Skocz do zawartości

Spinning 2oz. z rynku japońskiego?

markverc

Rekomendowane odpowiedzi

Kochany Michale - a co mi tam :) - nie chodzi o to że castig jest jedyna sluszna metoda - bo nie jest - juz były takie watki i chyba wiekszosc osob sie przekonała ze spin i cast sie uzupelniaja - ja osobiście napisałem własne odczucia - gdzie trzeba rzucac naprawde daleko - gdzie nie raz wiatr weje w jape, gdy mi jest zimno albo źle, gdy jestem smutny albo wesoły - tez biore spina w garść z zwykłym kołowrotkiem i to nie jakies twinpowery a puki co red arc ( a fuj ! )  i macham i macham i dalej macham i jest mi z tym dobrze. Tylko jezeli nie zalezy mi na odleglosci rzutu czy tez loweniu bezstresowym kiedy to nie trzeba kontrolowac szpuli kciukiem - wole casta :) Osobiste preferencje i nic nad to - znam ludzi co jerkami naparzaja spinami do 120 gram i tez im nie wciskam casta na sile - ich wybór :)

Pozdrawiam Michał :) 

Edytowane przez meme174

Kochany Michale - a co mi tam :) - nie chodzi o to że castig jest jedyna sluszna metoda - bo nie jest - juz były takie watki i chyba wiekszosc osob sie przekonała ze spin i cast sie uzupelniaja - ja osobiście napisałem własne odczucia - gdzie trzeba rzucac naprawde daleko - gdzie nie raz wiatr weje w jape, gdy mi jest zimno albo źle, gdy jestem smutny albo wesoły - tez biore spina w garść z zwykłym kołowrotkiem i to nie jakies twinpowery a puki co red arc ( a fuj ! )  i macham i macham i dalej macham i jest mi z tym dobrze. Tylko jezeli nie zalezy mi na odleglosci rzutu czy tez loweniu bezstresowym kiedy to nie trzeba kontrolowac szpuli kciukiem - wole casta :) Osobiste preferencje i nic nad to - znam ludzi co jerkami naparzaja spinami do 120 gram i tez im nie wciskam casta na sile - ich wybór :)

Witam,

Cast absolutnie nie jest mi obcy, chcialem tylko napisac, ze nie zawsze i w kazdych warunkach bedzie lepszy od spina w wersji srednio ciezkiej badz ciezkiej. Sezon nie wszedzie taki sam, tu gdzie mieszkam lowi sie w tzw zimie chociaz to taka polska jesien :) 

...znam ludzi co jerkami naparzaja spinami do 120 gram i tez im nie wciskam casta na sile - ich wybór :)

Próbowałem nie tak dawno sztuki z 40g +/- , zaledwie parę godzin dziennie spinem. Nie szukałem odległości łowiąc z łódki :) .

Trzeciego dnia, nie miałem już  skóry na palcu wskazującym :D .

120g ? Chyba linkę startowałbym spod podeszwy :D .

Witam,

Cast absolutnie nie jest mi obcy, chcialem tylko napisac, ze nie zawsze i w kazdych warunkach bedzie lepszy od spina w wersji srednio ciezkiej badz ciezkiej. Sezon nie wszedzie taki sam, tu gdzie mieszkam lowi sie w tzw zimie chociaz to taka polska jesien :)

Bujo wiem ze cast nie jest Ci obcy - tak samo jak megabass itp chcialem tylko sprostowac ze tez nie zawsze wybieram casta - co moj wczesniejszy post mogl sugerowac - i po czesci wcale Ci sie nie dziwie :)

Robert bo trzeba byc twardym a nie miekkim :)

Albo slynne juz forumowe powiedzenie: rzucac to trzeba umic :) :) :)

Ja palce mam twarde, nadgarstki tak samo, problemow zero :)

Mnie pozostało jedynie skompletować zestaw castingowy z myślą o cięższych przynętach :) .

Tym bardziej, że po pierwszych próbach pożyczonym sprzętem okazało się, iż jest to świetna zabawa :) .

ad bazylos

wrzuciłeś fajny filmik, ale też nie rozumiem jak tym kijem, który był pokazany nie można łowić szczupaków. Jak dla mnie to takie ugięcie jest praktycznie wzorcowe. kij pracował prawie na całej długości. Zaryzykowałbym stwierdzenie, żę kij na basy świetnie nadaje się na nasze szczupaki.

Z ciekawości

Jakimi kijami Ty łowisz szczupaki?

duża część wędek "bassowych" jest tak projektowana, że pod dużym przeciążeniem zapracuje całą długością, tyle, że wytarganie takiego bassa na kilku metrach i lądowanie na klatę, to są ogromne obciążenia, wystarczy ten kij wziąć do ręki na sucho i spróbować go tak ugiąć na kanapie :) i od razu będzie widać/czuć o co chodzi

nawet wędki bassowe o akcji Regular, to wędki z mocnymi, często dość sztywnymi dolnikami i ten Reg raczej wychodzi przy ładowaniu i to tak w kontrze do Fast

szczupaków już nie łowię :)

• Like 1

a jaki model kolowrotka do takich harcow nad woda ?

