Obdarty Opublikowano 9 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2016 (edytowane) Panowie potrzebuję sprawdzony klej do korka. Będę pierwszy raz robił rękojeść z plastrów a wyszukiwarka wypluwa mnóstwo tematów a nic konkretnego. Fajnie by było gdyby nie był to klej ze sklepów typu BRC tylko taki który można kupić od ręki. Proszę o pomoc i wyrozumiałość. Pozdrawiam. Edytowane 9 Grudnia 2016 przez Obdarty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Voldemort Opublikowano 9 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2016 Szybko i ładnie skleisz koreczki np. przeźroczystym Poxipol'em 10min. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majatony Opublikowano 9 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2016 Ja kleilem klejem typu vikol (rakol) -do drewna.Trzyma jak trzeba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
siatkaz Opublikowano 9 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2016 (edytowane) Ja kleiłem vikolem, epidianem 5 i innymi co tam miałem pod ręką. Z żadnym problemów nie miałem. Jak korek dobrej jakości to nawet biały kolor nie przeszkadza i go nie widać po toczeniu. Edytowane 9 Grudnia 2016 przez siatkaz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Obdarty Opublikowano 9 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2016 Ok,coś z tego wybiorę. Muszę jeszcze skonstruować jakiś zacisk ale tu już wiem co i jak. Dzięki Panowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robas Opublikowano 9 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2016 Ok,coś z tego wybiorę. Muszę jeszcze skonstruować jakiś zacisk ale tu już wiem co i jak. Dzięki Panowie.po co kombinować z zaciskiem , bierzesz pręt gwintowany w niego korek ściskasz nakrętkami i gotowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majatony Opublikowano 9 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2016 Ok,coś z tego wybiorę. Muszę jeszcze skonstruować jakiś zacisk ale tu już wiem co i jak. Dzięki Panowie.Tu też nie ma problemu Pręt gwintowany 4 nakrętki i dwie podkładki I można kleic Pozdr 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Obdarty Opublikowano 9 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2016 To właśnie miałem na myśli i zaraz lecę do Mrówki. A czy jak będę sklejał gotowe elementy na blank (dzielona rękojeść) to nie trzeba ich podociskać? Chodzi mi o dociskanie od góry i od dołu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yglo Opublikowano 9 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2016 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Obdarty Opublikowano 9 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2016 Samo klejenie plastrów jak najbardziej rozumiem. Mi chodzi o to czy przy wklejaniu gotowych wytoczonych elementów z korka i uchwytu z insertem trzeba wszystko ścisnąć z obu stron? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
siatkaz Opublikowano 9 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2016 Tak trzeba. Można specjalny przyrząd skonstruować składający się z dwóch deseczek i dwóch prętów gwintowanych. Pamiętam, że jak nie miałem pod ręką to jakąś tam podkładkę założyłem od góry na blank a na to poszła ciężka tuleja i też było ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
filser Opublikowano 9 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2016 Patex wood kupisz w większości sklepów przy aplikacji biały a gdy wyschnie bezbarwny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Obdarty Opublikowano 9 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2016 Dobra. Mam już wszystko: klej, gwintowane szpilki, podkładki i nakrętki. Biorę się za konstrukcję przyrządu z 2 desek i będę kleił korek. Dzięki za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PablovelLoco Opublikowano 9 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2016 Tak trzeba. Można specjalny przyrząd skonstruować składający się z dwóch deseczek i dwóch prętów gwintowanych. Pamiętam, że jak nie miałem pod ręką to jakąś tam podkładkę założyłem od góry na blank a na to poszła ciężka tuleja i też było ok.Kwestia względna...ja nigdy nie stosowałem żadnego ścisku,rękojeść zawsze mam dopasowaną na ''ciasno'' + precyzja przy toczeniu elementów i to wystarcza. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablo208 Opublikowano 9 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2016 (edytowane) Szybko i ładnie skleisz koreczki np. przeźroczystym Poxipol'em 10min.Zgadza się . Jaco wie co mówi ,jak tak robię od zawsze -co ciekawe za 30 min możesz już toczyć - tylko jedna uwaga. Przy za szybkich obrotach zacznie się topić ten klej . Trzeba uważać , ponieważ gdy przegniesz odznaczą sie klejone koreczki - tzn bedzie bardzo widoczne miejsce w którym były ze sobą klejone. Edytowane 9 Grudnia 2016 przez "Paweł" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Obdarty Opublikowano 10 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2016 Mam jeszcze pytanko - czy najpierw lepiej wytoczyć kształt korkowych elementów,a potem wpasować je na blank,czy może lepiej odwrotnie czyli najpierw dopasować do blanku,a potem na tokarkę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablo208 Opublikowano 10 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2016 Są dwie szkoły ,osobiście preferują tę pierwszą. Na początku tocze potem piłuję wewnętrzną średnicę specjalnym pilnikiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Obdarty Opublikowano 10 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2016 Tak właśnie myślałem , więc tak też zrobię - Dzięki jeszcze 1. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DelTor0 Opublikowano 8 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2017 Podbije, co by nowego watku nie zakladac. Jakiego kleju uzywacie? Ostatnio przerzucilem sie na RodDancer Ultimate Epoxy i powiem ze chetnie bym zmienil na cos innego.Jakis taki miekki/gumiasty ten klej mi sie wydaje. Generalnie jakos nie pasuje mi przy wklejaniu uchwytow, do korka czy tam innych zastosowan to pol biedy. Wiec jaki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hubertus Opublikowano 8 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2017 Podbije, co by nowego watku nie zakladac. Jakiego kleju uzywacie? Ostatnio przerzucilem sie na RodDancer Ultimate Epoxy i powiem ze chetnie bym zmienil na cos innego.Jakis taki miekki/gumiasty ten klej mi sie wydaje. Generalnie jakos nie pasuje mi przy wklejaniu uchwytow, do korka czy tam innych zastosowan to pol biedy. Wiec jaki?A ja używam tego co wymieniłeś i nie ma problemu, trzyma dobrze a jego elastyczność jest in plus jak dla mnie przy głęboko pracujących blankach. Rozbierałem ostatnio kilka kijków klejonych tym RD i cięzko było . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DelTor0 Opublikowano 8 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2017 A ja używam tego co wymieniłeś i nie ma problemu, trzyma dobrze a jego elastyczność jest in plus jak dla mnie przy głęboko pracujących blankach. Rozbierałem ostatnio kilka kijków klejonych tym RD i cięzko było . Wczesniej mialem taki z RodPro (juz nie istnieje sklep) i wydawal mi sie o niebo lepszy.Ta gumowatosc w tym roddancer mnie troche odpycha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
norbert-10 Opublikowano 1 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2019 Czytając ten wątek większość osób poleca Epidian 5+ utwradzacz PAC do klejenia rękojeści , ja mam coś takiego Epidian 5+ utwradzacz Z1.Nada się czy lepszy będzie ten PAC? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dipper Opublikowano 2 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2019 Pac jest o tyle lepszy, że nadaje spoinie elastyczności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
norbert-10 Opublikowano 2 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2019 Ok dzięki, czyli lepiej zainwestować . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawele Opublikowano 3 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2019 Ja używam UHU 300+ i jest super. B. mocny i dość elastyczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi