Skocz do zawartości
  • 0

Łódki ABC 385/410 - dane, opinie, uwagi

jani32

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Fajnie ją zrobiłeś pod swoje potrzeby . 

Do przewodów puszczonych przez laminat załóż gumowe przelotki aby przewody się nie przetarły.

Patrząc na tą fotkę 

post-74832-0-17523300-1659644730_thumb.j

mam wrażenie ,że ta przyczepa jest za krótka...

tylne rolki są zdecydowanie za daleko i jazda z powieszonym silnikiem w tym przypadku prosi się o kłopoty.

Jak przyczepa daje możliwość przesunięcia łódki do przodu to sugeruję to zrobić jak najszybciej -IMO 

Tutaj nie mam już dużego pola manewru... 15cm mocowanie wyciągarki poszło do przodu i to wszystko...

• 0

Odkupiłem abc 385 i okazało się, że między płaszczami jest woda ????. Szukałem przyczyny i najprawdopodobniej winny jest odpływ wody z pokładu. Jak wylewam wodę na pokład to cześć wylatuje prawidłowo a część wpada między płaszcze i wylatuje korkiem spustowym wody. Korek spustowy wody mam założony w bakiście rufowej co mnie również zaskoczyło. Czy w Waszych łodziach też jest taki korek w bakiście? Czy ktoś miał podobny problem z odprowadzeniem wody z pokładu? Jeżeli tak to proszę o podpowiedź jak się za to zabrać pozdrawiam

• 0

Jeśli komuś w tym ulepie ABC dostanie się woda między płaszcze, a kiedyś na pewno, to korek który ma służyć  do wypuszczenia jej do bakisty rufowej to atrapa. Płaszcze sklejane są na piankę montażową, zapewne odpływ jest zapianowany.   Woda wpływa gromadząc się pomiędzy skorupą a listwą odbojową, w najniższym miejscu stępki/kila należy wywiercić otwór (najsolidniej wykonany element grubości około 1 cm.) wystarczy fi 10 mm. woda wypłynie, miałem na stanie korki z foto. a więc pod nie wierciłem otwór.post-59698-0-64059600-1663520106_thumb.jpg

• 0

Mam abc , korki są dwa, łączą dwie części łódki- górną i dolną i są połączone wężem..ogrodowym.Cały sezon tych korków nie wyjmuję i mam je zaślepione na uszczelniacz.

Mylisz i wprowadzasz w błąd, piszesz o odpływie wody z pokładu. Korek do wypuszczania wody z pomiędzy płaszczy jest wewnątrz bakisty rufowej, u mnie w w prawym rogu.

Rozebrałem odpływ wody i nie ma opcji żeby woda dostawała się między płaszcze przez otwory od spustu wody z pokładu. Gdzie macie założony korek spustu wody z pomiędzy płaszczy?

Już opisałem prawdopodobny powód wlewania się wody pomiędzy płaszcze i sposób pozbycia się jej.

http://jerkbait.pl/topic/49251-łódki-abc-385410-dane-opinie-uwagi/?p=3055864

Edytowane przez Małkociniak

• 0

Jednak i przedmówcy i producent miał rację że 15 koni to jest dość dla tego kadłuba ???????? zrobiłem parę kilometrów na starym dużym Johnsonie i teraz chcę spokojnego 4 suwa, najlepiej na wtrysku i z rozrusznikiem ????

Edytowane przez TomaszMK
  • Like 1

• 0

Ja pływam na nowym Mercurym 20km i nie uważam aby to było zdecydowanie za dużo. Łódka pływa w 1 osobę ok. 38 a w dwie ok. 33. Więcej tą skorupą się chyba nie da a na pewno nie polecam testować. Natomiast na tych 20km pływa mi się dość komfortowo i bezpiecznie jak na razie.

Wysłane z mojego SM-G996B przy użyciu Tapatalka

• 0

To jest Johnson 521cm3 odblokowany z 20 koni do około 30-35, skok manetki bardzo krótki, i oddawanie mocy też dość agresywne :) też nie polecam przekraczania około 35 km/h a przy WOT na tym silniku to jest chwila, plus to słynne chlapanie spod dzioba ????????‍♂️. 20 koni w 4suwie pewnie jest dużo przyjemniejsze w odbiorze na dłuższą metę :) No i na 25 kilowym Johnsonie 8hp 2t solo ta łódka mi płynie 30km/h a na tym dwa razy cięższym klocu (około 55kg) robi się już niebezpiecznie. Ale musiałem sam sprawdzić, no i teraz już wiem że 15 koni w 4suwie to jest dla mnie optymalny motor, tak jak Cubanomh radził.

Edytowane przez TomaszMK