Skocz do zawartości
  • 0

Łódki ABC 385/410 - dane, opinie, uwagi

jani32

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Witam koledzy, zamówiłem już taką łódeczkę (jak w temacie) z wieloma możliwymi dodatkami. Wasze uwagi dużo wniosły do decyzji o kupnie jak i o ew. dodatkach czy modyfikacjach. Mam pytanie odnośnie przyczepy do tej łódki -   Niewiadow. W Goleniowie można zamówić ją w komplecie i jest to najprawdopodobniej model P 400. Przeglądając ten jak i inne wypowiedzi na temat podpór rolek i płóz mam pytanie jaki opcjonalne wyposażenie powinno się do niej dokupić przy zamówieniu. Dodam że najprawdopodobniej silnik będzie przewożony bez zdejmowania z pawęży i że najczęściej będę wrzucać i wyjmować z wody sam. Wrzucam dwa linki do niej (bo dodatki się trochę różnią lub są inaczej nazwane) -  na dole są dodatki - na pewno wezmę koło wsporcze i koło zapasowe, może zestaw antykradzieżowy, ale co powinienem wziąć dodatkowo (jakie podpory/płozy?) 

Edit: w standardzie jak widać są dwie rolki pod kilem i podpora dziobowa.

https://kubix.pl/produkt/p400-przyczepa-podlodziowa-niewiadow-o-dmc-450kg/

https://niewiadow.pl/sklep/przyczepy/lodz/p400/

Edytowane przez cubanomh
  • Like 1

• 0

przyczepy z belką z tyłu są niefunkcjonalne,takie rozwiązanie się sprawdza 

https://rob-tar.pl/pl/p/PRZYCZEPA-PODLODZIOWA-SUSKI-4%2C7m-DMC-750-kg-z-rolkami/7616

To zależy kto co lubi :)

Doradzając można napisać ,że są dwa rozwiązania i takie i takie i każdy sobie wybierze co mu bardziej pasuje -IMO. Oczywiście bez urazy i żadnej krytyki tego rozwiązania.  

• 0

Panowie, a możecie mi powiedzieć jak się tej podpory używa? Chodzi mi o to czy silnik ma być luźno na niej osadzony czy trzeba jakoś na trymie go zablokować żeby nie skakał? Wiadomo ze masa silnika dociska go do podpory ale jak nie jest zablokowany to potrafi podskoczyć przy dziurach na drodze.

Kurcze mam nadzieje ze w miarę sensownie napisałem o co mi chodzi :-)

• 0

ja podpore z linka używam do silnika 25 KM bez trymu, podpora ma zabepieczenia więc nie spada w czasie jazdy,

koledze zamówilem do silnika 50 KM z trymem  coś takiego i bardzo sobie chwali 

https://www.ebay.pl/itm/M-Y-Wedge-universal-single-ram-transom-saver-motor-toter-outboard-Mercury-Yamaha/170888505014?ssPageName=STRK%3AMEBIDX%3AIT&_trksid=p2057872.m2749.l2649

• 0
  • 0

Scotty spoko. Mam i używam ok kilku sezonów na jednej z łodzi. Jest jednak pewne ale: otóż na dziobie musi być wystarczająco dużo miejsca, aby trzpień mocujący rolkę (element 1 "wyjmowalny") w podstawie (element 2 mocowany na stałe) wchodził idealnie do końca. U mnie niestety tego miejsca brakuje (o jakieś 2-3 milimetry). Na początku nie widziałem problemu, ale po tych kilku sezonach zauważalnie zwiększył się luz pomiędzy elementami. Co będzie dalej to nie wiem, ale brałbym to teraz pod uwagę. Trochę denerwujące jest przy tym uchwycie przeciąganie linki przez b.wąski element zastępujący knagę - trzymający linkę, który sam w sobie działa świetnie. Jeżeli nie będziesz tego (tj. przeciągał linki) robił często tj. rolka i kotwica z linką na stałe w łodzi gotowe do użycia to pewnie nawet nie zwrócisz na to uwagi, ale jak będziesz regularnie demontował uchwyt (np. na czas transportu lub "portowania") to szybko zaczniesz na to kląć.

• 0

Scotty spoko. Mam i używam ok kilku sezonów na jednej z łodzi. Jest jednak pewne ale: otóż na dziobie musi być wystarczająco dużo miejsca, aby trzpień mocujący rolkę (element 1 "wyjmowalny") w podstawie (element 2 mocowany na stałe) wchodził idealnie do końca. U mnie niestety tego miejsca brakuje (o jakieś 2-3 milimetry). Na początku nie widziałem problemu, ale po tych kilku sezonach zauważalnie zwiększył się luz pomiędzy elementami. Co będzie dalej to nie wiem, ale brałbym to teraz pod uwagę. Trochę denerwujące jest przy tym uchwycie przeciąganie linki przez b.wąski element zastępujący knagę - trzymający linkę, który sam w sobie działa świetnie. Jeżeli nie będziesz tego (tj. przeciągał linki) robił często tj. rolka i kotwica z linką na stałe w łodzi gotowe do użycia to pewnie nawet nie zwrócisz na to uwagi, ale jak będziesz regularnie demontował uchwyt (np. na czas transportu lub "portowania") to szybko zaczniesz na to kląć.

