Skocz do zawartości

Spinning 2oz. z rynku japońskiego?

markverc

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

uparcie szukam czegoś mocniejszego w spinningu jdm, i tak wszelkie propozycje przy takim ciężarze wyrzutu to casting. Dodam tylko że chodzi o w miarę uniwersalny kijek. i długosć łódkowa.

Może coś ktoś widział, coś wie?

pozdrawiam

Aż tak musi być z jdm?Jakbyś dobrał blank pod potrzeby to japan style można wykonać.Nie święci garnki lepią.

Właśnie m.in. w tym rzecz, nie bardzo chcę kolejnego sztampowego uchwytu fuji itd. Kolejna sprawa, że użytkuję już jeden jdm i jestem nim zachwycony więc dalej chciałbym pójść tą drogą. O konstrukcjach, które mogę zbudować w PL raczej nie ma sensu nawet dyskutować, choćby na j.pl znajdę wystarczająco informacji;)

@pitt, może coś bardziej klasycznego (bassowego), nie oceanicznego;)

Edytowane przez deGothia

nie brałem pod uwagę długości 8'6" na łódkę :), ale jeśli to Ci odpowiada, to co innego, otwiera Ci się oferta kijów Sea Bassowych praktycznie w każdej firmie i tam można juz znaleźć pojedyńcze kije MH w tej długości

Edytowane przez bazyloss

Powiedzmy, że biorąc pod uwagę wąskie grono możliwości, i to że nie przywiązuję ścisłej i nienaruszalnej wagi do z góry narzuconych parametrów, nie będzie mi przeszkadzało jak będzie nieco dłuższy. Bardziej chyba byłoby to H, MH to takie góra pótorej uncji, czyli od biedy.

Czyli koniec końców będzie 2oz., bo to wymuszają przynęty i tego lepiej nie zmieniać, choć wiem że z 1,5oz. też da się rzucać 2oz. Długościowo oczywiście im krótszy tym lepszy, 2,6m max i ostateczność, więc szukam nadal, aczkolwiek ten wyżej wspominany restafine zaczyna chodzić mi po głowie co raz bardziej.

Tak jak wspominałem,kij ma być uniwersalny, coś z rodzaju kijów bassowych, bo służyć ma przede wszystkim do łowienia szczupaków. Co ma obsłużyć? Slidera 10, fatso S 10, gumy 12-16cm + niezbedny ołów max 17g, wahadła do 50g, aczkolwiek w porywach chciałbym rzucać docelowo herringiem 19, czyli potrzeba tych 60g. łowienie w jeziorze, czasem, ale to czasem z brzegu (bo nie wszędzie można mykać łódką) dlatego też te 2,6m nie jest taką przegraną, nie czuję dyskomfortu łowiąc dłuższym kijem na łódce, standardowo przyzwyczaiłem się do 2,28. Dlaczego jdm? przekonuje mnie wykonanie, złożenie całych kompozycji, czyli np. połączenie naturalnego korka z pianką i często drewnem. Do tego można dodać wile ciekawych elementów jak kapsel, nakrętka przy uczwycie, co sprawia, że dla mnie kij nabiera wartości, ale zaznaczam, dla mnie. A, że z potrzeb został mi taki cięższy kij, więc chciałem znaleźć coś z tego rodzaju, co ostatnio bardzo przypadło mi do gustu.

Używałem fenwicków HMG, teoretycznie kije na bassy, a szczupaki łowi się nimi jakby i do szczupaków były stworzone. Nie chodzi mi o narzędzie ściśle określone z przeznaczeniem, nie leżą mi takie wędki, kolejna sprawa że nie zabieram na łódkę dwóch wędek choćby, co jest błędem pewnie, więc potrzebuję wędki uniwersalnej, która w niepełnym komforcie, ale posłuży do łowienia ww przynętami