Skocz do zawartości
  • 0

Obowiązkowe wyposażenie łodzi

welpa1809

Pytanie

Wklejam bo pytanie się powtarza WYPOSAŻENIE OBOWIĄZKOWE NA WODACH ŚRÓDLĄDOWYCH OD 2011

WYPOSAŻENIE JACHTÓW I MOTORÓWEK NA WODACH ŚRÓDLĄDOWYCH

Zostało określone w rozporządzeniu Ministra Infrastruktury z 05.11.2010 ogłoszonym w Dzienniku Ustaw nr 216 / 2010 poz. 1423 w sprawie wymagań technicznych i wyposażenia statków żeglugi śródlądowej. Nakłada ono na pokładzie statków przeznaczonych do uprawiania sportu i rekreacji następujące obowiązki:

§ 4. 3. Wyposażenie ruchome powinno być właściwie rozmieszczone i utrzymywane we właściwym stanie technicznym.

§ 6. 1. Statek, z wyjątkiem statku na stałe zacumowanego do nabrzeża, powinien być wyposażony w pasy lub kamizelki ratunkowe w liczbie odpowiadającej liczbie osób znajdujących się na statku oraz w koła ratunkowe

§ 7. 1. Co najmniej połowa wymaganych kół ratunkowych powinna być wyposażona w nietonącą linkę o średnicy 8-11 mm i długości 30 m.

§ 11. Wymagania, o których mowa w § 6-10, stosuje się do statków obsadzonych załogą (…) Załącznik (tabela I wyposażenie małych statków): statek o napędzie mechanicznym o długości 4-12 metrów w rejonie 2-4 oraz pozbawiony napędu mechanicznego w rejonie 1-4 powinien być wyposażony w jedno koło (...) przy czym wymagań nie stosuje się do małych statków, których budowa i konstrukcja nie pozwala na umieszczenie koła ratunkowego.

§ 12. 1. Statek powinien być wyposażony w odpowiednie gaśnice w liczbie określonej w zależności od jego wielkości, przeznaczenia, mocy urządzeń napędowych i wyposażenia stwarzającego zagrożenie pożarowe.

3. Dopuszcza się stosowanie gaśnic wodnych lub pianowych, jeśli dostosowane są one do klasy pożarowej, która jest najbardziej prawdopodobna w przypadku pożaru w pomieszczeniu, w którym się znajdują.

7. Statek o długości równej lub mniejszej niż 20 m (...) powinien być wyposażony w gaśnice proszkowe o wielkości napełniania 2 kg. Minimalna liczba gaśnic jest zależna od długości statku i wynosi:

1) do 10 m - (1 + s) gaśnic,

2) powyżej 10 m do 15 m - (2 + s) gaśnic,

3) powyżej 15 m do 20 m - (3 + s) gaśnic,

przy czym "s" oznacza liczbę dodatkowych gaśnic w zależności od mocy silników napędowych i wynosi: 1 gaśnica dla silników o mocy 50-100 kW oraz dodatkowo 1 gaśnica powyżej 100 kW.

8. Dodatkowe gaśnice, o których mowa w ust. 7, powinny być równomiernie rozmieszczone w miejscach widocznych i łatwo dostępnych.

9. Gaśnice powinny być tak rozmieszczone, aby znajdowały się przy każdej zejściówce oraz, w miarę możliwości, w odległości nie większej niż 1 m od stanowiska sternika i 2 m od kuchenki.

10. Na statku dopuszcza się stosowanie innej niż określona w ust. 7 liczby gaśnic, jeżeli przy zastosowanej wielkości napełnienia nie przekraczającej 6 kg zachowana jest ta sama skuteczność gaśnicza.

§ 13. Wymagań, o których mowa w § 12, nie stosuje się do statków przeznaczonych wyłącznie do uprawiania sportu lub rekreacji:

1) o długości kadłuba nie przekraczającej 3,5 m;

2) bez napędu mechanicznego.

§ 19. 1. Statek przeznaczony wyłącznie do uprawiania sportu lub rekreacji powinien być wyposażony w następujący sprzęt pokładowy:

1) odbijacze w liczbie odpowiedniej do rodzaju i wymiarów statku;

2) bosak;

3) apteczka pierwszej pomocy.

2. Wymagań, o których mowa w ust. 1, nie stosuje się do statków przeznaczonych wyłącznie do uprawiania sportu lub rekreacji o długości kadłuba nie przekraczającej 3,5 m.

3. Skuter wodny powinien być wyposażony w zrywkę umożliwiającą awaryjne wyłączenie silnika.

• Like 5

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Moja łódka jest wyposażona w te elementy które są obowiązkowe i nie tylko .

Nie mam koła mam rzutkę przydaje się jako dodatkowa linka    i drabinki ale już kombinuje .

Dla mnie funkcjonalność i luz na wodzie jest sprawą  najważniejszą.

Nie mam zamiaru się z koniem kopać wschód zachód słońca mnie nie dotyczy .

Drabinka powinna być przy łódka o wysokiej burcie , taki stary tetryk jak ja w mokrym ubraniu 

bez drabinki trudno miałby się wdrapać do środka.

Oświetlenie burtowe i rufowe jest dla siebie i bezpieczeństwa innych jednostek , sygnalizator dźwiękowy jest jakby co . 

Odbijacze co najmniej 3 sztuki i bosak ( mocny solidny nie plastikowe gówno ) to podstawa ten kto dba o łódkę ma bo wiadomo jakie są mariny nie każda ma gumowe odbojnice i łódka po postoju do malowania . 

Łańcuch z kłódką  do dłuższego cumowania przymusowo w plastikowej osłonie ostatnio  strasznie podrapałem nim pokład .

Pręt do cumowania na dziko jest  z długa linką niezatapialną .

Gaśnica  to mus  mam łódkę ze sklejki trochę strach jakieś zwarcie i po ptokach .

Zapas paliwa  , apteczka , narzędzia te najpotrzebniejsze i maczeta  .

Ciężar łódki wzrósł  przymusowa większa przyczepka i silnik 30 KM  .

PS Wymiana zaworków w odbijaczu nic nie dała nadal powietrze spierdziela .

Trzeba kupić nowy odbijacz .

Edytowane przez Tabor

• 0

Dwie sztuki trzymają dobrze już kilka lat ale dwie nie .

Chciałem zaoszczędzić .

Myślę że trzeba zawory wkleić na jakiś silikon .

Po zakupie silnika 30 kucyków łódka przejdzie transformacje z rumpla na kierownicę .

Dołożę balony do rufy i hydrofile na dno .

Będzie w zimę co robić w biurze .

Ale zakup większego silnika to sfera  marzeń . ;)