Skocz do zawartości
  • 0

Łódki ABC 385/410 - dane, opinie, uwagi

jani32

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Witam pytanie z innej beczki. Czy ktoś na abc 385    wozi silnik na pawęży . Bo chcę kupić jakiś 15 km a to parę kilo jest ? Wytrzyma to ?  Czy raczej opcja zakładania przed wodowaniem a tak w bagażniku ?

Edytowane przez Tubylec1982

• 0

Mam hondę bf8 przymocowana na stałe. pawęż wzmocniłem kwaśną blachą od wewnątrz i zewnątrz. Do przewozu podkładam amortyzator pod stopę silnika opierający się na ramie przyczepy. Widać go trochę na foto. Przyczepa bez amortyzatorów zwykły niewiadów. post-62807-0-54760500-1486474362_thumb.jpg

• Like 1

• 0

Blacha skręcana czy klejona  ?  Miał byś parę fotek będę wdzięczny .    Jak się sprawuje z takim silniczkiem ? Ja miałem jakiś mercury 2t   ok 8 k  tyle że długa stopa była ale za grosze go miałem .  Pływać pływało ale szału nie było .   Bo tak nad 9.9 myślałem też ale czasem po odrze pływam i ten mój to już tak pod prąd średnio płynął :)

Edytowane przez Tubylec1982

• 0

Blacha skręcana i klejona. Zdjęcia cyknę jak odkopie ją w garażu bo zasypana kosiarkami i perdołami w zimowym śnie :D 8km jak pływam sam czyli 75kg plus zbiornik paliwa 15 litrów akumulator 20kg i sprzęt płynę 19km/h w dwie osoby plus sprzęt  do 16km/h max ale na zalewie sulejowskim wystarcza :) silnik ze stopą S

• 0

Siema,

Mój pierwszy post na tym forum więc proszę o wyrozumiałość jeśli temat był już ruszany, ale nigdzie się do niego nie dokopałem. Mianowicie jakie akumulatorki mieszczą się Wam w bakiście dziobowej? 

Pytam, gdyż jak wielu na etapie składania zamówienia w abcboats w Goleniowie poprosiłem Pana Tomka o puszczenie rurki pod przewody pod elektryka z przedniej bakisty, a teraz zachodzę w głowę czy w ogóle pomieści ona aku > 100 Mh?

Jak to wygląda u Was?

Jako ciekawostkę mogę dodać, iż abcboats od niedawna produkuje model ABC 410 (oferta nie widnieje jeszcze na ich stronce www) - i taką i ja nabywam.

• 0

Trudno zgadnąć jaki akumulator pomieści bakista w łodzi, której nikt jeszcze nie ma, ani nigdzie nie są podane jej wymiary. Najprościej poprosić producenta o podanie wymiarów bakisty, a później sprawdzić w necie wymiary akumulatorów o danej pojemności. Generalnie w łodziach o długości ok. 4-4,5m i szerokości ok. 1,6-1,8 m przednie bakisty zazwyczaj mieszczą aku 100-130 Ah. PS. Jak masz jakieś foty i info o tej 410stce to wrzuć. Pzdr

• 0

Pytam jaki się zmieści w bakiście dziobowej w ABC 385.

Różnica w wymiarach pomiędzy wspomnianą przeze mnie 410, a 385 jest jedynie w długości. Cała reszta jest kopią.

Cytując producenta: "Formę od 385 przeciąłem tuż za bakistą rufową i dołożyłem 40 cm".

• 0

Siema,

Mój pierwszy post na tym forum więc proszę o wyrozumiałość jeśli temat był już ruszany, ale nigdzie się do niego nie dokopałem. Mianowicie jakie akumulatorki mieszczą się Wam w bakiście dziobowej?

Pytam, gdyż jak wielu na etapie składania zamówienia w abcboats w Goleniowie poprosiłem Pana Tomka o puszczenie rurki pod przewody pod elektryka z przedniej bakisty, a teraz zachodzę w głowę czy w ogóle pomieści ona aku > 100 Mh?

Jak to wygląda u Was?

Jako ciekawostkę mogę dodać, iż abcboats od niedawna produkuje model ABC 410 (oferta nie widnieje jeszcze na ich stronce www) - i taką i ja nabywam.

Mi sie mieści 100Ah Sznajder.

Bakista dziobowa w tej lodzi ma skośna podłogę, wiec akumulator jest lekko pod katem ale pokrywa sie zamyka. Problemem moze byc przyszłe uszkodzenie dna bakisty ciężkim akumulatorem, gdy łódka bedzie podskakiwać na wybojach podczas transportu lub na fali przy pływaniu. Musze wymyślić jakies płaskie mocne wytłumienie pod akumulator na dno tej bakisty.

Edytowane przez Żbiku
  • Like 1

• 0

Witam

Jestem tu nowy i chcialem sie przywitac.