@Guzu, sorry, ale zinterpretowałem Twoje pytanie w moim kierunku jako ironię, a kołowrotek raczej bez cudów, sprawdzona konstukcja przeze mnie czyli Okuma Raw II 40

I podziwiam za złożenie kołowrotka z kilku różnych, przy którym złożenie wędki może na prawdę wydawać się proste

Swoją drogą właśnie dzisiaj poszła w pracowniane tryby 25-funtowa Karabela, oczywiście projekt przewiduje skłonność ku "japan style"

Edytowane przez deGothia
  • Like 1

@Guzu, sorry, ale zinterpretowałem Twoje pytanie w moim kierunku jako ironię, a kołowrotek raczej bez cudów, sprawdzona konstukcja przeze mnie czyli Okuma Raw II 40

I podziwiam za złożenie kołowrotka z kilku różnych, przy którym złożenie wędki może na prawdę wydawać się proste

Swoją drogą właśnie dzisiaj poszła w pracowniane tryby 25-funtowa Karabela, oczywiście projekt przewiduje skłonność ku "japan style"

Jak na moje odczucia to nie ma za co za przepraszac. Pelen luz.

Tego modelu kolowrotka nie znam, 25 funtowej karabeli tez nie. Ale mam nadzieje, ze zagra to wszystko tak, jak sobie zaplanowales.

Powodzenia!

• Like 1

@Guzu, dzięki, choć na ocenę przyjdzie czas dopiero w maju. A jeśli zacznę bać się o swój palec, cóż, i mnie przyjdzie czas dołączyć do grona z zakładki "A jednak stało się ... CASTINGOWA KAFEJKA :)   "

Osobiscie jeszcze nigdy nie mialem problemow z palcami w zwiazku z waga przynet. Pewnie to kwestia techniki rzutu. 

Kiedys (to chyba 5 lat temu bylo) do ciezkich przynet (100 g spokojnie) poczyniono dla mnie wedke na blanku ATC 661 (chyba takie oznaczenie) w wersji spinn.

Lowilem nia na jacka, bulldawgi i inne DUZE. 

Krotka, Lekka, poreczna. Trzeba bylo tylko mocno dokrecac hamulec w kolowrotku, by zaczela pod ryba pracowac. 

Mialem tez jako spinna Xzoge 18 kg. Lekka, Krotka. Tak potwornie mocna. Ze slammer 360 konczyl swoj zakres hamulca, a ona dopiero zaczynala zyc. Z tego co wiem, to teraz dzielnie walczy z morskimi stworami na wodach wokol Norwegii polaczona ze Stella SW.

Moje pytanie o kolowrotek wynikalo czesciowo wlasnie z tych doswiadczen - ze pewne wedki (o pewnej mocy i charakterystyce) wymagaja PEWNYCH kolowrotkow ( o pewnej mocy uzytkowej hamulca), by to wszystko komfortowo gralo w przypadku zaciecia PEWNEJ zdobyczy .

Osobiscie jeszcze nigdy nie mialem problemow z palcami w zwiazku z waga przynet. Pewnie to kwestia techniki rzutu. 

Kiedys (to chyba 5 lat temu bylo) do ciezkich przynet (100 g spokojnie) poczyniono dla mnie wedke na blanku ATC 661 (chyba takie oznaczenie) w wersji spinn.

Lowilem nia na jacka, bulldawgi i inne DUZE. 

Krotka, Lekka, poreczna. Trzeba bylo tylko mocno dokrecac hamulec w kolowrotku, by zaczela pod ryba pracowac. 

Mialem tez jako spinna Xzoge 18 kg. Lekka, Krotka. Tak potwornie mocna. Ze slammer 360 konczyl swoj zakres hamulca, a ona dopiero zaczynala zyc. Z tego co wiem, to teraz dzielnie walczy z morskimi stworami na wodach wokol Norwegii polaczona ze Stella SW.

Moje pytanie o kolowrotek wynikalo czesciowo wlasnie z tych doswiadczen - ze pewne wedki (o pewnej mocy i charakterystyce) wymagaja PEWNYCH kolowrotkow ( o pewnej mocy uzytkowej hamulca), by to wszystko komfortowo gralo w przypadku zaciecia PEWNEJ zdobyczy .

Szczerze powiem, nie pomyślałem o tym aspekcie, raczej ogólnej wytrzymałości całości konstrukcji zakładając takie, nie inne obciążenie podczas łowienia. Ale jednocześnie nie bałbym się czy podoła, sam nigdy nie używałem w nim zbyt dużej siły hamulca, a z technicznych spcyfikacji wynika:max drag force 30lb. Kij 25lb, więc można będzie w pełni wykorzystać i moc plecionki i moc kija.

A o samym blanku:

http://jerkbait.pl/topic/44402-psw790ml-2-236-10-25-lb2-ex-fast-14-65g/

Brałem i ja pod uwagę Xzogę ale 7kg;)

A gdyby znalazł się ktoś drugi jak ja, i szukał na siłę jdm 2oz., mój trop urwał się na tym zdjęciu:

tailwalk-del-sol-special-edition-angelru

Jak widać jest/był model S711XH.

Model H ma 1.5oz. Czyli XH powinien mieć wg. przyjętego oznaczania 2oz.

Specjalna seria, ze względu na specyfkię rynku europejskiego.

Edytowane przez deGothia

Tylko czy xh nie jest castem... ?

Tailwalk we wszystkich modelach prowadzi oznaczenia wg jednego schematu np. S711XH oznacza S-spinning, 71- długość, 1- skład, XH- moc/cw, na zdjęciu również widać, że to model spinningowy

Edytowane przez deGothia

Tailwalk we wszystkich modelach prowadzi oznaczenia wg jednego schematu np. S711XH oznacza S-spinning, 71- długość, 1- skład, XH- moc/cw, na zdjęciu również widać, że to model spinningowy

Kumam oznaczenia - tylko nie jestem przekonany co do uchwytu - wydaje mi sie ze to uchwyt castingowy - ale moje patrzalki moga juz byc zmeczone.

Edytka - patrzylem nie ten kij co trzeba :D

Edytowane przez meme174

• 3 tygodnie później...