pierwszej pomocy.

2. Wymagań, o których mowa w ust. 1, nie stosuje się do statków przeznaczonych wyłącznie do uprawiania sportu lub rekreacji o długości kadłuba nie przekraczającej 3,5 m.

3. Skuter wodny powinien być wyposażony w zrywkę umożliwiającą awaryjne wyłączenie silnika.

• Like 5

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Witam czytam i wychodzi że dla łódki wędkarskiej o długości do 3,5m. obowiązkowe wyposażenie wymagane przy kontroli to:

Kamizelki ratunkowe w liczbie odpowiadającej ilości osób na łódce

Koło ratunkowe nie bo brak miejsca

Gaśnica, odbijacz, bosak, apteczka nie bo do 3,5m i rekreacja

• 0

Witam czytam i wychodzi że dla łódki wędkarskiej o długości do 3,5m. obowiązkowe wyposażenie wymagane przy kontroli to:

Kamizelki ratunkowe w liczbie odpowiadającej ilości osób na łódce

Koło ratunkowe nie bo brak miejsca

Gaśnica, odbijacz, bosak, apteczka nie bo do 3,5m i rekreacja

do 3,5 metra z napędem mechanicznym (silnikiem elektrycznym lub spalinowym) - gaśnica 2kg i kamizelki ratunkowe dla każdej osoby na łódce/pontonie

• 0

do 3,5 metra z napędem mechanicznym (silnikiem elektrycznym lub spalinowym) - gaśnica 2kg i kamizelki ratunkowe dla każdej osoby na łódce/pontonie

Wigry 355 teraz 360 tak jak np. Solar i inne klony .

Co jeszcze musi mieć na wyposażeniu  jeśli ma 3,55 metra i więcej ?

• Like 1

• 0

Oprócz tego co podali koledzy jeszcze teflon, chorągiewki sygnalizacyjne no i oczywiście sprzęgło od żuka.

I panu policjantowi przy kontroli trzeba powiedzieć, ze tak Qh zapewniał.  ;) 

Na poprzednich stronach są wklejone obowiązujące akty prawne. Wystarczy przeczytać. Policja nie bazuje na forum tylko na tych właśnie dokumentach. A dyskusje z nimi bywają trudne. Właśnie uzupełniłem przegląd gaśnicy.

Dodam, że ani mała łódź, ani mała moc silnika ( brak rejestracji i brak patentu) nie zwalnia z obowiązku znania przepisów obowiązujących na wodzie. Znaków, pierwszeństwa, sygnalizacji. Jezioro czy rzeka to nie basen. Naprawdę można sobie i innym biedy napytać. Mnóstwo corocznych utonięć właśnie stad się bierze.

Edytowane przez Qh_

• 0

Oprócz tego co podali koledzy jeszcze teflon, chorągiewki sygnalizacyjne no i oczywiście sprzęgło od żuka.

I panu policjantowi przy kontroli trzeba powiedzieć, ze tak Qh zapewniał.  ;) 

Na poprzednich stronach są wklejone obowiązujące akty prawne. Wystarczy przeczytać. Policja nie bazuje na forum tylko na tych właśnie dokumentach. A dyskusje z nimi bywają trudne. Właśnie uzupełniłem przegląd gaśnicy.

i dlatego przepis powinien być czytelny, a tak zaczynają się interpretacje:

§ 6.1 Statek, z wyjątkiem statku na stałe zacumowanego do nabrzeża, powinien być wyposażony w pasy lub kamizelki ratunkowe w liczbie odpowiadającej liczbie osób znajdujących się na statku oraz w koła ratunkowe.

kamizelki jasne, ale koło już w załączniku opisane

Rodzaj małego statku:       o napędzie mechanicznym o długości od 4 do 12 metrów

Rejon żeglugi                    rejony 2–4  

Liczba kół ratunkowych    1 koło

UWAGA: Wymagań nie stosuje się do małych statków, których budowa i konstrukcja nie pozwala na umieszczenie koła ratunkowego.

a czy łódka wędkarska do 4 m jest przystosowana do mocowania koła, raczej nie

§ 12

7. Statek o długości równej lub mniejszej niż 20 m, inny niż pchacz, holownik i lodołamacz, powinien być wyposażony w gaśnice proszkowe o wielkości napełniania 2 kg
§ 13.
Wymagań, o których mowa w § 12, nie stosuje się do statków przeznaczonych wyłącznie do uprawiania sportu lub rekreacji:
1) o długości kadłuba nieprzekraczającej 3,5 m;
2) bez napędu mechanicznego

§ 19.

