Skocz do zawartości

Okazja - dobra cena

lukomat

Rekomendowane odpowiedzi

Próbowałem 3 z tej serii. WF8F, WF10S3 i WF10F. Jak za tą cenę to według mnie super linki. Głowica ma 11,3 metra. Zwłaszcza ta WF8F przypadła mi do gustu. Głowica nie jest tak agresywna jak RIO Outbound, do much większych niż 18-20cm pewnie nie będzie tak dobra. Bardziej przypominała mi Vision Big Mama. Ale do much do 18cm jest ok. Z double haulem w dwóch wymachach rzut na 20m nie stanowi problemu. Niestety, producent nie załącza grafiki przedstawiającej profil głowicy.

Wezmę ja na próbę, właśnie OBS są za agresywne do mojego kija. Dynamiczny blank nadaje lince takie przyśpieszenia ze musze bardzo zwalniać wymachy, inaczej linka z dużą mucha kopie przy każdym wyprostowaniu głowicy. Z loop booster problem znika ale to drogie linki.

Jeśli mogę znaleźć coś podobnego za połowę ceny. ..

Mirek.

Pochwal się jeszcze sztywnością. Na zimne pory roku się nadają?

Jest wiele ciekawych linek ale w temp.do 10st plus staja się sztywne. Co by było z nimi ok "zera"?   :huh:  :mellow:

Nie będę wymieniał firm ale Rio jak na razie zostawia w tyle pozostałych. Guideline też pozytywnie zaskakuje.

Mam 40+ Cold Saltwater Intermediate, jeszcze ze starej wypustki, z przezroczystą głowicą. Łowiłem nią nawet poniżej minus 10. Daje radę. Jeszcze gdyby running miała pływający to byłoby mistrzostwo. Ale i tak jestem z niej bardzo zadowolony.

Mirek.

Pochwal się jeszcze sztywnością. Na zimne pory roku się nadają?

Jest wiele ciekawych linek ale w temp.do 10st plus staja się sztywne. Co by było z nimi ok "zera"? :huh: :mellow:

Nie będę wymieniał firm ale Rio jak na razie zostawia w tyle pozostałych. Guideline też pozytywnie zaskakuje.

Bo Guideline to Rio :-)

Raczej Airflo

Pierwsze Guideline 4cast miałem w 2009 albo 2010 roku. Na szpulkach wtedy był napis "made by Rio" Widziałem kupowane ostatnio 4 casty, to nigdzie nie ma juz napisu informującego przez kogo została wyprodukowana, ale linki wyglądają bardzo podobnie do tych co ja kiedyś miałem. Stąd moje stwierdzenie, że to Rio robi.

A mnie zastanawia jedna rzecz. Obserwując ceny sprzętu muchowego w Polsce widać na każdym kroku, że wszystko jest sporo droższe niż np. w USA. Producenci sprzętu często podają na swoich stronach rekomendowaną cenę końcową - nie wiem czy sprzedający nie zdają sobie sprawy, że w dzisiejszych czasach sprawdzenie na stronie producenta ile powinien kosztować towar to kilka kliknięć myszą? Wiadomo, że są opłaty importowe, marża, VAT itd. Nie chce mi się jednak wierzyć, że przy zamówieniu dużej partii towaru sklepy w Polsce nie otrzymują specjalnych cen transferowych. Dochodzi często do tego, że bardziej opłaca się kupić towar bezpośrednio w USA przez Ebay i z wysyłką do Polski wychodzi to taniej niż zakup u lokalnego dystrybutora w Polsce.... A na naszym podwórku okazja! - kij przeceniony z 1200 zł na 990 zł. Cena rekomendowana w USA 728 zł - CYRK !  :D  :D  :D

Edytowane przez SzymonP

Witam.

To jest głębszy problem na naszym rynku wędkarskim, tyczący się praktycznie tylko i wyłącznie sprzętu muchowego.

I niestety znakomita większość samych wedkarzy muchowych pieczołowicie ten problem wysokich cen podtrzymuje, pielęgnuje i nieświadomie rozwija.

Temat na inną dyskusję w innym wątku ...  ;)

Pozdrawiam.

Edytowane przez Forest-Natura

SzymonP, Forest-Natura, grisha

Chętnie wyjaśnię i podyskutuję na temat cen towarów z USA. Ale trzeba założyć nowy wątek, a nie pisać w "okazja dobra cena".

Szkoda zaśmiecać forum.

Aktualnie jestem nad wodą, ale w przyszłym tygodniu śmiało wrócimy do tematu.

A mnie zastanawia jedna rzecz. Obserwując ceny sprzętu muchowego w Polsce widać na każdym kroku, że wszystko jest sporo droższe niż np. w USA. Producenci sprzętu często podają na swoich stronach rekomendowaną cenę końcową - nie wiem czy sprzedający nie zdają sobie sprawy, że w dzisiejszych czasach sprawdzenie na stronie producenta ile powinien kosztować towar to kilka kliknięć myszą? Wiadomo, że są opłaty importowe, marża, VAT itd. Nie chce mi się jednak wierzyć, że przy zamówieniu dużej partii towaru sklepy w Polsce nie otrzymują specjalnych cen transferowych. Dochodzi często do tego, że bardziej opłaca się kupić towar bezpośrednio w USA przez Ebay i z wysyłką do Polski wychodzi to taniej niż zakup u lokalnego dystrybutora w Polsce.... A na naszym podwórku okazja! - kij przeceniony z 1200 zł na 990 zł. Cena rekomendowana w USA 728 zł - CYRK !  :D  :D  :D

Policzę Ci to na przykładzie Sage X

Cena w USA 899usd

Cena w Polsce 4199pln

899 usd po dzisiejszym kursie 3,66zł (średni!!!) = 3290,34zł

I teraz do tego Vat 23% = 4047,12zł oraz cło 3,5% = 4188,77zł

Na dodatek nie znamy kosztów transportu, ubezpieczenia przesyłki oraz kursu waluty z dnia zakupu a wszystkie te składowe (szczególnie kurs waluty) mogą mieć znaczący wpływ na cenę końcową.

Oczywiście można znaleźć odchyły w jedną lub drugą stronę jednak z mojego doświadczenia zazwyczaj cena krajowa 100 to cena 100 USA powiększona o polski Vat i cło.

pzdr WoW

• Like 1