Przecież jest wersja montowana na stałe, bez żadnego obrotowego elementu. Sam używam i bardzo sobie chwalę :)

https://topfish.pl/product-pol-24507-Scotty-Wysiegnik-do-Kotwicy-na-Stale-278.html

• 0

dzięki za sugestie , wybrałem dwie scotty 276 chyba najbardziej odpowiednie jeśli chodzi o mniejsze łodzie. Tego z mocowaniem 278 na stałe obawiałem się wziąć bo nie wiem czy na dziobie jest wystarczająco miejsca 

Jeszcze kilka pytań :

1. z tego co producent podaje, pasują do nich linki do 1/2 cala - jakich zazwyczaj  używacie? -  13/14mm? 

2. będę używać dwa  ciężarki do tej łodzi, głównie jeziora - raczej szczupakowo-linowe  z zielskiem do 3m albo muliste do 5-6m, ale mogą się zdarzyć rzeki z wolnym nurtem. Czy 2 x 9 kg (rufa i dzió B) będzie ok czy za dużo? pływanie 1-2 osoby + silnik 40kg

3. Macie jakieś fajne patenty na oświetlenie takiej łódki? może niekoniecznie z użyciem kabli, np mocowane do relingów etc. 

4. czy używacie ( i ew. ilu) odbijaczy do abc385? czy wystarczy listwa gumowa która tam jest?

Edytowane przez cubanomh

• 0

3x 9kg?! Chyba linka pionowo w dół. Mi na łodzi 520 cm wystarczy 14 kg, wystarczy trochę więcej linki czasem wypuścić, na jezioro przy średnim wietrze 5 kg wystarczy w zupełności, tym bardziej gdy masz muliste dno.

Odbijacze mam i teoretycznie są obowiązkowe, ale ja ich nie targam. Jak będziesz miał dwa obojętnie jakie to wystarczy, jeśli w ogóle ich potrzebujesz

Edytowane przez karkoszek

• 0

Łódź 385 i ciężarki na zarośnięte po 9 kg. Życzę sukcesów w wyciągnięciu jak zaciagniesz zielska. Pewnie wystarczy piatka. Jeśli wieje nie kładziesz kotwicy pionowo. Max lina to jest dwunastka. Wystarczy na pewno i ósemka jeśli kotwica będzie lzejsza.

Edytowane przez niko333

• 0

dzięki za sugestie , wybrałem dwie scotty 276 chyba najbardziej odpowiednie jeśli chodzi o mniejsze łodzie. Tego z mocowaniem 278 na stałe obawiałem się wziąć bo nie wiem czy na dziobie jest wystarczająco miejsca 

Jeszcze kilka pytań :

1. z tego co producent podaje, pasują do nich linki do 1/2 cala - jakich zazwyczaj  używacie? -  13/14mm? 

2. będę używać dwa  ciężarki do tej łodzi, głównie jeziora - raczej szczupakowo-linowe  z zielskiem do 3m albo muliste do 5-6m, ale mogą się zdarzyć rzeki z wolnym nurtem. Czy 2 x 9 kg (rufa i dzió B) będzie ok czy za dużo? pływanie 1-2 osoby + silnik 40kg

3. Macie jakieś fajne patenty na oświetlenie takiej łódki? może niekoniecznie z użyciem kabli, np mocowane do relingów etc. 

4. czy używacie ( i ew. ilu) odbijaczy do abc385? czy wystarczy listwa gumowa która tam jest?

1. Linka 9 mm wystarczy

2. Kotwice gumowane 9kg i 7kg, jak masz nurt, twarde dno to 9, jak miękko to 7 starczy, jak wiatr to 2 naraz rufa i dziób 

3. Jeśli chodzi o oświetlenie nawigacyjne to można kupić zakładane na relingi zielone, czerwone i białe na baterie spoko dają radę, oświetlenie robocze to czołówka Led lenser

4. Odbijacze  tak bo przy cumowaniu do pomostów poniszczysz burty, naklejki, najlepiej 4

Edytowane przez CORNEL

• 0

Przyczepa juz kupiona - inna niż Niewiadow.

Mam kolejne pytanie - jakie polecacie solidne rolki kotwiczne do tej łódki. Chcę coś co przeżyje wiele lat.

Masz ochotę to wpadnij do mnie do Małkocina masz rzut kamieniem, dozo zobaczysz dużo usłyszysz łódkę mam od czterech lat. Pisz na priv jeśli chcesz.

• Like 1

• 0

Czy macie jakieś dobre patenty na gniazdo w  ściance pokładu do przeprowadzenia linii paliwowej? może możecie zrobić fotkę co proponuje producent w tej łódce i czy spełnia zadanie? czy to jest jakieś gniazdo z gumą przez którą przechodzą przewody  i woda w razie czego się do środka nie dostanie czy warto coś innego zainstalować? w topiku "nasze łodzie" (przedostatnia strona) jeden z kolegów wrzucił zdjęcie na którym widać zamontowaną puszkę z klapką i wgłębienie z którego wychodzi linia. Niestety nie mogę takiego czegoś znaleźć na necie.Może jakieś sprawdzone przejście burtowe?

