Skocz do zawartości

robinson cortez 270 0,5-7 vs dragon fishmaker 275 1-7 vs max empire jig 275 1-8

świeżak

Rekomendowane odpowiedzi

Witam! Czy maił ktoś styczność z kijkami jak w temacie? Jakie są wasze opinie na ich temat?Który z nich będzie najlepszy do połowu okoni i białorybu? Przynęty to glównie mikro jigi, gumki na główkach 0,5-2g, najmniejsze woblerki i sporadycznie blaszki 00-1. Którą wędką będę osiągał najdłuższe rzuty przynętami jak w/w?

Jeżeli idzie o jakość wykonania to najlepszy będzie Dragon i w niego należałoby celować. Sporo jednak kiedyś rozczytywałem sie o wedkach Robinsona, też są to napewno dobre wędki. Gdzieś kiedyś słyszalem opinie że cortezy i diaflexy posiadają nieprzeciętne własciwości rzutowe więc może jednak.

Próbowałem krótkich kijów z brzegu ale nie leżą mi kompletnie. Dla mnie kij do łowienia z brzegu powinien mieć te 2,70m.

Co kto lubi :)

Ja wole kije kròtsze. Długich używam jedynie w specyficznych warunkach, tam gdzie wymaga tego łowisko.

Z czystym sumieniem mogę polecić serie LRF od Savage Gear.

Osobiście wybrałbym Fishmakera, bo jest na Fuji Alconitach, i przy stosowaniu cienkich żyłek, zdecydowanie wpłynie na ich żywotność. Wiem jednak, że dragonowe cw. 1-7g może być trochę za mocne do Twojego zastosowania - napisałeś mikrojigi i gumki na główkach 0,5 - 2g. Co do długości, rozumiem, że jak łowisz z brzegu - potrzebujesz i preferujesz długość 2,7. Nie proponuję abyś przeszedł na kij 2m, ale spróbuj 2,45, jest wygodniej, łatwiej wyczuć pracę przynęty i nią zagrać. Zanim kupisz napisz do naszego forumowego kolegi Skalek-77, moim zdaniem Rafał tworzy bajeczne wklejki, na pewno jest w stanie zrobić igiełkę pod Twoje potrzeby. Pamiętaj aby nie żałować grosza na przelotki, przy cienkich żyłkach są najważniejsze.

Z pozdrowieniami,

drzejko

• 3 tygodnie później...