1. Statek przeznaczony wyłącznie do uprawiania sportu lub rekreacji powinien być wyposażony w następujący sprzęt pokładowy:
1) odbijacze w liczbie odpowiedniej do rodzaju i wymiarów statku;
2) bosak;
3) apteczka pierwszej pomocy.
2. Wymagań, o których mowa w ust. 1, nie stosuje się do statków przeznaczonych wyłącznie do uprawiania sportu lub rekreacji o długości kadłuba nieprzekraczającej 3,5 m.
Edytowane przez eljotnes

• 0

Oj jest tego więcej. Na poprzednich stronach są akty prawne.

W jednym masz rację - jest to niejasne - jak wszystkie skomplikowane przepisy. Ja interpretuję tak: jeśli nie jest jasne, ze czegoś nie muszę mieć, to mam.

Łódkę mam 3,90, 25KM, więc zarejestrowaną w pełni.

U siebie mam tak:

Gaśnica 2kg Z WAŻNYM PRZEGLĄDEM (co wynika z przepisów ogólnych tak jak w każdym aucie)

4 odboje - po dwa na stronę, nigdy nie użyte

pagaj z bosakiem (pagaj w sumie mądrze, bo jak silniki posiadają, to na rzece miło dobić do brzegu a nie morza ;)).

bosak solo gdzieś na dnie (żeby uniknąć przygłupich dyskusji)

Apteczka (na szczęście wystarczy jakaś), ale apteczki też mają daty ważności ...

kamizelki RATUNKOWE nie asekuracyjne, z atestem

rzutkę/linkę 30m 8mm średnicy, pływającą (choć nie muszę) ale warto mieć. Można przypiąć siebie albo pomóc komuś niekoniecznie skacząc samemu do wody.

Koła ratunkowego nie mam bo łódź ma poniżej 4m.

Łódź jest zarejestrowana w pełni nie na żadne "A" bo mam powyżej 20KM.

Numery rejestracyjne na burcie min 10cm i 1cm grubości. Oraz nazwę łodzi. Portu nie mam bo jak jest numer nie musi być na małych statkach.

Uwaga mam czerpak. Nie wiem czemu ale kiedyś policjant o niego pytał. To mam. Przydaje się. Jeździ w nim suchy papier toaletowy i jak buja służy za pisuar wygodny - to mam.

A ze mam patent to gdzieś w  bakiście światło 360* oświetlające pokład (bo trzeba) i szperacz na dziobie (bo chcę coś widzieć) jak się noc zrobi.

U nas się czepiają (i może dobrze). Kontroli miałem sporo. Pytali o wszystko powyżej - nigdy nie dostałem mandatu.

Jedyne co mam dyskusyjne, to silnik. Na Mietkowie, WOLNO UŻYWAĆ siników do 5KM. Ja nie używam, ale mam 25KM, silnik jest nad wodą, mam dwa elektryki. Policja odpuszcza bez problemu, ale słyszałem, że straż rybacka się czepia. Jak to straż.

Nie zdejmę i nie zapłącę mandatu bo 1. tak mam zarejestrowaną łódź. 2. Ważniejsze - jakby trzeba było kogoś ratować to ja jestem na 25KM w każdym zakątku Mietkowa w 2 min, a zimą tonący ma niewiele więcej czasu. Na elektryku nie zdążę. I tu się będę upierał, nawet jakby się miało oprzeć o sąd.

Co do innych wymiaró łódek sie nie wypowiadam, trzeba czytać i decydować samemu.

• 0

Jedyne co mam dyskusyjne, to silnik. Na Mietkowie, WOLNO UŻYWAĆ siników do 5KM. Ja nie używam, ale mam 25KM, silnik jest nad wodą, mam dwa elektryki. Policja odpuszcza bez problemu, ale słyszałem, że straż rybacka się czepia. Jak to straż.

Nie zdejmę i nie zapłącę mandatu bo 1. tak mam zarejestrowaną łódź. 2. Ważniejsze - jakby trzeba było kogoś ratować to ja jestem na 25KM w każdym zakątku Mietkowa w 2 min, a zimą tonący ma niewiele więcej czasu. Na elektryku nie zdążę. I tu się będę upierał, nawet jakby się miało oprzeć o sąd.