Moje pytanie do kolegow jak sie plywa lodzia abc385 na silniki 9,9 4 takt?

Pytam poniewaz zamowilem taka lodz bede ja mial za 2 tyg a silnik kupilem mercury 9,9 w mega promocji nowke...lodz zamowilem poniewaz kolega mi polecil.Bylem w goleniowe widzialem rozmawialem z Panem Tomaszem... Mowile ze 10 km starczy bez problemu..ale wole zapytac Was.

• 0

Mam abc 385 z 6km. yamahą 4 takt i pływam nią sam ok. 24 km/h siedząc na środku. W tamto lato podpinałem 9.9km. 2 takt yamahę i różnica była spora ale nie sprawdzałem jaka była prędkość, moja ocena predkości jedynie z wiatru we włosach ok. 30-32 km/h.

• 0

Witam pytanie z innej beczki. Czy ktoś na abc 385    wozi silnik na pawęży . Bo chcę kupić jakiś 15 km a to parę kilo jest ? Wytrzyma to ?  Czy raczej opcja zakładania przed wodowaniem a tak w bagażniku ?

Wożę 13.5 KM waga 50 kg. na stałe na pawęży. Tylko jedno ale, przy tak lekkiej łódce a tak dużym obciążeniu rufy mocno przesunął się środek ciężkości całego zestawu, czyli łódka silnik przyczepa. Rozwiązaniem tego było dociążenie przyczepy tuż za zaczepem. Tak było w moim przypadku być może Twój zestaw będzie miał inny rozkład masy.

Edytowane przez Małkociniak

• 0

Mam hondę bf8 przymocowana na stałe. pawęż wzmocniłem kwaśną blachą od wewnątrz i zewnątrz. Do przewozu podkładam amortyzator pod stopę silnika opierający się na ramie przyczepy. Widać go trochę na foto. Przyczepa bez amortyzatorów zwykły niewiadów. attachicon.gifpost-62807-0-10955900-1459789638.jpg

Możesz powiedzieć czego użyłeś do wycięcia otworów pod luk inspekcyjny i gniazda 12V

• 0

Wożę 13.5 KM waga 50 kg. na stałe na pawęży. Tylko jedno ale, przy tak lekkiej łódce a tak dużym obciążeniu rufy mocno przesunął się środek ciężkości całego zestawu, czyli łódka silnik przyczepa. Rozwiązaniem tego było dociążenie przyczepy tuż za zaczepem. Tak było w moim przypadku być może Twój zestaw będzie miał inny rozkład masy.

A masz coś wzmacniane na pawęży czy tak jak bylo ?

• 0

No mi też tak mówił.  Wczoraj z ciekawości wieczorem lampę wsadziłem do tylnej bakisty .   Mogłem tego nie robić  :angry:  . Świeci się w paru miejscach .  Ktoś rozłupywał może taką ?  Bo nie wiem czy się przejmować , czy robić coś . O ile z tyłu przy kilu to się da to boki już nie bardzo bez rozpoławiania.  

• 0

No ja przepływałem pierwszy sezon na silniku 10KM dwusuwie i zero problemu ale znajomy ma 15KM 4 suwa i on zna tylko dwa położenia rumpla od gazu 0 i 100% i jeszcze nic mu się nie urwało a dodatkowo zaczepił się o sieć to myślał że już po łodzi i silniku ale nic się nie stało.

Ale fakt że do jakości wykonania to jeszcze daleko ale łódeczka nadrabia stabilnością i komfortem łowienia stabilna i dobrze pływa.

Edytowane przez ememiks

• 0

No mi też tak mówił.  Wczoraj z ciekawości wieczorem lampę wsadziłem do tylnej bakisty .   Mogłem tego nie robić  :angry:  . Świeci się w paru miejscach .  Ktoś rozłupywał może taką ?  Bo nie wiem czy się przejmować , czy robić coś . O ile z tyłu przy kilu to się da to boki już nie bardzo bez rozpoławiania.  

Pisałem trochę o jakości tej łódki kilka stron wcześniej, jak już ją masz to musisz z tym żyć. Nie odkręcaj tylko uchwytów trollingowych i tam nie zaglądaj no i broń cię Boże nie rozłupuj bo się przerazisz, nie podpieraj łódki w żadnym miejscu poza kilem i stykiem burt z dnem. Mi niestety nie miał kto udzielić takiej rady.

Edytowane przez Małkociniak

• 0

Uchwytów nie brałem :) W którym miejscu były montowane ? U mnie  łódka podpera się na rolkach i płozach po krawędzi . Jakość  jest średnia fakt i mi aż tak nie przeszkadza myślałem tylko czy wzmocnić :)  Naprawię kil bo coś pękło na wysokości tylniej bakisty reszty nie rusza, Szkoda że się gość nie przykłada dużo więcej roboty by nie miał a generalnie fajna łajba w nie dużych pieniądzach

• Like 1