Edytowane przez cubanomh

• 0

Czy macie jakieś dobre patenty na gniazdo w  ściance pokładu do przeprowadzenia linii paliwowej? może możecie zrobić fotkę co proponuje producent w tej łódce i czy spełnia zadanie? czy to jest jakieś gniazdo z gumą przez którą przechodzą przewody  i woda w razie czego się do środka nie dostanie czy warto coś innego zainstalować? w topiku "nasze łodzie" (przedostatnia strona) jeden z kolegów wrzucił zdjęcie na którym widać zamontowaną puszkę z klapką i wgłębienie z którego wychodzi linia. Niestety nie mogę takiego czegoś znaleźć na necie.Może jakieś sprawdzone przejście burtowe?

U kolegi widziałem gniazdo kątowe elektryczne. U siebie też miałem zamontować ale w międzyczasie zmieniłem łódź i w niej gość miał lepsze rozwiązanie.  Z burty wychodziła końcówka do suzuki coś takiego https://allegro.pl/oferta/zlacze-paliwowe-tohatsu-suzuki-selva-meskie-01074-7594725894?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_UZSD_pla_sport_turystyka_sporty_wodne_sport_other_sports&ev_adgr=Sporty+wodne&gclid=Cj0KCQiA4NTxBRDxARIsAHyp6gBb5zqait5kUFW8cXpGkHcYQEI4jAzhXRElnozMYKF84hMclIjkA6EaAgnHEALw_wcB Na zewnątrz do silnika podłącza się tylko wąż z gruszką. Dla mnie idealne rozwiązanie. Jeśli chcesz to gniazdo mam na zbyciu.

• 0

Koledzy aktualnie nurtuje mnie temat pokrycia podłogi w abc385 matą antypoślizgową. Poczytałem wszystko co się da na ten temat na tym forum ale każdy ma z reguły inną budowę łódki i swoje chwali. Chciałbym spytać czy ktoś już to robił w tej konkretnej łodzi i coś może polecić  i na co zwrócić uwagę.

Osobiście myślałem o macie multinoop:

https://www.szopeneria.pl/pl/p/Mata-antyposlizgowa-Antislide-MULTINOOP-antyposlizg-/7353

Możliwe są jeszcze inne polecane rozwiązania o których wspominali na forum:

https://allegro.pl/oferta/mata-wykladzina-gumowa-model-noppa-na-wymiar-145cm-7598544164?reco_id=a28b18c5-52e3-11ea-8fb5-b026284bd930&sid=0e7a5475e04eefd78184d559df6fb9f87c889ad5ac94196dac75ac99722370c3&bi_s=archiwum_allegro&bi_c=Product&bi_m=reco&

https://sklep.rolfoam.pl/pl/c/MIKROGUMA-EVA/63

https://www.leroymerlin.pl/dywany-i-wykladziny/wycieraczki-i-maty/wycieraczki/wycieraczka-alfa,p19338,l1225.html

Coś polecacie z tego do abc385?

• 0

Ja do swojej łódki mam 4 rozwiązanie czyli wycieraczki a dla czego ,ano nie mam pompy i w razie deszczu wszystko co stoi na podłodze było by w wodzie po drugie zawsze jak coś stawiasz nie wali w dno tylko jest jakaś amortyzacja i nie płoszy ryb . Dobre jest to , że można wycieraczki wyjąć i wyczyścić dno a brudu się nigdy nie uniknie podczas wchodzenia do łódki

• Like 1

• 0

Oto jest, edycja 2020 tej łódeczki z kilkoma opcjami jak i małymi modyfikacjami

- malowane na niebiesko bakisty i ławeczka (kadłub miał być niebieski, ale producent zasugerował że wszelkie rysy i uszkodzenia będą bardzo widoczne więc odpuściłem i nie żałuję)

- duże relingi

- obrotowe krzesełko (do ew. odkręcenia)

- zamontowane wysięgniki kotwiczne Scotty (zamiast standardowych rolek)

- nieco większe niż standardowo montowane knagi 

- pantograf na elektryka

- drabinka

- bakista tylna w części środkowej nieco powiększona by zmieścić oryginalny bak do yamahy

- przeprowadzone kable pod pokładem z przedniej bakisty (gdzie będzie aku) na rufę gdzie znajduje się płytka z dwiema śrubami do podpięcia silnika

- wzmacniana pawęż

- otwór odpływowy

post-72013-0-26059000-1582966049_thumb.jpg

post-72013-0-23014700-1582966074_thumb.jpg

post-72013-0-34286200-1582966125_thumb.jpg

post-72013-0-65896400-1582966144_thumb.jpg

post-72013-0-58269900-1582966158_thumb.jpg

post-72013-0-82715700-1582966169_thumb.jpg

post-72013-0-88580000-1582966187_thumb.jpg

post-72013-0-06987900-1582966207_thumb.jpg

post-72013-0-79021900-1582966220_thumb.jpg

post-72013-0-90203200-1582966236_thumb.jpg