Czy wiesz może jaki akt prawny wprowadził ten zakaz? gdyby dotrzeć do źródła to można rozstrzygnąć co dokładnie jest zakazane. A skoro moc silników sie łączy to pływanie z silnikiem 5KM i elektrykiem na łodce to już może być złamanie prawa :D

• 0

W plastikowym dowodzie łodzi na szczęście jest wpis: "moc napędu głównego lub pomocniczego" więc nic się nie sumuje. Ale weź takiego nie miej na pawęży ...

"maksymalną moc silników dopuszczonych DO UŻYTKU na Mietkowie" określa wrocławski RAPR. 

Nikt normalny się nie czepia, jak nie używasz, masz go nad wodą i masz elektryki (podobnie jak w strefach ciszy w Polsce), ale chłopaki mi mówili, że społeczny strażnik przyczepił się ostatnio do gościa ... już na brzegu ... w sumie mandat 100PLN wystawił potem za co innego: posiadanie w wiaderku karasia jako gatunku nie występującego w Mietkowie  :D.

No ale jakby co, to od takich sporów to już są sądy.

I potem się dziwią wszyscy, że ludzie olewają przepisy. No bo jak i tak mandat, to po co ich przestrzegać? Ja przestrzegam, ale się strasznie tym wk ... . Idę na ryby odpocząć a nie się użerać.

Z mojego doświadczenia kontroli (na brzegu chyba nigdy, na łodzi wielokrotnie): policja bywa różnie, ale zazwyczaj są normalni, nawet sympatyczni. PSR podobnie. Najgorzej jest z ochotnikami, ja nie wiem czy oni nad wodą łatają domowe frustracje? Czy jak? A takie podejście powoduje potem, że ci co by im nawet chętnie pomagali mają wszystko w d... ot taki paradoks.

• 0

Wczoraj rozmawiałem z policjantami na przystani o gaśnicę do silnika elektrycznego i ta nie jest obowiązkowa , kamizelka musi być ratunkowa i nie w bakiście tylko pod rękom . Powiedział że jest nurkiem i wyławiał trupów którzy je tam trzymali i nie zdążyli z nich skorzystać to tak dla przypomnienia i przestrogi

• 0

Wczoraj rozmawiałem z policjantami na przystani o gaśnicę do silnika elektrycznego i ta nie jest obowiązkowa , kamizelka musi być ratunkowa i nie w bakiście tylko pod rękom . Powiedział że jest nurkiem i wyławiał trupów którzy je tam trzymali i nie zdążyli z nich skorzystać to tak dla przypomnienia i przestrogi

Miałem kontrolę na wodzie. Policjant nakazał wyjęcia kamizelki z bakisty. Była pod ręką gdy godzinę później wyleciałem za burtę. Ot tak, przypadkowo.  Niestety, w locie nie zdążyłem jej ubrać.

• 0

Miałem kontrolę na wodzie. Policjant nakazał wyjęcia kamizelki z bakisty. Była pod ręką gdy godzinę później wyleciałem za burtę. Ot tak, przypadkowo.  Niestety, w locie nie zdążyłem jej ubrać.

Tak z mojej strony , jak płynę z osobą nie umiejącą pływać to nie ma mowy żeby  kamizelki jej nie ubrała  taka osoba ,  lub jak są złe warunki pogodowe bo takie na powrocie mogą się zdarzyć to mimo że dobrze pływam sam taką zakładam  bo z wodą żartów nie ma .

• 0

Dodam tylko od siebie ze na moim rewirze do obowiazkowego wyposazenia kazdej zarejestrowanej jednostki naleza takze: zestaw narzedzi (aby wymienic np.zalane swiece, itp), czerwona flaga o boku 60cm ( do wezwania pomocy) , swiatlo koloru bialego o widocznosci do 2km . Oprocz tego trabka/gwizdek i cala reszta tego co juz wymienialiscie

• 0

"maksymalną moc silników dopuszczonych DO UŻYTKU na Mietkowie" określa wrocławski RAPR. 

Raczej to nie są ograniczenia PZW bo gdyby tak było, dotyczyłoby tylko wędkarzy i to tylko w czasie łowienia, a na Mietkowie ograniczenie dotyczy wszystkich. 

Sam bym chętnie poznał źródło. Wielu pływa na większych silnikach ... i nikt nic z tym nie robi. Wystarczy nawet spojrzeć na przystani ...

No właśnie skąd ten przygłupawy przepis?

To już bym wolał, żeby była strefa ciszy. Cisza. Dla ludzi i zwierząt. A każdy na pyrkawce by się rzucał w oczy. A tak, przecież każdy wie, że mój silnik 25KM na ćwierć gazu, robi mniej hałasu niż pyrkawka 5KM.

• 0

Dodam tylko od siebie ze na moim rewirze do obowiazkowego wyposazenia kazdej zarejestrowanej jednostki naleza takze: zestaw narzedzi (aby wymienic np.zalane swiece, itp), czerwona flaga o boku 60cm ( do wezwania pomocy) , swiatlo koloru bialego o widocznosci do 2km . Oprocz tego trabka/gwizdek i cala reszta tego co juz wymienialiscie

A to zaś skąd?

Z flag na wodach śródlądowych zwolnione są małe statki. Narzędzia - pierwsze słyszę. W autach też nie musisz mieć ;) .

Światło tak, jeśli pływasz w nocy (ale to tylko z patentem). Oświetlające z góry pokład 360*. Z tymi 2 km to powodzenia we mgle nawet jakbyś szperacz miał.

Trąbka lub gwizdek - też tylko na niektórych łodziach (hehehe dobrze, że mam przy kamizelce  ;) )

No chyba, ze mówisz już o strefie przybrzeżnej morskiej.

No i czy to nie jest chore? Jakbym miał mieć to wszystko to przyjdzie DMC przyczepy zwiększać ...

A jeszcze, żeby ograniczyć dyskusje mam na łodzi wydrukowane przepisy co jaka łódź musi posiadać. Bo niektórzy kontrolujący nie rozróżniają wielkości i przeznaczenia łodzi - a tam mam wszystko napisane.

Edytowane przez Qh_

• 0

Tego wymaga plywanie po jeziorze Bodenskim aczkolwiek bedac w PL lapie sie na tym ze zabieram ten caly kram.

Zdarzylo sie pare razy ze trzeba bylo ad hoc silnik reperowac i maly zestaw narzedzi sie przydal. 

Flaga tez juz byla uzywana jak znajomemu padl silnik i potrzeba bylo zalatwic holowanie :D

A to zaś skąd?

Z flag na wodach śródlądowych zwolnione są małe statki. Narzędzia - pierwsze słyszę. W autach też nie musisz mieć ;) .

Światło tak, jeśli pływasz w nocy (ale to tylko z patentem). Oświetlające z góry pokład 360*. Z tymi 2 km to powodzenia we mgle nawet jakbyś szperacz miał.

Trąbka lub gwizdek - też tylko na niektórych łodziach (hehehe dobrze, że mam przy kamizelce  ;) )

No chyba, ze mówisz już o strefie przybrzeżnej morskiej.

No i czy to nie jest chore? Jakbym miał mieć to wszystko to przyjdzie DMC przyczepy zwiększać ...

A jeszcze, żeby ograniczyć dyskusje mam na łodzi wydrukowane przepisy co jaka łódź musi posiadać. Bo niektórzy kontrolujący nie rozróżniają wielkości i przeznaczenia łodzi - a tam mam wszystko napisane.

• 0

A, ok. U nas spokojniej więc.

Jeśli chodzi o padnięty silnik to mam 3  :)  spalinę i dwa elektryki. Do tego bak i dwa akumulatory. No a jakby był argagamedon  ;) i kret zjadł nawet forsycje, to pagaj (oby do brzegu) i dobrych znajomych (oby do samochodu).

Do zalanych świec to trzeba jeszcze palnik, żeby je wypalić jakby co. Tu akurat mały palniczek mam zawsze  :D

Coś w tym stylu tylko deko większe: https://allegro.pl/oferta/lutownica-palnik-gazowy-zapalniczka-zarowa-1300-c-13792131675

Polecam. Wiatr nie zgasi, można plecionkę przypalić razem z palcami, zlutować pogryzionego biedaka, drobne naprawy no i w razie W świece wypalić.

• 0

Mam pytanie z innej beczki: łodzie (te certyfikowane) mają dopuszczenie na określoną liczbę osób dla danej kategorii projektowej, np. dla kategorii C - 4 osoby, dla kategorii D - 5 osób

Czy ktoś z Was w Polsce/Szwecji/Holandii/Niemczech kiedyś spotkał się z tym aby na wodzie ktoś sprawdzał ilość osób na łodzi z dopuszczeniem wg projektu i certyfikacji łodzi na podstawie dokumentów lub tabliczki znamionowej na łodzi?